Škotska će osigurati besplatne uloške i tampone za sve žene!

Škotski parlament odobrio je besplatne higijenske uloške i tampone za sve žene, prenosi Reuters. Prema novom zakonu higijenske potrepštine za žene bit će dostupne na javnim mjestima, a godišnje će država izdvojiti 24 milijuna funti kako bi besplatni ulošci i tamponi bili dostupni svima. Škotska će tako postati prva država koja je donijela takav zakon.

Povezano:

Novi zakon o higijenskim proizvodima prošao je kroz svoju prvu fazu s 11 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim. Sada prelazi na drugu fazu u kojoj članovi škotskog parlamenta mogu predložiti promjene.

Laburistička zagovornica prijedloga Monica Lennon podnijela je prijedlog zakona, kojem su se ministri tijekom prošlog tjedna usprotivili izražavajući zabrinutost zbog troškova i isplativosti Lennonovog računa. Međutim, prošli tjedan vlada je šokirala aktiviste, pokušavajući poduprijeti zakon u prvoj fazi, s namjerom da predloži značajne izmjene i dopune u kasnijim fazama.

Monica Lennon istaknula je da će to biti “prekretnica za normalizaciju menstruacije u Škotskoj i slanje poruke ljudima u ovoj zemlji o tome koliko ozbiljno parlament shvaća ravnopravnost spolova”.

Njoj se pridružila i Alison Johnstone koja je upitala: “Zašto se 2020. godine toaletni papir smatra potrebom, ali higijenski proizvodi ne? Nije pravedno biti financijski kažnjen za prirodnu tjelesnu funkciju!”

Povezano:

Od 2018. besplatni ulošci i tamponi dostupni u obrazovnim ustanovama

Škotska se već nekoliko godina bori za dostupnost higijenskih proizvoda, a od 2018. godine postala je prva zemlja na svijetu koja je pružala besplatne uloške i tampone u školama, fakultetima i sveučilištima.

Higijenski proizvodi u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno se oporezuju s 5%. Vlada bivšeg premijera Davida Camerona rekla je da želi okončati porez na higijenske potrepštine, ali da su mu ruke bile vezane pravilima Europske unije koja određuju porezne stope za određene proizvode.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -