Očevi nisu povremene dadilje i pomagači, već ravnopravni roditelji

Organizacija Status M povodom Dana očeva želi skrenuti pozornost na golemu važnost koju aktivno i brižno očinstvo ima za dobrobit djece, majki, ali i samih muškaraca. Angažirani, privrženi i odgovorni očevi jednako su važni za razvoj djeteta kao i majke. Kroz aktivnu roditeljsku ulogu, muškarci također preuzimaju dio tereta neplaćenih poslova brige koji je gotovo isključivo na leđima žena i koji priječi put do rodne ravnopravnosti.

Majke i dalje primarne njegovateljice

Iako je sve više muškaraca svjesno dijeljene odgovornosti za brigu o djeci i preuzima angažman koji nadilazi financijsko zbrinjavanje obitelji, mnogi očevi još uvijek svoju roditeljsku ulogu doživljavaju kao pomoćnu. Majke su i dalje primarne njegovateljice i skrbnice dok se muškarci samo uključuju u brigu o djeci i pomažu majkama. Želimo naglasiti da očevi nisu povremene dadilje i pomagači već bi trebali preuzeti aktivnu ulogu koja podrazumijeva ravnopravni angažman u roditeljskom paru.


Pročitajte više: Samohrani otac Stipe Ercegović u koroni od ton majstora postao majstor za trepavice


Očinski dopust od samo 10 dana

Svjesni su da u našem duboko patrijarhalnom i tradicionalnom društvu postoje brojne prepreke koje muškarcima otežavaju preuzimanje aktivne i brižne roditeljske uloge. Država ima veliku ulogu u osiguranju društvenih uvjeta za veće uključivanje muškaraca u brigu od djeci. Pozdravljaju inicijativu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade oko izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojim će se napokon uvesti očinski dopust.

Ipak, izražavaju žaljenje zbog planiranog oblika potpore. Prema najavama Središnjeg državnog ureda, uvodi se očinski dopust u trajanju od samo 10 dana, što je minimum koji je Hrvatska dužna osigurati sukladno relevantnoj europskoj direktivi. Smatraju da država ovakvim potpuno neambicioznim okvirom propušta napraviti iskorak kojim bi se potaknule značajnije promjene u uključivanju muškaraca u brigu o djeci i osigurala ravnoteža između privatnog i poslovnog života.   


Pročitajte više: Muški porodiljni dopust: iskustva dvaju očeva


Slijediti primjer drugih europskih zemalja

Pozivaju Središnji državni ured da razmotri dobre prakse europskih zemalja, poput Španjolske ili Švedske gdje očinski dopust traje 80-90 dana i u potpunosti je plaćen. Osim produljenja trajanja, treba postojati obveza korištenja očinskog dopusta u njegovom jednom dijelu, dok bi drugi bio dobrovoljni, slično načinu na koji je regulirano pravo majke na rodiljni dopust.

Muškarci mogu, trebaju i zaslužuju biti brižni, aktivni i odgovorni očevi. Sretan vam vaš dan!

Foto:

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -