Muški porodiljni dopust: iskustva dvaju očeva

Jeste li ikad čuli da muškarac uzme porodiljni dopust za svoje dijete? Očevi ga sve češće koriste, kršeći tako norme patrijarhalnog društva. Je li ta opcija sramotna i financijski nepraktična? Što se događa u slučajevima kad žena više zarađuje od supružnika? Bi li roditeljske obaveze i u tom vidu trebale biti podijeljene na pola, istražili smo za vas.

Gotovo polovica muškaraca razmatra roditeljski dopust

Broj muškaraca koji koriste porodiljni dopust u Hrvatskoj je u porastu, tvrde rezultati istraživanja koje je u suradnji s udrugom Roda i CESI-jem 2019. proveo portal Mojposao. Od 400 ispitanika, njih gotovo polovica (48 %) s partnericom je razmatrala opciju odlaska na porodiljni dopust. Ispitanici smatraju da je najveća prednost odlaska muškarca na roditeljski dopust povezivanje s djetetom (85%), zatim financijska isplativost ako partnerica zarađuje više (61%) te odmor od posla (38%). S druge strane, najveći strah je degradacija pri povratku na posao, uz što je najveća mana financijska neisplativost, a i zastoj u karijeri te negativne reakacije okoline. Kao što pokazuju rezultati, muškarci strahuju od odlaska na porodiljni dopust jer time mogu unazaditi svoju karijeru i okaljati si reputaciju.

Tihomir Šimunec, otac iz Zagreba koji je koristio porodiljni dopust, podijelio je svoje razloge za tu odluku. „Prvenstveno sam se odlučio na porodiljni radi prirode posla koji radim što mi ograničava vrijeme koje mogu provesti s obitelji. Radim u ugostiteljstvu gdje su vikendi gotovo uvijek radni, a nerijetko i praznici i blagdani. Tim danima kada su obitelji zajedno i odlaze na izlete i zajednička druženja, ja najčešće svoju obitelj nisam bio u prilici nikamo odvesti jer sam bio na poslu.“ Iz straha da propušta bitne trenutne u razvoju svoje djece, kao i činjenice da sva odgovornost pada na pleća njegove žene, Šimunec je otvorio porodiljni dopust. „Također, imam petero djece tako da sam odlučio uzeti porodiljni kako bih im se mogao posvetiti kako zaslužuju. Porodiljni za tate bih preporučio svim očevima koji nažalost nisu u mogućnosti provoditi dovoljno vremena sa svojom djecom“, zaključuje. Njegova je supruga i trenutno na porodiljnom dopustu, dok je inače zaposlena u modnoj industriji.

Povratak na posao

Nakon koliko dana ili mjeseci porodiljnog je optimalno da se žena vrati na posao? Ako ne doji, čak i ako doji, kad dijete navrši 6 mjeseci? Zakonski je minimum 2 mjeseca porodiljnog dopusta. Ovdje se radi o praktičnim pitanjima, jer dobrobit djeteta mora biti u prvome planu, potom majčina i očeva dobrobit. Djetetu je za osobni razvoj nužna ravnopravna uključenost oba roditelja u njihov odgoj i život općenito. Svoje iskustvo podijelila je poduzetnica Slavica Grkeš.

„Ja sam radila do samog kraja trudnoće, bila sam doma zakonski 2 mjeseca koliko sam morala, ali onda je preuzeo suprug. S drugim dječakom sam zbog komplikacija mogla manje raditi u trudnoći, iskoristila sam pravo na 6 mjeseci porodiljnog dopusta, a onda je opet preuzeo suprug i on je dobio dva ekstra mjeseca, dakle ukupno osam. Ali poduzetnicama porodiljni dopust ne dozvoljava da maknu telefon, ja sam apsolutno uvijek morala biti na raspolaganju.“

Vezano uz prednosti porodiljnog dopusta muškaraca, jedan od ispitanika istraživanja izjavio je: „Ne moraju sve obveze pasti na majku pogotovo jer je ženama puno teže naći i zadržati posao pa s te strane je njoj bolje da ode raditi čim dijete ojača, a muškarac preuzima dalje. Ujedno tim se doprinosi većem razumijevanju i povezanosti među partnerima.“


Pročitajte više: Uz dobro planiranje porodiljni dopust može biti i prilika za bolje poslovanje


Fizička naspram emotivne spremnosti

Nakon ginekološkog zelenog svijetla, žena je fizički spremna za povratak u radne pobjede. No, je li emotivno spremna? Kako će se u hormonalno nabijenom stanju nositi s novim izazovima, posebice ako je na vodećoj poziciji. Hoće li se i u kojoj mjeri moći osloniti na supruga/partnera?

„Kod mene u firmi radi 90% žena i baš sam osjetljiva na tu temu i uvijek govorim da žene moraju iskoristiti to pravo i koriste. Količina grižnje savjesti sa kojom odlazite na posao mi nikad neće moći pokriti nijedan novac. Ali situacija je zahtijevala, volim svoj posao i volim ljude sa kojima radim, i jednostavno nisam mogla reći da je to to, da sam ja sada trudna i da zatvaramo, dok je postojala ta opcija sa suprugove strane“, objašnjava Grkeš.

Muški porodiljni dopust ili preuzimanje porodiljnog od žene mogućnost je koju očevi sve češće koriste. Razlozi su razni, od onog financijskog, preko želje za provođenjem više vremena s vlastitim djetetom do onog da to smatraju svojom dužnošću.

„Suprug uvijek to iskustvo prepričava kao najdraži period u životu gdje se zbližio sa dječacima kako ne bi nikad da sam ja zaposlena negdje i da sam imala opciju koristiti to pravo“, ističe Grkeš.


Pročitajte više: Poduzetnice i porodiljni: što je to porodiljni?


Zakon naspram stigme u očima poslodavca

Negativnih se reakcija poslodavca najviše pribojavaju visokoobrazovani muškarci.

Prema stavku 3 članka 13. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, „Pravo na roditeljski dopust osobno je pravo oba zaposlena roditelja ili samozaposlena roditelja i koriste ga, u jednakom dijelu, ako ovim Zakonom nije drugačije propisano.“

Unatoč tome, muškarci su u poslovnom okruženju i dalje negativno percipirani ako se odluče koristiti porodiljni. Skoro polovica ispitanika iz istraživanja, njih 46 %, smatra da bi njihov poslodavac negativno reagirao na zahtjev oca za korištenje roditeljskog dopusta. Također, 82 % ispitanika podržava opciju porodiljnog kod muškaraca i koristili bi ga sami.

Zaključno, istraživanje je pokazalo da će muškarci partneri visokoobrazovanih žena skloniji odlasku na roditeljski dopust za očeve od partnera žena s nižeg stupnja obrazovanja.

Foto: Tihomir Šimunec privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -