Trebaju li žene za Međunarodni dan žena dobiti slobodan dan?

Međunarodni dan žena uobičajeno se obilježava povorkom, crvenim ružama, čestitkama, odijevanjem u ljubičasto i popustima za žene. Dan žena na poslu, tvrtke obilježavaju organiziranim panelima, ručkovima za zaposlenike ili posvećivanjem cijelog mjeseca svojim zaposlenicama.

Kako bi dali priznanje ženama na njihov dan, neke tvrtke im omogućuju plaćen slobodan dan ili kraće sate rada. Trebaju li ostali slijediti taj primjer i treba li slobodan dan 8. ožujka biti samo za žene?

Svrha obilježavanja dana žena

Samo obilježavanje Dana žena mnoge ostavlja podijeljenima. Podsjeća da se ostale dane u godini ne radi dovoljno za žene, ali i da za povorku na Dan žena možete ponovno koristiti plakate koje su koristile vaše mame i bake u svojoj mladosti. Važni i duboko ukorijenjeni problemi koji utječu na žene ostaju – od rodno uvjetovanog nasilja do nedostatka autonomije odlučivanja o ženskom tijelu.

Povorka koja se održava na Dan žena i sudjelovanje u aktivnostima podsjećaju na bolnu prošlost punu nejednakosti i dugu borbu za ženska prava kojoj se ne nazire kraj. Međutim, ne može se očekivati da će jedan dan u godini izbrisati i popraviti kompleksne probleme koji nemaju jednostavno rješenje. Svrha Međunarodnog dana žena je u odavanju počasti ženama koje su se prijašnjih godina borile za svoja prava. Upravo zbog njih žene danas mogu graditi karijeru, glasati na izborima, posjedovati nekretninu i imati vlastiti račun u banci.


Pročitajte više: Dan žena 2021. – Sve povijesne činjenice koje su dovele do današnje proslave


Slobodan dan kao gesta samo za žene

Kao poklon za Međunarodni dan žena, pojedine tvrtke u Hrvatskoj su do sada organizirale wellness pakete i slobodne dane za svoje zaposlenice. Takva topla gesta je znak zahvalnosti prema ženama, a najčešći razlog zbog kojeg tvrtke daju slobodan dan je kako bi im omogućile predah od različitih uloga s kojima se nose svaki dan. 

Tvrtke koje omogućuju slobodan dan svojim zaposlenicama u Hrvatskoj su rijetka iznimka. Ističe se tvrtka Combis koja je prošle godine organizirala slobodan dan za svoje zaposlenice u sklopu projekata kojima se potiče rodna ravnopravnost.


Pročitajte više: Razglednica različitosti – video projekt za Dan žena


Slobodan dan za sve zaposlenike

Tvrtki koje svim zaposlenicima daju slobodan dan još je manje od onih koji ga omogućuju ženama. Pritom se ističe američka tvrtka Organon. Ove godine svim zaposlenicima će omogućiti plaćeni slobodan dan na 8. ožujka kako bi se fokusirali na sebe, odnosno na svoje zdravlje. Bili su potaknuti sve većim brojem žena koje su osjetile burnout zbog pandemije i rada od kuće. Ovom inicijativom žele potaknuti druge tvrtke na isto.

Važni su razlozi zbog kojih se svim zaposlenicima ili samo ženama daje slobodan dan, ali i što tvrtka radi tijekom cijele godine kako bi podržala žene. Primjerice, Organon svojom gestom zaposlenike podsjeća da trebaju prioritizirati svoje zdravlje, a muške potiče da podrže žene u svojem životu. Daily Mail navodi i da tvrtka Organon tijekom cijele godine uvodi promjene koje će olakšati živote žena. Oni uključuju plaćen dvotjedni dopust za žene koje su imale pobačaj i pomoć ženama u menopauzi.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -