Ivana Ivančić: Od prevoditeljice u EU parlamentu do Product Ownerice u Typeqastu

Ivana Ivančić jezičarka je koju je put nanio u IT sektor. Karijeru je započela kao projekt manager u švedskoj tvrtki Teknotrans nakon čega je otišla u Luksemburg na prevoditeljski staž u Europskom parlamentu.

Danas radi u splitskom Typeqastu gdje je došla na samom osnutku support odjela te tijekom godine dana ušla u široki svijet projekt i produkt managmenta.

Prevoditeljska praksa pomoć u IT-u

Ivana je poliglot – govori engleski, francuski i ruski, a zna osnove talijanskog i kineskog. Radila je kao prevoditeljica i tumač, a put ju je nakon staža u Europskom parlamentu nanio u IT sektor.

“Vratila sam se u Split bez plana. Prijatelj mi je preporučio da se okušam u natječaju u njegovoj tadašnjoj tvrtki i nakon podužeg selekcijskog procesa počela sam raditi kao junior account manager. Tu sam upoznala svoju prvu IT ekipu, krenula istraživati i ostalo je povijest”, priča Ivana.

Priznaje da je u početku bilo jako puno informacija i nepoznatih termina vezanih ne samo za IT industriju, nego i za industriju poslovnog rješenja koje razvijaju, no tu joj je pomogla prevoditeljska praksa u kojoj istraživanje dolazi prvo, a sami rezultati i konačan prijevod na kraju.

project owner typeqast

“U IT-u vas napadaju informacije s raznih strana”

U Typeqastu je u nepune dvije godine napredovala od pozicije Junior Project Manager, preko Project Managera do Product Ownera. Na pitanje je li to bilo izazovno odgovara kratko i jasno: “Da”.

Kaže da je puno stvari morala naučiti u hodu, a osjećaj odgovornosti prema njenim timovima i klijentima bio je velik. “Napadaju vas informacije s raznih strana, ali s iskustvom postane lakše, naučite se braniti”, pojašnjava Ivana.


Pročitajte više: Pionirka među ženama u IT-u Ivana Kalajžić: “Zahvalna sam da moj uspjeh nije išao brzo i strelovito.”


Suradnja s raznim odjelima

Radno vrijeme u Typeqastu podijeljeno joj je na skupljanje i analizu zahtjeva, osmišljavanje i prioritizaciju funkcionalnosti te planiranje budućih verzija proizvoda.

“Kao Product Owner svakodnevno surađujem s raznim odjelima poput marketinga, korisničke službe, poslovnih partnera i ostalih zainteresiranih strana kako bi analizirala i razumjela potrebe korisnika te definirala funkcionalnosti koje će riješiti najbitnije probleme i tako zadržati postojeće korisnike te privući nove”, kaže Ivana.

Istovremeno pazi na to da je svaka nova iteracija proizvoda u skladu sa strategijom i vizijom tvrtke te uzima sve povratne informacije korisnika, partnera i kolega u razmatranje za daljini razvoj.

“Naravno, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez mojih kolega iz razvojnog tima od kojih svaki član iznosi svoje stručno mišljenje te tako doprinosi stvaranju zajedništva i uzajamne odgovornosti u procesu osmišljavanja i implementacije rješenja”, napominje.

Online platforma Quick Parking

Ivana trenutno radi na parking rezervacijskom sustavu: “Quick Parking je parking rezervacijski sustav koji Typeqast razvija od samog osnutka, a uključuje šest aplikacija te razne integracije s brojim drugim sustavima”, kaže Ivana.

Parking je moguće rezervirati u neposrednoj blizini velikih europskih zračnih luka u Nizozemskoj, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj, a upravo završavaju integracije s novim parking partnerima s kojima bi se proširili na Veliku Britaniju, a kasnije i Ameriku.

“Radimo i na tome da postojeće rješenje pretvorimo u SaaS platformu tako da nam je trenutno jako dinamično i uzbudljivo”, dodaje Ivana.

project owner typeqast

Najveći izazov pronaći karijerni put

Najveći izazov tijekom karijere bio joj je pronaći svoj karijerni put.

“Obrazovni sustav je svijet za sebe, a jednom kada dobijete diplomu u ruke ne postoji više centralno mjesto informacija ni način da saznate i iskusite što sve postoji van tih okvira. Kad sam ja započinjala svoje karijerno putovanje, raskinuti ugovor na neodređeno i odreći se stabilnih primanja bila je puka ludost, no drago mi je da sam imala hrabrosti eksperimentirati. Tako sam stekla iskustvo na različitim pozicijama i napokon našla to što želim raditi i u čemu bih se htjela dalje usavršavati”, priča Ivana.

Svima koji se premišljaju poručuje da probaju, da riskiraju: “Neće biti lako jer svaka promjena sa sobom donosi jako puno premišljanja, učenja, truda i dokazivanja, ali dugoročno se isplati”, smatra Ivana.

I teškim periodima dođe kraj, a s njime i ono dobro

Priznaje da je i ona, kao i mnogi, iskusila izazove u poslu zbog kojih joj je nekad patio privatan život.

“Mislim da smo svi proživjeli trenutke u kojima se osjećamo kao da nam je sve došlo odjednom. I ono dobro i ono loše. Tako sam ja istovremeno vodila svoje prve projekte, polagala za CAPM certifikat i prevodila strip. Iskreno ću vam reći da mi je način života u tom periodu bio poprilično režimski te sam najviše žrtvovala vrijeme za sebe, svoje prijatelje i obitelj”, dodaje te napominje kako je i tom periodu došao kraj, a i s njime sve ono dobro – završen projekt, položen certifikat i objavljen prijevod.

“Sada se trudim malo bolje sve to izbalansirati. Nekad mi uspije, a nekad ne”, realna je Ivana.

Sve svoje obveze izvršava za vrijeme osmosatnog radnog vremena, ali znaju se dogoditi i raniji dolasci ili kasniji izlasci iz ureda. No, to je rjeđe i najčešće nakon toga slijedi malo mirniji period.


Pročitajte više: Franka Smoljo iz Typeqasta: “U IT industriji je potražnja ogromna”


Prevođenje stripova kao otpuštanje kreativnih ventila

Ipak, Ivana ni vikendom ne miruje jer se tada prihvaća svoje druge ljubavi, prijevoda. Naime, u suradnji s Markom Šunjićem, glavnim urednikom izdavačke kuće Fibra, s francuskog prevodi stripove.

“U proteklih par godina s francuskog sam prevela dječji avanturistički serijal Višnjin dnevnik te znanstveno-fantastični serijal za odrasle Urban. S obzirom na to da sam zaposlena na puno radno vrijeme, biram stripove s malo dužim rokom za predaju prijevoda pa tako najviše posla odradim vikendom, a ponekad i navečer preko radnog tjedna. Volim stripove, a i magistrirala sam na temu problematike prijevoda stripova tako da mi to omogućuje da upotrijebim znanja koja sam stekla na fakultetu, ostanem u toku s jezikom i otpustim svoje kreativne ventile”, veli Ivana koja si redovito uzima i vrijeme za odmor te stvari koje je vesele i opuštaju.

U slobodno vrijeme čita, planinari, igra tenis i ide na jogu te smišlja razne kreativne projekte. Dio budžeta uvijek joj odlazi na nekakav novi materijal za šivanje jer je bilo kakav ručni rad odvaja od onog mentalnog. Ostalo odlazi na putovanja: “Nove okoline mi mijenjaju rutinu, a samim time i perspektivu”.

zajednica-zene-u-it-industriji

Foto: Ivana Ivančić, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -