Davor Huić: Država mora razlikovati poduzetništvo po životnom ciklusu!

Davor Huić je jedan od osnivača Udruge poreznih obveznika Lipa koja se bori za manje poreze, smanjenje javnog duga, manje administracije i transparentnost. Lipa je pokretanjem peticije protiv poreza na nekretnine, u koju se uključilo 150.000 osoba, zaustavila primjenu već donesenog  Zakona o lokalnim porezima u dijelu koji se ticao poreza ne nekretnine, što nije zabilježeno od početka demokratskih procesa u Hrvatskoj. Projekt Dajte nam da radimo ima za cilj ukidanje izmijenjenog zakona o doprinosima koji guši poduzetnike početnike i žene poduzetnice s malom djecom. Davor se odlučio na sljedeći korak, kandidatura na ovogodišnjim izborima, pa nam je to bio povod za razgovor.

Povezano:

Nakon dugogodišnjeg aktivizma kroz udrugu Lipa, odlučili ste se politički aktivirati. Je li to bila odluka preko noći za jednog poduzetnika ili je jednostavno došlo vrijeme za to? Čini mi se da je ova kriza probudila poduzetnike, imamo ih dosta na listama?

Društveni aktivizam kroz Lipu unatrag 5,5 godina, loša ekonomska situacija, niz pogrešnih odluka ove, ali i prijašnjih vlada me natjerala da razmišljam o političkom angažmanu. Kroz Lipu smo aktualizirali niz tema kao što je transparentnost, porezna presija, bruto-neto plaća, tzv. ‘besplatno’ školstvo, zdravstvo, ali vlade nisu radile bitne pomake kako bismo svi živjeli bolje. Davno je prošlo pet do dvanaest, zakucani smo na dnu EU, loše stojimo na svim mogućim rang listama, ne napredujemo, ili napredujemo presporu, drugi su brži. Sve me to frustrira kao poreznog obveznika, poduzetnika. Imamo sve elemente da budemo pristojna država, a nismo jer se na vlasti izmjenjuju dvije stranke koje se malo razlikuju i nisu u stanju napraviti bitne pomake nego i dalje generiraju klijentelizam, korupciju, nepotizam, ne provode reforme itd.

Konačno imamo jaku koaliciju na centru koja se ne bavi ustašama, partizanima i maternicama. Smatrate li da će ovi izbori donijeti konačno promjenu i da će centar postati odlučujući faktor u Hrvatskoj?

Da, mislim da će centar postati odlučujući faktor za sastavljanje vlade. Na centru su se okupili izvrsni ljudi, koji su izašli iz svoje zone komfora i žele konkretne promjene u sustavima koje porezni obveznici pristojno plaćaju. Nisu profesionalni političari koji samo žele riješiti svoju egzistenciju za sljedeće četiri godine. Radi se o poduzetnim ljudima, kao što su Dario Zurovec i Davor Nađi koji su u Svetoj Nedelji proveli sve što Lipa zagovara godinama, također gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić itd. Ali i svi ostali koji su ili na pozicijama u lokalnoj vlasti i rade promjene, ili te promjene zagovaraju i pokreću na svojim radnim mjestima. Uglavnom, ljudi koji nemaju iza sebe repova, imaju pristojne karijere i žele dobro ovom društvu.

Sa suprugom ste pokrenuli biznis iz dnevnog boravka s malom djecom. Vjerujem da onda razumijete sve izazove s kojima se susreću poduzetnice s malom djecom i zašto ti biznisi sporo rastu?

Sve mi je poznato. Bio je to iznimno naporan period za oboje. Ipak, briga oko djece je više na leđima majke, čak i kad ima punu potporu kao što sam ja pružio svojoj supruzi i podržao je u ambiciji da se ostvari kroz poduzetništvo. Kroz sve smo prošli zajedno. Zašto ženski biznisi rastu sporo? Zato što majke pronađu neku nišu u kojoj se mogu ostvariti kroz svoje zanimanje i posao, a istovremeno držati na okupu cijelu obitelj, biti uz djecu kad su bolesna i slično. Dosta je i samohranih majki koji kroz neki poduzetnički pothvat nastoje biti više s djecom i paralelno zaraditi za život. Njima je ambicija preživjeti, a ne razvijati posao. Za djecu treba osigurati sigurna mjesta u vrtićima, drugu smjenu u vrtićima jer ne može se svaki posao obavljati od 8-16. 

Davor Huić
Davor Huić

Zato smo vas i u Glasu poduzetnika uključili u Odbor za žensko poduzetništvo da nam pomognete poduzetnice pozicionirati kao gospodarski segment. Prvenstveno nam je cilj ukinuti štetni Zakon o doprinosima i pomoći ženama koje žele graditi biznise i imati djecu. Što mislite koji je razlog da su nam žene još uvijek neiskorišteni ekonomski potencijal?

Izmijenjeni Zakon o doprinosima koji je na snazi od 1.1.2019., je nanio veliku štetu ženskom poduzetništvu, naročito ovom krhkom dijelu majki s malom djecom te samohranih majki. Zato je Lipa s vama, i IPRH pokrenula projekt Dajte da radimo. Međutim ministar Marić se oglušio i ostavio na snazi pravilo da svi direktori, od tih mikro do najvećih moraju plaćati doprinose na propisanu osnovicu, što je male poduzetnice/ke ugušilo. Država mora razlikovati poduzetništvo po životnom ciklusu. Ne mogu biti ista pravila npr. za tvrtku od 100 zaposlenih, koja radi već 20 godina, i za mikropoduzetnika, bio muškarac ili žena, koji je tek startao iz dnevnog boravka, ima kompjuter, telefon i nula klijenata, i tek mora pokrenuti posao. Ta birokratiziranost, neosjetljivost na stvarne probleme poduzetništva, propisi koji ne uvažavaju dob tvrtke, propisi i porezi koji se mijenjaju naglo i stalno čine, općenito, poduzetništvo nesigurnim, prerizičnim i to je isti problem za buduće poduzetnike, bez obzira na spol. Iz te frustracije se i rodila udruga Glas poduzetnika, koju smo ja i Lipa svesrdno podržali jer govorimo o istom.

Povezano:

Vaša koalicija je potpisala pledge Glasa poduzetnika za Hrvatsku 2.0. Što bi vi izdvojili kao prioritete vašeg programa?

Smanjenje poreznog opterećenja, uključujući parafiskalne namete, reformu javne uprave (mora biti dostupnija, brža i ukupno efikasnija, da ne morate uzeti dan-dva godišnjeg, čekati pred šalterima s biljezima na nečiji potpis i pečat) i reformu pravosuđa. Ovo zadnje, pravna nesigurnost, je veliki problem ne samo građanima nego poduzetništvu. To je i problem potencijalnim investitorima, jer sa svojim projektima stanu na nekoliko godina dok njihov spis leži u nekoj ladici nekog suca koji je alergičan na tipkovnicu, ili vlastiti ured, ali ne i na plaću koju prima od poreznih obveznika.

Fokusirani ste na manje poreze, poduzetništvo. Kako vi planirate povećati efikasnost javnog sektora?

Sve što se može digitalizirati, učiniti online dostupnim, treba digitalizirati. To ne znači da dobijem online dokument, nakon 10-ak suvišnih klikova pa onda moram u neki ured da mi lupe pečat. Nego da ga isprintam, i da je to valjani dokument, čiju vjerodostojnost druga državna služba online provjeri. Moramo štedjeti vrijeme građanima i poduzetnicima jer ga oni mogu iskoristiti daleko bolje nego da obijaju pragove ustanova.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pretty privilege

Pretty privilege – Lijepim ljudima životni je put popločen zlatom?

Pojam pretty privilege vjerojatno je dobro poznat svima. Odnosi se prilike u životu, poslovne i privatne, koje u većoj količini dobivaju...
- Advertisment -