Direktorica „zlorabiteljica“ sebi nije 3 godine isplatila plaću kako bi tvrtku održala na životu. Danas ima milijunske prihode!

Prošle godine, točnije 1.1.2019., na snagu su stupile izmjene Zakona o doprinosima. Njime se obvezuje direktore tvrtki da moraju plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za rad na puno radno vrijeme u iznosu od 24.051,48 kn za 2019. godinu. Ministar Marić naglasio da je zakon izmijenjen kako bi se stalo na kraj “zlorabiteljima”.

Najveći problem je što se Zakon o doprinosima odnosi i na poduzetnike početnike, a iz Udruge poreznih obveznika Lipa, IPRH i Women in Adria smatraju da će to uništiti male poduzetnike, posebice žensko poduzetništvo.

Povezano:

“Zlorabiteljice” žele preživjeti

Naime, poduzetnici početnici su jako osjetljiva skupina koja se bori za opstanak na tržištu. Početnik u prvih nekoliko godina “hvata zrak”, nastoji održati “glavu iznad vode” i zbog toga mnogi poduzetnici u prvih nekoliko godina nisu zaposleni u svojoj tvrtki. Ulažu u ljude, opremu, poslovanje….oni su zadnji koji se zapošljavaju, zadnji koji sebi daju povišicu. Žene poduzetnice su još osjetljivija skupina jer se uz posao često bave i s obiteljskim obvezama i rijetko efektivno rade puno radno vrijeme.

Povezano:

Poduzetnici koji tijekom 2019. godine nisu plaćali doprinose za puno radno vrijeme, u ovoj godini od Porezne uprave mogu očekivati obračun razlike doprinosa na njih osobno, kao fizičke osobe. Tako da se postavlja pitanje koja je svrha društva s ograničenom odgovornošću kad fizička osoba odgovara za obveze pravne osobe. Koja je svrha također i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću koje je namijenjeno pokretanju poslovanja bez kapitala, kad poduzetnika dočekaju obveze koje su veće od temeljnog kapitala.

Brojni uspješni poduzetnici podijelili su priče o svojim počecima i rekli da je ta obveza postojala kad su oni kretali, vrlo vjerojatno njihova tvrtka ne bi opstala. Jedna o njih je direktorica koja je željela ostati anonimna, a za Dajte nam da radimo podijelila svoje iskustvo.

“Pune tri godine nisam si isplaćivala plaću”

“Nisam vlasnica, ali sam direktorica. Naslijedila sam to mjesto nakon smrti člana obitelji i tvrtku koja je imala 10000 eura na računu, troje zaposlenih i mene. Pune tri godine nisam sebi, kao direktoru, isplaćivala plaću, dok su je radnici uredno dobivali svakog 1. u mjesecu, bez iznimke. Jednostavno sam se brinula za likvidnost tvrtke, željela sam da svi radnici ostanu, da stvorimo obrtni kapital kako bismo mogli sudjelovati na većim poslovima. I kada sam to sve napravila, nakon tri godine, isplatila sam sebi – prvu plaću.  Danas imamo promet 5-7 milijuna kuna, četvero zaposlenih s prosječnom plaćom 6500-7000 kn i svim beneficijama koje sam u mogućnosti dati (da je razlika između bruto i neto malo lakša, imali bi i više).

Da sam od prvog dana morala i sebi osigurati tih 24.000 kn godišnje samo za doprinose, sigurna sam da bi me to itekako demotiviralo i da bih se vjerojatno odselila u krajeve s povoljnijim vjetrovima. Ne moram ni spominjati frustraciju kad bih vidjela članarinu za HGK, par tisuća za Hrvatske šume itd. “

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -