Postoji li dobar razvod? Za dobrobit djece – mora

Kad govorimo o razvodu, redovito se poteže pitanje dobrobiti djece. Ona su ta koja najviše pate jer nemaju kontrolu nad onime što se događa, a malo koji par ima dobar razvod. Na svojem smo LinkedInu stoga postavile anketu s pitanjem: “Biste li sa bivšim suprugom/bivšom suprugom proveli godišnji odmor u interesu djece?” Na anketu se odazvalo 664 čitateljica i čitatelja, a prevladava odgovor – ne, koji je odabralo 46% njih. 39% anketiranih je odgovorilo “da”, a za 24% njih ovisi.

Neke su komentatorice rekle da bi godišnji radije proveli u zatvoru, no jedna je ponudila nešto drugačiji pogled – smatra kako bi djeca rastavljenih roditelja trebala dobiti šansu stvarati sjećanja s oba roditelja.

Djeca vas trebaju i nakon razvoda

Ako par ima djecu, ona ih vežu i nakon razvoda, a djeca uobičajeno žele viđati oba roditelja. Nažalost, roditelji će često činiti sve što mogu kako bi se maksimalno izbjegli. Gledajući razvedene parove u svojoj blizini, znam samo jedan primjer ljudi koji su odlučili ostati u dobrim odnosima zbog djece. Tek jedan od mnogih koji to učinili nisu i koji se čak i svađaju preko djece.

Ariana Huffington je još 2011. za Huffington Post pisala o vlastitom iskustvu ljetovanja s bivšim mužem. Potez je to na koji su se odlučili zbog svojih kćeri.

“Ono što nismo izdržali kao par, barem smo preživjeli kao roditelji naših kćeri,” napisala je. “Došli smo do faze kad nemamo ništa više za prebroditi – i posve nam je prirodno sjediti zajedno na plaži.”

Iako to nije nešto na što se odlučila odmah nakon razvoda, danas vidi da je to bio dobar i pametan potez. Zbog djece.


Pročitajte više: Razvod roditelja i korektni odnosi bivših supružnika


Napeti odnosi ne koriste nikome

Razvod roditelja djeci jako teško pada. Za njih je to razdoblje turbulentno i stresno, možda čak i više nego roditeljima. Često ne razumiju zašto je do razvoda došlo, čak niti kad im se direktno kažu razlozi. Osjećaju se kao da su oni problem, da su oni nešto krivo napravili i da su oni ta kap koja je prelila čašu. Taj osjećaj krivnje dovodi do tjeskobe, depresije, poteškoća sa spavanjem i drugih zdravstvenih problema, piše Family Means.

Nakon razvoda, roditelji obično ostanu u napetim odnosima što dalje negativno utječe na dijete koje može razviti negativne obrasce ponašanja koja ih koče u daljnjem razvoju zdravih međuljudskih odnosa. Djeca se često osjećaju i primoranima birati strane ako primijete da se roditelji ne slažu.

Kao rezultat, mogu imati poteškoće u razvoju povjerenja, izražavanju osjećaja i rješavanju sukoba. Konačno, istraživanja su pokazala kako djeca razvedenih roditelja imaju veće šanse odati se kriminalu, napustiti školovanje ili se odati ovisnostima poput pušenja cigareta, navodi The Week.

U prijevodu, nije samo u vašem interesu da pazite da imate dobar razvod. Još više, u interesu je vaše djece.


Pročitajte više: Psihoterapeutkinja otkriva kako razgovarati s djecom o razvodu


Djeci dugujete uljudan i dobar razvod

Sviđalo se to nama ili ne, činjenica je da bivši partneri neće moći izbjeći jedno drugo ako imaju djecu. Kao par ste zaključili da je razvod najbolja opcija za vas i to je u potpunosti u redu. Ali ne dopustite da djeca zbog toga izvuku deblji kraj. Razgovarajte s njima, pokažite im da nisu problem i ostanite korektni s bivšim partnerom ma kako se osjećali. Kompromis ne mora biti ugodan, najčešće ni nije.

Najbolje je da se prema bivšem ponašate kao prema poznaniku. Niste neprijatelji, ali niste ni prijatelji. Profesionalni ste, pristojni. Distancirani, ali prisutni i suradljivi, savjetuje Rosen. Tako ćete lakše osigurati prisustvo oba roditelja svojoj djeci i stvoriti snažniji sustav podrške za njih, a i služite im kao dobar uzor. Ako je sud odredio da dijelite skrbništvo, na ovo ste i obavezni.

I koliko god vam sve ovo napisano izgledalo kao puno idealističke priče, sjetite se da je u pitanju tek minimum na koji ste se obvezali kad ste odlučili zasnovati obitelj.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -