U Zagrebu se otvara mjesto s najboljom kavom i knjigama – postoji li bolja kombinacija?

Prema istraživanju koje je provodio portal Moj posao Zagrepčani najveći zaljubljenici u kavu, čak 82% njih pije kavu na radnom mjestu, dok je postotak za istočnu Hrvatsku 76%, za Dalmaciju 74%, a za Istru pak 67%. No kava nije samo užitak, mi smo otkrili dobrobiti kave i jedno novo mjesto za ispijanje omiljenog napitka.

U svijetu se godišnje potroši oko 4.8 kg kave po stanovniku, prosjek u EU je 5.8 kg, a u RH, prema procjenama, 5.1 kg kave po stanovniku. Finska je prva zemlja u svijetu na listi prosječne potrošnje kave po glavi stanovnika koja iznosi 12 kg.

Zanimljiv je podatak da se u drevnoj arapskoj kulturi žena mogla razvesti od muža samo na jedan način – u slučaju da joj nije pružao dovoljne količine kave.

Povezano:

Dobrobiti kave

Umjerena konzumacija kave ima brojne pozitivne učinke na naš organizam. Smatra se da je povezana s nižim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 kao i Alzheimerove bolesti, a redovna konzumacija kave smanjuje i znakove depresije. 

Studija Američkog kardiološkog društva na temelju desetogodišnjeg istraživanja pokazala je da su žene koje su pile više od jedne šalice kave na dan imale manji rizik od moždano udara, i to za 22 do 24 posto.

Upravo je ljubav prema kavi navela bračni par Grahek da uđu u poslovni pothvat koji uspješno razvijaju posljednjih šest godina. Njihova strast prema kavi potaknula ih je da i drugim ljubiteljima ovog napitka omoguće da na jednostavan način dođu do najbolje i  najkvalitetnije kave.

dobrobiti kave

Poduzetnička ideja

Saša i Tina Grahek uočili su kako na hrvatskom tržištu nedostaje distributera capsula – najvažnijeg dijela čitavog procesa spravljanja kave iz aparata te su svoju ljubav prema kavi pretvorili u biznis na opće zadovoljstvo brojnih kupaca. Danas su ponosni vlasnici dvije prodavaonice i web – shopa. Capsula koncept predstavlja dostupnost različitih vrsta kave i aparata koji olakšavaju pripremu najkvalitetnije kave.

Prvi Boutique del Caffe otvoren je u Umagu na adresi Pozioi 1f, a nakon njegovog uspjeha bračni par Grahek odlučio je proširiti se i na zagrebačko područje pa se drugi Boutique del Caffe nalazi u Vlaškoj 92.

Početkom veljače, točnije u ponedjeljak 3. veljače od 16.00 bit će upriličeno otvorenje novog mjesta za sve ljubitelje dobre kave, ovog puta na adresi Ilica 253, kod okretišta Črnomerec.

S obzirom da najboljom kombinacijom smatraju kavu i dobru knjigu, svim posjetiteljima osim degustacije kave preporučit će i dobro štivo za čitanje, u suradnji s poznatim čitateljskim blogom, a u ponudi će biti i šalice s citatima, naših poznatih ljubitelja kave.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lijek za koronavirus

Mlada nada: 14-godišnjakinja na tragu lijeka za koronavirus!

Anika Chebrolu 14-godišnja je znanstvenica čije bi ime moglo ući u povijest. Anika istražuje lijek za koronavirus koji je izazvao pandemiju...
- Advertisment -