Nutricionistica otkriva ključne savjete zdrave prehrane u ubrzanom svijetu

Pekarnice i restorani brze hrane sve su češće naš prvi odabir kad je u pitanju prehrana. Zbog ubrzanog načina života često idemo linijom manjeg otpora i posežemo za brzim rješenjima. Ipak, svjesni smo da su ona loša po naše zdravlje. Zašto bismo trebali više vremena i truda posvetiti zdravoj prehrani, koliko je u cijeloj priči važno voće i povrće, kako na najjednostavniji način poboljšati kvalitetu svakog obroka te na što trebamo paziti kad su u pitanju dodaci prehrani, objasnila nam je nutricionistica Angelina Paić.

Želimo sve benefite koje nosi zdrava prehrana, a ne hranimo se zdravo

Iako se slaže da je današnji tempo zahtjevan i da većina nas funkcionira na autopilotu, Paić objašnjava da moramo osvijestiti činjenicu da je naše tijelo jedino mjesto na kojemu ćemo biti do kraja života. Trebamo biti svjesni da hrana nije samo energija, već i informacija kako će naše tijelo funkcionirati na staničnom nivou.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje minimalno dvije porcije voća i tri porcije povrća dnevno, uzimajući pod jednu porciju onoliko koliko nam stane u šaku. Malo tko se toga zaista pridržava. Paić objašnjava da je konzumacija voća i povrća važna za održavanje općeg zdravlja, prevenciju bolesti, regulaciju tjelesne težine i poboljšanje mentalnog zdravlja.

„Svi težimo za više energije, za boljim raspoloženjem, imunitetom, ne želimo da nam se tjelesna masa povećava, a to bez adekvatne prehrane teško možemo postići. Ukratko naše navike i dnevna rutina određuju našu budućnost“.

Postoje praktični savjeti kako brzo i jednostavno uklopiti više voća i povrća u svakodnevni menu. Nutricionistica ističe da su edukacija i priprema ključni. Kako kaže, ako idemo kroz dan bez jasnog plana, naravno da ćemo češće posezati za brzim rješenjima poput pekare. No, bit će bolje već ako odvojimo jedan dan za nabavku namirnica. Bilo bi najbolje da to bude raznoliko, sezonsko i domaće voće i povrće. Da nađemo OPG kojemu vjerujemo, tržnicu ili market koji nude takvo voće i povrće te napunimo naše frižidere i odredimo si plan kada i kako ćemo konzumirati ono što smo kupili.

Paić svojim klijentima obično savjetuje da si uz doručak i u međuobroku rasporede po jednu porciju voća. Primjerice da kaši ili jogurtu dodaju voće. U jaja se može dodati povrće, a u sendvič salata. Sve to možemo zaokružiti svježe cijeđenim sokom.

dodaci prehrani

Pročitajte više: Health&Wellness Day stigao u Zagreb i – oduševio!


Nutricionistica objašnjava kako poboljšati svoj svakodnevni menu

WHO je dao preporuku da jednu porciju voća možemo zamijeniti svježe cijeđenim sokom. Tu se, za sve one kojima se ne da cijediti sok ili čistiti sokovnike i za sve one koji žive dinamičnim tempom, savršeno može uklopiti Pulse Living Juice Blend prirodni voćni prah, objašnjava nutricionistica.

Zatim, savršeni međuobrok nam je jedna voćka u kombinaciji s orašidima zbog stabilnije glikemije. Primjerice jabuka i bademi ili banana i kikiriki maslac. Za one koji se muče s konstipacijom i neredovitom stolicom, suhe šljive ili dva kivija kad im je sezona. Mogu se uklopiti i neki orašidi poput oraha, lješnjaka i pistacija, uz obaveznu povećanu konzumaciju vode – hidraciju. Naravno, količine uvijek prilagođavamo individualno – personalizirani jelovnici su najkraći put do izbalansirane prehrane.

Kad govorimo o djeci, dobar način za unos više voća i povrća u jelovnik jest napraviti grickalice iz sirovog voća i povrća tijekom dana. Možete ih izrezati na raznolike i razigrane oblike, kako bi ih i najmanji mogli konzumirati s više užitka.

Povrće ćemo najlakše unijeti kroz krem juhe, razna variva, salate… i to dodavanjem uobičajenim prilozima. Recimo, u pire možemo dodati tikvicu, u rižu gljive, paprike, mrkvice. Salate su obavezne uz ručak – što šarenije i raznolikije, to bolje! Umjesto pašteta koje kupujemo, možemo si pripremati namaze od povrća. To su savjeti za one koji kuhaju, a ako jedete vani, Paić za balansirani ručak predlaže da obavezno uzmete predjelo – juhu (prednost dati juhi koja ima povrća) i salatu.


Pročitajte više: Zdrava večera – 5 prijedloga za brzu i zdravu večeru


Ako ne znate odakle krenuti – pitajte stručnjaka

Večere bi trebale biti sličnije ručku nego doručku te je upravo tu povrće kao dio obroka jako važno. Uz napomenu da nam predjelo ne treba. Energetski je večera siromašnija od ručka jer nakon večere ne trošimo energiju, već idemo laganijim tempom i probavni sustav treba odmor i san. Kada tako rasporedimo obroke kroz dan i postepeno povećavamo količine voća i povrća, to nam postane navika, a zdrava prehrana je najbolja navika.

„Istražujte recepte s povrćem i otvorite um za istraživanje novih okusa, mirisa i tekstura hrane. Tijelo će vam biti zahvalno“.

Svi oni koji su svjesni da njihova prehrana nije uravnotežena, često misle da su rješenje dodaci prehrani. Ipak, i tu trebamo biti oprezni. Paić naglašava da je najveća mana samoinicijativnog konzumiranja dodataka prehrani ta što nemamo jasan cilj, ne znamo trebaju li nam ti dodaci prehrani i u kojoj dozi.

„Moja preporuka je da se uvijek konzultirate sa stručnjacima. Kada konzumiramo namirnice, nikad ne unosimo izolirane vitamine, već cijele kombinacije vitamina, minerala, koenzima i enzima koji omogućavaju optimalnu iskoristivost u tijelu. Bez ovih dodatnih komponenti, sintetski vitamini teško da će biti iskorišteni od strane tijela na isti način na koji će oni iz prirodnih izvora. Zato se danas sve više razvijaju prirodni dodaci prehrani koji imaju sinergijski učinak“.

Ako nutritivno analiziramo Living Juice Blend od Pulse Shakea, koji je dodatak prehrani s voćem, povrćem, kurkumom i prirodnim vitaminom C iz acerole, on sadrži:

• malinu, acerolu, korijen celera, đumbir, ciklu, jabuku i kurkumu

• u jednoj vrećici (15 g) sadrži 377 mg vitamina C iz liofilizirane acerole

• kvercetin iz jabuke omogućuje apsorpciju kurkumina

• dokazano je da apsorpciju vitamina i minerala poboljšavaju „vrući“ začini, a u slučaju ovog soka – to je đumbir.

„Vidimo tu jednu lijepu sinergiju nutrijenata. Unosimo antioksidanse koji pružaju benefite za imunitet i energiju te nismo samo unijeli vitamin C“.


Pročitajte više: Ako ste stalno umorni i iscrpljeni, spas pronađite u vrećici zdravlja


Kad su u pitanju dodaci prehrani, trebamo obratiti pažnju na…

Kad kažemo da je nešto liofilizirano, to znači da je sušeno smrzavanjem, a zatim je uklanjana vlaga sublimacijom. Sublimacija je prelazak vode iz leda u plin. Liofilizacija je složen i skup tehnološki postupak kojim se postiže nekoliko stvari. Prvo, optimalna koncentracija djelatne tvari i najbolja sačuvanost cjelovitosti fitokompleksa u pripravku. Zatim, najbolja bioraspoloživost, odnosno iskorištavanje djelatne tvari u organizmu. Za kraj, kod postupka liofilizacije voće i povrće sadrži 97 posto hranjivih tvari.

Također, Pulse Shake proizvodi ne sadrže dodane šećere, već prirodni zaslađivač steviju, koju mogu koristiti i dijabetičari.

Prilikom odabira dodataka prehrani važno je pripaziti na nekoliko stvari. Treba izbjegavati samodijagnozu – višak nekih vitamina ili minerala također može biti štetan. U riziku su trudnice, dojilje, djeca u razvoju te osobe koje uzimaju neku terapiju i lijekove zbog interakcija.

„Ako i uzimate na svoju ruku, dobro čitajte deklaracije i pazite da recimo vitamini, pogotovo oni koji su topivi u mastima – D,E,K,A, ne prelaze maksimalno preporučene dnevne količine (RDA)“.

Svaka osoba je individualna i teško je generalizirati jer i svi dodaci prehrani svoje benefite, rizike i doze te je prilagođen dobi, spolu i zdravstvenom stanju osobe.

Dobro izbalansirana, raznolika, zdrava prehrana ključna je za svaku fazu života. Od deficita vitamina i minerala najrizičnije skupine su djeca u razvoju, trudnice, dojilje, starije osobe, osobe koje često idu na dijete i restrikcije, sportaši, osobe koje imaju prehranu baziranu upravo na pekarama i brzoj hrani te stalno osjećaju umor, stres i iscrpljenost“.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -