Božićno drvce u tegli – evo gdje ga unajmiti – Women in Adria

Svake godine u ovo doba svima se po glavi mota jedno pitanje – kakvo božićno drvce odabrati? Prodaje borova već su krenule, a kakav ćete odabrati potrebno je odlučiti već sad. Prirodno lijepo miriše, ali šteta posjeći drvo za tih par dana. Umjetno se može nanovo koristiti, ali ne izgleda kao pravo, nije to to. Možda bolje nikakvo i mir, ali kakav je to Božić bez drvca… No, što kažete na božićno drvce u tegli koje se iznajmljuje? Tako je, moguće je iznajmiti prirodno božićno drvce koje nakon blagdana ne morate baciti u smeće, odnosno u biootpad.

Iznajmite, ukrasite, vratite

Božićno drvce u tegli lako je prenosivo, te popularno za najam posljednjih nekoliko godina. Razlog je jednostavan – drvo se može vratiti nakon blagdana, umjesto da se baca nakon što se ukrasi skinu. Većini ljudi je to žao napraviti, a mnogima se srce stisne gledajući sva ta odbačena božićna drvca.

Drvca u tegli imaju dobre šanse da dožive i sljedeći Božić. Naime, 50% njih može se koristiti i za godinu dana, piše good elf. Naravno, održavanje stabala, kao i drugih biljaka, zahtijeva posebnu njegu. Potrebno ga je držati na hladnom mjestu, u odgovarajućim uvjetima, što zaposlenici tvrtki koje nude najam božićnih drvca uredno i stručno čine.

drvce u tegli
Crnković

Još jedna prednost najma drvca jest povoljan utjecaj na mentalno zdravlje ljudi. Za razliku od plastičnog, živo drvo djeluje umirujuće i smanjuje osjećaj tjeskobe. Također proizvodi kisik čime jača imunitet, a miris drvca mnogima je jednostavno drag, piše Agroklub.

Borovi Crnković u svojoj ponudi imaju zaista odličan izbor predivnih, njegovanih drvca u tegli, a među korisnicima se ističu 30 godina dugom tradicijom rada.


Pročitajte više: Adventske svijeće – kako se pale i koje je njihovo značenje?


Je li drvce sretno u stanu?

No, je li božićno drvce u tegli zbilja bolja i ‘zelenija’ opcija? Na prvi je pogled situacija jednostavna. Drvce iznajmimo, okitimo, uživamo u njemu i vratimo ga natrag u stručne ruke gdje sretno dočeka sljedeće blagdane.

Međutim, vratimo se na informaciju kako otprilike polovica drvca u tegli preživi do sljedeće godine. To znači da polovica ne preživi. Razlog je najčešće to što se drvca nakon uzgoja trebaju iskopati s korijenom kako bi ih se premjestilo u tegle. Prilikom prijenosa iz zemlje u teglu, postoje šanse da se korijen ošteti.

drvce u tegli
Rent a plant

Dodatno, topao zrak zatvorenih prostora jelkama jednostavno ne odgovara. To nije njihovo prirodno stanište. Drugi šok doživljavaju nakon što se vrate na niske temperature, što opet nije dobro za njih. Konačno, uvijek je moguće i da se drvce ošteti prilikom transporta.

Naravno da je puno bolje sačuvati pola božićnih drvca nego ni jedno. Ako odlučite iznajmiti božićno drvce u tegli, poduzmite određene mjere uz koje ćete mu pomoći da preživi.

Stručnjaci Rent a plant udijelit će vam uistinu mnoštvo savjeta vezano uz njegu drvca, a poznati su po iznajmljivanju uistinu velikog broja različitih biljaka za sve prilike.


Pročitajte više: Božićna zvijezda: Otrovna ljepotica koja zahtjeva posebnu pažnju


Božićno drvce u tegli ili na stalku?

Svoje božićno drvce u tegli postepeno unosite u topao dom kako bi se lakše naviklo na topao prostor. Prvo ga držite na stubištu ili hodniku, odnosno na mjestu hladnijem od vašeg doma, ali toplijem od njegovog prirodnog staništa.

Ako imate podno grijanje, drvce stavite na povišenu plohu kako se korijen ne bi zagrijavao. Isto tako, pazite da drvce držite podalje od radijatora.

Pazite da svakodnevno zalijevate drvce i redovito prskate iglice u skladu s uputama dobivenima od iznajmljivača. Drvce nemojte šišati niti preoblikovati – to prepustite stručnjacima.

Konačno, Country Living savjetuje da drvce ne držite unutar kuće ili stana duže od tri tjedna. Pažljivo planirajte blagdane u skladu s mogućnostima drvca. Uvelo božićno drvce neće uveseliti vaše slavlje.

Ako pak ne uspijete očuvati svoje drvce ili vam je ipak draže klasično, odsječeno drvce, imamo utješnu vijest. Ta se drvca recikliraju u preko 90% slučajeva. Koliko god je tužno vidjeti odbačene jelke, ne zaboravite da se one sakupljaju i pretvaraju u malč ili kompost kojim se gnoje gradski parkovi. U prijevodu, koliko god vam bilo žao gledati odbačena drvca, sjetite se da su ona tamo gdje trebaju biti i da njihov ciklus nije završen. Na proljeće će opet uljepšavati ulice našeg grada, udišući život šarenom cvijeću.

Foto: Canva / crnkovic.com.hr / rentaplant.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -