Dužina životopisa – koliko je dovoljno?

Dužina životopisa je pitanje koje muči mnoge posloprimce. Koliko je dovoljno?

Dužina životopisa koja sve govori

Vaš životopis mora sadržavati kvalifikacije i iskustvo koji se traže u oglasu za posao. A to sve možete sažeti na jednoj stranici. Danas, kada vaš životopis dobiva 6 sekundi da se “proda”, najvažnije je odmah reći da ste vi savršeni kandidat za posao.

Poslodavca ne zanima posao koji ste radili prije 5 ili 10 godina. Ako ste i radili traženi posao pred toliko godina, teško da će to biti relevantno, jer se je tržište promijenilo do danas. Nemojte trošiti dragocjeni prostor i ispisivati sve zadatke koje ste obavljali na svim poslovima na kojima ste radili, za to je dovoljna jedna rečenica. Fokusirajte se na postignuća na svakom poslu, osobito na postignuća koja se direktno odnose za oglas za posao na koji se javljate.

Jedna ili dvije stranice životopisa?

Ako na drugoj stranici životopisa imate svega red, dva teksta koji se odnose na vaše slobodne aktivnost, onda probajte podesiti formatiranje da ipak sve stane na jednu stranicu. Na drugoj stranici bi trebalo biti barem pola stranice relevantnog teksta.

S druge strane, ne morate robovati broju stranica do te mjere da sve stisnete na jednu stranicu životopisa i da to onda izgleda kao masa teksta bez razmaka. Savjetnica za karijeru Donna Svei preporuča maksimalno 750 riječi prezentiranih kroz dvije stranice. Ako prelazite tu granicu, vjerojatno ste napisali nešto što je samo vama važno, kaže ona.

Savjetnik za karijeru Saša Jurković preporuča dužinu životopisa od 2-3 stranice, ako je vaše iskustvo stvarno bogato i relevantno za traženu poziciju. Ako ste i više nego kvalificirani za traženu poziciju, slobodno to i pokažite i u tom slučaju kvantiteta je jednaka kvaliteti.

Stoga, prvo se koncentrirajte da napišete svoje reference za traženi posao, ciljajte na maksimalno 750 riječi. Napišete li više, provjerite još jednom da li je zaista sve što je u životopisu važno za poziciju za koju se prijavljujete. Ako zaista jeste, onda ste iznimka koja potvrđuje pravilo.

Foto: Dreamstime/Fotowang112

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...