Da je Elon Musk žena, kako bi uživao na jahti?

Nije tajna da se o muškarcima i ženama u medijima drugačije izvještava, bez obzira na njihovu ulogu. Umjetnice, poduzetnice, političarke – nevažno. O svakoj će sigurno izaći nekoliko degradirajućih članaka u kojima se secira njihov fizički izgled, u kojima se zanemaruju njihova postignuća i oduzima im se ljudskost, svodi ih se na tijelo, na sliku.

Tko se smije opustiti na odmoru?

Dobro poznati People objavio je članak koji prikazuje Elona Muska na odmoru u Grčkoj. Ovaj se CEO Tesle i SpaceX odlučio opustiti s nekoliko bliskih ljudi i popiti piće na jahti – bez majice, kako se na jahti, odnosno na moru i očekuje. Naravno, People nije jedini portal koji je pokrio njegov odmor, no svi se članci ističu fokusom na lokaciju i jahtu. Ne na njegovo tijelo, obitelj i djecu, ne na njegov ugled.

Klikovi se ne privlače kritikama ili pohvalama njegovog tijela, pitanjima gdje su mu djeca dok on “cuga na jahti” niti propitkivanjima njegovog morala što je, šokantno, na brodu bez majice.


Pročitajte više: “Vidi nje, kak ona misli da je lijepa” – Kad ćemo se riješiti toksičnih muškaraca koji si dopuštaju žene objektivizirati na svakom koraku?


Kakvi bi bili naslovi i vijesti da je u pitanju žena? Bi li fokus bio na uživanciji na jahti ili nečemu drugom?

“Pokazala je svoje zamamne obline na jahti u Grčkoj”

“Možda ne stigne trenirati, no nije je sram pokazati celulit!”

“S prijateljima uživa uz vino na jahti. Istražili smo gdje su za to vrijeme djeca”

“Kakav badić nosi ova menadžerica? Doznajemo gdje ga možete kupiti!”

Nije Musk ovdje problem, već mediji koji bi žene u njegovoj koži trebali tretirati kao njega. Kao osobu na odmoru.

Prisjetimo se tako ranih dana predsjedanja Kolinde Grabar-Kitarović. Sjećate li se viralnih fotografija predsjednice na plaži koje su obišle svijet? Sigurno se sjećate kako su se te slike povlačile po društvenim medijima, zajedno s komentarima kako imamo privlačnu predsjenicu. No to uopće nisu bile njezine fotografije. Glava Grabar-Kitarović bila je namontirana na tijelo američkog modela Coco Austin, pojašnjava Total Croatian News.

Zamislite kakve bi vijesti bile da se Grabar-Kitarović odlučila opustiti na jahti i doista, javno, skinuti u kupaći kostim. Bi li time narušile ugled države?


Pročitajte više: Političarke opet u fokusu seksizma u medijima


Naša odjeća definira vrijednost našeg rada?

Neprekidno slušamo kako feminizam više nije potreban, barem ne u suvremenim društvima. Pojam “feministkinja” je pogrdan, a svaka žena koja se identificira kao jedna, odmah je označena kao “mizandrična luđakinja.”

Kada upozoravamo na gore navedene oblike seksizma u medijima, okrivljuje se žene direktno jer “da ne želimo pozornost, ne bismo se tako oblačile.”

Naravno, muškarci koji ljeti slobodno šetaju bez majice, ne izazivaju problem. Oni ne proživljavaju seksističke komentare niti im se govori da se pokriju, a kamoli da se nad njima vrši nasilje pod izgovorom golotinje.

S druge strane, žena koja obuče kratku suknju zaslužuje dodirivanje, praćenje po ulici i uznemirujuće komentare. Žena koja je pritom pod javnim okom, zaslužuje da je se razvlači po medijima zbog odjeće koja joj je dostupna na tržištu, a čiji odabir nikad neće biti po mjeri svih medija – jer ako je se neće lascivno objektivizirati, kritizirat će je se za konzervativno oblačenje i skrivanje, kao glazbenicu Billie Eilish kad je na početku karijere nosila isključivo široku odjeću.

Žena, dakle, treba nositi dovoljno odjeće da se pokrije, ali da istovremeno svima da do znanja da je žena, i to poželjna, fit žena koja jede zdravo i trenira. Inače njezin rad nije bitan.

I nakon svega, i dalje slušamo kako smo dobrodošle u javni prostor. Zaista?

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -