“Vidi nje, kak ona misli da je lijepa” – Kad ćemo se riješiti toksičnih muškaraca koji si dopuštaju žene objektivizirati na svakom koraku?

Kao žena, tijekom cijelog života nosim se sa svime pozitivnim i negativnim što donosi činjenica da sam ženskog roda, u državi gdje društvene norme određuje Crkva i muškarci na čelu SVEGA! Nije dobro ako si ambiciozna, ne valjaš ako se središ jer plijeniš i tražiš pažnju, ako pokazuješ svoje vitko tijelo, jer nisi fer prema drugim ženama koje ga nemaju. Ako si obrazovana i imaš definirane stavove, onda si ‘baba’ i feministkinja. Je li uopće moguće doći na zelenu granu?

Godinama sam učila primiti kompliment

Naučila sam na vlastitoj koži da te svako životno iskustvo uči nečemu, ali i oblikuje te karakterno. Iz ljubavnog kraha naučila sam se više cijeniti, prestala slijepo vjerovati, podređivati se “drugoj polovici” i njegovim željama. On je bio prvi koji je moj poslovni uspjeh, karijerni uspon i visinu mjesečnih primanja gledao zavidno. Komentirao bi to kao da sam umišljena, ili umanjivao uspjehe i napretke kao nešto što je svima normalno i događa im se. Ali nije, jer on to prvi nije imao.

Ako bih sad tvrdila da sam lijepa, privlačna i inteligentna žena, mnogi bi komentirali da sam puna sebe, umišljena, prepotentna i živim u ‘nerealnom svijetu’! Čak i ako bih primila kompliment s jednostavnim hvala i osmijehom, netko bi zakolutao očima, jer “vidi nje, kak ona misli da je lijepa”. Godinama sam učila primiti kompliment jer nisam vjerovala da sam ja to što mi netko epitetima želi poručiti. Sad, kad sam mnogo komotnija u svojem tijelu, opet nije u redu!


Pročitajte više: Bivši tehnološki čelnik Googlea pohvalio se na Twitteru kako je bacao ženske životopise pred njima: ‘Idi i rađaj djecu’


Toksična muškost i objektivizacija žena

Treba li ta generacija muškaraca odumrijeti da bi se naše društvo riješilo toksične muškosti koji si dopušta žene objektivizirati na svakom koraku, pa čak i u novinarskoj redakciji televizije? Moje iskustvo uključuje slušanje komentara dvaju starijih kolega preda mnom, koji su još pogledavali u mojem smjeru očekujući da su se i ja s njima smijati dok me omalovažavaju secirajući me prema izgledu. Još uvijek se s jezom prisjećam kako mi je kolega s leđa prišao i pokušao me poljubiti, primivši me snažno za lice.

Savjet kolegice bio je onaj klasični “uzvrati im istom mjerom”, jer naravno, spuštat ću se na tu razinu i govoriti muškarcima koji su s mojim tatom išli na prvu pričest, ali očito nisu iz te institucije ponijeli ništa o poštovanju prema ženama, da bi se, s oproštenjem, usrali u gaće da se skinem pred njima.


Pročitajte više: Je li toksična muškost dosegnula svoj vrhunac ili je Will Smith ipak heroj?


Žena je ženi vuk

Često u zadnje vrijeme čitam frazu ‘žena je ženi vuk’ i da, ima u tome istine. Žene je društvo odgojilo da druge žene gledaju kao konkurenciju, ne kao prijateljice. Promijenimo taj narativ! Prestanimo se fokusirati na negativno, biti dvolični i kupimo si kolektivno metlu da pometemo prvo pred svojim pragom!

Nisi dobra ako nemaš obitelj i supruga, a nitko te ne pita zašto je tome tako. Kako to da žena nije prava žena i nije u potpunosti ostvarila svoju ‘svrhu’ ako ne postane majkom? Zašto moram opravdavati svoj život i ljubavni status? Na jedan sam takav upit ‘prijatelja’ odgovorila da zar nije u redu ne htjeti to? Samo je zašutio. Naravno, moje želje i mišljenje o tome mijenjali su se tijekom godina. Došla sam do realizacije da možda i želim to sve, ali ne pod svaku cijenu, nego uz pravu osobu i onako kako ja želim. Uključivalo to crkvene vrijednosti kao nit vodilju ili ne, opet je moja, privatna stvar.


Pročitajte više: Ellen Pao, bivša direktorica Reddita: “Nikad nisam imala sindrom varalice.”


Lijepa riječ zlata vrijedi

Lijepa riječ ne košta ništa, a neprocjenjiva je. Nemojte propustiti priliku da nekom date kompliment, jer toj ćete osobi uljepšati dan, a njen će osmijeh nahraniti vaše srce. Promijenimo narativ, budimo si saveznice, jer biti žena u Hrvatskoj, Europi i svijetu općenito, je dovoljno teško i bez negativnih komentara. Nemojte otvarati ladice tuđih komoda, jer kao i u vašoj, s razlogom se unutar njih kriju određene stvari.

I ne, nisam jedina. Nemam o sebi previsoko mišljenje niti smatram da je meni najteže. Samo dajem glas mnogim ženama kojima sam okružena, a dijele moje probleme.

Foto: Canva/Bipa Backstage/Matea Mitak privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -