Email postao jednim od najvažnijih marketinških alata

Kad sam prije dvadesetak godina otvorila svoju prvu email adresu, nisam ni slutila da ću dosadašnju karijeru izgraditi na nečemu tako jednostavnom. Taj mali simobl „@“, od tada je postao moja svakodnevica – i u privatnom i u poslovnom smislu. Ne prođe gotovo niti jedan dan, a da me netko ne zatraži email adresu. Praksa mi je i svaki dan zaviriti u taj digitalni poštanski pretinac, bilo zato što posao to od mene zahtjeva bilo zato što sam baš razmišljala o tome kako trebam odmor i želim otići negdje na par dana i evo u pravi čas, u moj je inbox stigla ideja za kratak predah po mojoj mjeri.

Imate li email adresu?

Koliko god puta čula da je Email marketing mrtav kanal promocije, isto toliko puta svom sugovorniku postavim pitanje; „Koliko osoba u svojoj bližoj okolini znate, a da nemaju email adresu? A koliko osoba u svojoj bližoj okolini znate da nemaju profil na društenim mrežama?“. Emailom se koriste generacije od 16 pa do 78 godina, te se email gotovo može tretirati i kao osobna putovnica u virtualni svijet. Dok putuješ tim svijetom, odnosno „surfaš“, gdje god poželiš „odsjesti“ odnosno koristiti neku virutalnu uslugu, od tebe se traži da ostaviš email adresu bilo radi osobne verifikacije ili pak radi slanja potvrde o kupljenoj/obavljenoj usluzi. Srećom i birokracija nam je danas pojednostavljena zahvaljujući emailu, što nam skraćuje vrijeme i broj posjeta javnim ustanovama.


Pročitajte više: Zašto email nije marketinški alat prošlosti?


Fun Fact: Jeste li znali da upravo ove godine email slavi svoj 50-ti rođendan?

Od 1971. godine kada je Ray Tomlinson poslao prvi email u svijetu, pa do danas, broj korisnika tog digitalnog komunikacijskog kanala konstantno raste. U svijetu danas ima 4.037 milijardi email korisnika, a predviđa se da će ta brojka do 2024. dostići 4.481 milijardi, što je rast od 3% godišnje.  Svake sekunde u svijetu se pošalje 961.697 legitimnih emailova, odnosno 3.462.108.804 emailova u sat vremena. U ovoj potonjoj navedenoj brojci ubrojen je i Vaš email kojeg ste prije par trenutaka poslali svom nadređenom, ili svojoj majci, svom djetetu, majstoru, doktoru, klijentu, kupcima, gostima…. Email ne poznaje granice (prostorne, vremenske, dobne), email je tu da nam olakša život i omogući personaliziranu digitalnu komunikaciju – i to čini već punih 50 godina.

Čemu onda toliki oprez kada je u pitanju dijeljenje vlastite email adrese? Zašto sa zadrškom pri ispunjavanju nekog formulara, dva puta razmislimo hoćemo li upisati ili nećemo svoju email adresu? Iz vrlo jednostavnog razloga, zato što ne želimo biti maltretirani i ne želimo da nam se u taj naš čuveni pretinac šalje sadržaj koji nam nije koristan, interesantan ili relevantan. I tu sad dolazimo do temelja na kojima se gradi uspješan Email marketing. Kao što je Vama Vaša email adresa dragocjena, isto tako ona treba biti i svakome kome ste ju udijelili. I sve dok se brendovi prema Vašoj email adresi ne započnu odnositi „s poštovanjem“, email marketing će se tretirati kao spamanje, odnosno neželjena pošta.

GDPR mijenja pravila – nabolje

No, korak po korak stvari se mijenjaju nabolje. Uvođenjem naizgled stravičnog GDPR-a (General Data Protection Regulation) uvedena su pravila. Pravila, koja ako poštujemo, a tu su da ih poštujemo, trebaju „očistiti“ sve ono što ugrožava naše osobne podatke ili pak nepotrebno zatrpava naš sandučić. Pri tom čišćenju, mi kao pojedinci imamo pravo odjaviti se ili tražiti brisanje naše email adrese s mailing lista onih brendova koji nam šalju sadržaj na kojeg ranije nismo pristali ili nam nije relevantan. Dok s druge strane brendovi koji se koriste emailom u svrhu promocije svojih proizvoda ili usluga, trebaju očistiti svoje baze podataka ukoliko nemaju informaciju o podrijetlu kada je email adresa stigla u njihov sustav i postoji li privola ili legitiman interes za korištenje te adrese.

U kratkim crtama, Privola za email ili newsletter marketing je jasna suglasnost dobivena od privatne osobe, koja želi da ju kontaktirate u svrhu email marketinga. Npr. posjetitelj vaše web stranice je ispunio neki kontakt obrazac na kojem ste mu ostavili na volju da ispuni i „check box“ – „Želim da mi šaljete posebne ponude i akcije na moju email adresu“. Ukoliko je označio taj „check box“, imate privolu od te osobe i smijete joj se obraćati emailom u svrhu koju ste naveli u tekstu pored tog „check boxa“.


Pročitajte više: Kako emailom privući pozornost primatelja i dobiti odgovor?


Privola, odustajanje i ostalo vezano uz legitiman interes

Postoji i nešto što se zove Legitiman interes, koji bi se mogao objasniti na primjeru kada je kupac nešto od vas kupio, što znači imali ste ugovorni odnos s njime. Prikupili ste njegovu email adresu za vrijeme kupovine te mu se imate pravo obratiti nakon obavljene transakcije, ali mu morate u svakom poslanom emailu dati mogućnost da se odjavi i/ili, da trajno zatraži brisanje njegovih podataka iz vaših baza podataka ukoliko ne želi dalje od vas dobivati informacije o novim posebnim ponudama.

Bilo s privolom ili legitimnim interesom, komunikaciju prema vašoj ciljanoj publici kreirajte da ona bude relevantna za vašeg čitatelja. Stvarajte sadržaj zbog kojeg će se veseliti kad vide vaš newsletter u svom inboxu jer znaju da im donosi dodatnu vrijednost, koja ne mora uvijek biti popust i poziv na kupovinu. Ne kaže se uzalud da dobar savjet zlata vrijedi, a svatko od nas najbolje poznaje proizvod ili uslugu koju prodaje, o kojoj sigurno može napisati puno korisnih savjeta. Konkretan i koristan sadržaj u kombinaciji sa dobrim i kvalitetnim proizvodom/ uslugom koju prodajete, kod konzumenta stvara emociju. Ono što slijedi nakon emotivne povezanosti je lojalnost. A lojalne kupce/ klijente svi želimo imati jer su oni naši najkvalitetniji brend ambasadori.  Nema gdje vas neće pohvaliti i preporučiti, a da mu za to niste ništa morali platiti ili dati besplatno.    

Kao što smo na početku ustanovili, Email marketing postoji već dugi niz godina jer se tim digitalnim kanalom zaista može uspostaviti i održavati dugoročni lojalni odnos i komunikacija sa klijentom.   

Ako želite razgovarati ili saznati više o vašim Email marketing aktivnostima, pošaljite mi email 😊 na [email protected]. Pratite Women in Adria jer vam u narednom radoblju iz Webpowera slijedi još zanimljivih članaka na temu Email marketinga.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -