Kako savladati vještinu govorenja na engleskom jeziku?

Engleski jezik vam nije problem? Gramatiku ste usvojili? Znate bezbroj riječi? Gledate filmove na engleskom jeziku bez ikakvih problema? Čitate čak i knjige? Međutim, kada poželite nešto reći, jednostavno ne ide? Čak i kada složite nešto, ne zvuči onako kako biste željeli? Ne brinite! U nastavku slijedi nekoliko metoda kako poboljšati vještinu govorenja na engleskom jeziku.


Pročitajte više: Učenje stranih jezika – Trebate li odabrati klasičnu ili virtualnu učionicu?


Vježbajte engleski jezik!

Slušanje i čitanje nisu dovoljni. Većina ljudi dobro razumije strani jezik kada ga čuje ili čita jer samo to vježbaju. Kako biste savladali vještinu govorenja, morate – govoriti! Nakon što poslušate nešto, ponovite to naglas. Nakon što pročitate tekst, usmeno ga prepričajte. Ili si jednostavno zadajte temu i pokušajte o njoj govoriti minutu-dvije. Ako zapnete i ne znate određenu riječ ili izraz, nemojte se obeshrabriti. Pokušajte se izraziti na drugačiji način koristeći izraze i riječi koje već znate. Razmišljajte na engleskom jeziku u svakodnevnim situacijama – kada planirate svoj dan, pokušavate odlučiti što ćete ručati ili odjenuti. Čak i doslovno ponavljanje omiljenog TEDTalka ili YouTube videa pomaže. Oponašajte ton, brzinu i naglasak. Ne opterećujte se ako ne uhvatite sve, samo nastavite govoriti. Sve su ovo idealne prilike za vježbanje vještine govorenja koje će vam pomoći izgraditi samopouzdanje.

Učite fraze

Možda ste već usvojili brojne gramatičke strukture i opširan vokabular, ali svejedno ne možete složiti rečenicu kojom ste zadovoljni. Umjesto gramatike i vokabulara, fokusirajte se na fraze. Koristeći fraze, zvučat ćete prirodnije. Obratite pozornost na materinski jezik. Koje fraze i izraze najčešće koristite? Velika je vjerojatnost da će vam isti izrazi trebati i na engleskom. Pripremite se za posebne situacije. Na primjer, ako se pripremate posjetiti restoran, razmislite kako biste naručili jelo na engleskom jeziku, što bi vas konobar mogao pitati i slično. Ovo će vam pomoći da se osjećate opuštenije kada se zaista nađete u takvoj situaciji.


Pročitajte više: 5 faza u učenju stranog jezika!


Za kraj…

Zaigrajte se s popularnim jezikolomkama ili „tongue twisterima“! Jezikolomke su nizovi riječi koje je teško izgovoriti brzo. Npr. pokušajte izgovoriti „She sells seashells by the seashore.“ Ova će vam vježba pomoći naučiti pravilno izgovarati engleske riječi. Kada sastavljate rečenice na engleskom jeziku, ne prevodite. Poredak riječi i gramatika hrvatskog i engleskog jezika potpuno su drugačiji. Upadnete li u zamku prevođenja, izgubit ćete vrijeme razmišljajući o gramatici umjesto govoreći. I najvažnije za kraj – opustite se! Ako se zbunite i zastanete, udahnite i krenite iz početka. Govorite sporo i uzmite si vremena za razmisliti o sljedećoj rečenici.


Pročitajte više: Kako izgleda učenje stranih jezika u doba korone?


Ako vam ni ovi savjeti nisu pomogli, pridružite nam se na Brbljaonici, konverzacijskoj radionici engleskoga jezika. Prepustite se u ruke naših profesora, a mi vam obećavamo da ćemo dati sve od sebe kako biste napokon tečno progovorili engleski jezik i pri tom se dobro zabavili.

Autor: Branka Šegvić, Jezični centar Sintagma

Foto: Privatna arhiva, Pixabay/BiljaST

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -