Eva Brlek tržište psihoterapijskih usluga željela je promijeniti još iz fakultetskih klupa stoga je razvila mnoge inovativne terapijske metode!

Da nešto kronično nedostaje u psihoterapijskim pristupima koji su prisutni u hrvatskoj praksi Eva Brlek shvatila je još kao studentica. Iz želje da korisnicima takvih usluga pruži jedan interdisciplinarni pristup koji će poboljšati terapijske ishode, razvio se Nueva koncept kojeg prakticira u Nueva kabinetu za razvojnu podršku i psihoterapiju.


Pročitajte još: Mentalno zdravlje djece u doba pandemije ozbiljno je narušeno, kako ga poboljšati?


Predanost interdisciplinarnom pristupu otvorila je vrata znanstvenim istraživanjima u kabinetu Nueva

“Nueva koncept počeo se razvijati u meni još za vrijeme studiranja na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu. Prolazeći kroz brojne edukacije, seminare i radionice, te kroz praksu u brojnim institucijama, činilo mi se kako su ponegdje prisutni samo fragmentni dijelovi dijagnostičkog ili terapijskog procesa, a kako zapravo, posebice u sredinama izvan Zagreba, nedostaje interdisciplinarna povezanost i integrativni pristup dijagnostici i terapiji”, objašnjava Brlek.

Njezin kabinet Nueva jedini je kabinet na području sjeverne Hrvatske koji nudi interdisciplinarni pristup svakoj osobi kroz integraciju znanja iz edukacijske rehabilitacije, psihologije i psihoterapije, a uspješno posluje već pet godina. Brlek je nakon završenog fakulteta svoje obrazovanje nastavila u Institutu za realitetnu terapiju, te je nakon pet godina edukacije stekla zvanje EAP psihoterapeutkinje što joj je omogućilo da svoja znanja proširuje na području koje se savršeno nadovezuje na njezino osnovno primarno obrazovanje.

Brlek je vrsna stručnjakinja postala zahvaljujući cjeloživotnom obrazovanju, a interdisciplinarni pristup kojem je predana pojačava i činjenica da trenutno završava doktorski studij Mediji i komunikacije na Sveučilištu Sjever. “Navedeni studij omogućio je još veće produbljivanje znanja i vještina kroz interdisciplinarnost koja je osnova za razumijevanje različitih izazova s kojima se pojedinac susreće. Shodno tome u okviru kabineta se provode i brojna znanstvena istraživanja koja omogućuju suvremen pristup našim korisnicima”, objasnila nam je.

Kada ste prvi, sami utirete put sebi i drugima

Sami počeci otvaranja kabineta su bili izuzetno teški i cijeli proces je jako dugo trajao jer nije bilo kabineta unutar Republike Hrvatske koji se bavi istom djelatnošću. Brlek kaže kako danas postoji već mnogo takvih kabineta, a njezine bivše profesorice s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta često joj znaju reći kako je vrlo hrabro zakoračila u svoj poduzetnički pothvat.

“Tijekom trudnoće uglavnom sam istraživala kako otvoriti firmu, što je potrebno za registraciju iste, te koje su sve pravne regulative na koje trebam obratiti pažnju. U to vrijeme na koja god sam vrata pokucala nitko nije imao relevantne odgovore, jer takvog kabineta u RH nije bilo. Nakon rođenja sina, uspjela sam otvoriti kabinet, te nakon 6 mjeseci započeti i s radom. Paralelno s radom u Centru za odgoj i obrazovanje, malom bebom krenula je i Nueva priča”, kaže.


Pročitajte još: Psihoterapeutkinja otkriva kako razgovarati s djecom o razvodu!


Eva priznaje kako je u samim počecima radila po cijele dane, pa čak i vikende. Kada je otvorila firmu, još je uvijek bila zaposlena u Centru za odgoj i obrazovanje, a kod kuće ju je čekala mala beba. No, kako je Nueva rasla, tako se i ona razvijala i na posljetku je prestala raditi dva posla kako bi se posvetila samo Nuevi. Tada je konačno stekla i više kvalitetnog vremena za obitelj.

Kriza kao poticaj za inovacije i internacionalizaciju poslovanja

Pandemijsku krizu mnoge su kompanije objeručke prihvatile kao priliku za transformaciju poslovanja i uvođenje inovacija, a kreativnosti nije nedostajalo ni u Nuevi. Zahvaljujući pandemiji uveli su niz novih usluga, poput webinara i on line terapija koje su im omogućile da surađuju s pojedincima i institucijama u svim dijelovima Hrvatske, a otvorile su im i brojne nove prilike u inozemstvu.

“Tako kroz radni dan radimo direktno u kabinetu, ali on line putujemo u Ljubljanu, New York, Amsterdam ili Dubai.  Pandemija je promijenila našu svakodnevicu, no upravo je to vrijeme omogućilo da još više zaživi holistički pristup čovjeku, s naglaskom na važnost očuvanja mentalnog zdravlja i intervencijama koje omogućuju preveniranje većih odstupanja u razvoju”, kaže Brlek.

Nueva priča tako raste iz godine u godinu, kako prostorno tako i po broju stručnjaka čiji je doprinos kabinetu ogroman. Sami počeci kabineta odvijali su se u jednoj prostoriji od 20 kvadrata, a sada uređuju prostor ukupne površine od 80 kvadrata koji će imati 3 kabineta. “Sve aktivnosti koje se provode u kabinetu uključuju sintezu suvremenih znanstvenih istraživanja s višegodišnjom praksom u radu s korisnicima koja garantira optimalnu uslugu s ciljem maksimalnog razvojnog poticanja na svim razinama sukladno razvojnoj dobi. U kabinetu koristimo najsuvremenija dijagnostička sredstva, te primjenjujemo interdisciplinarni pristup u rehabilitaciji poteškoća, odnosno metode i tehnike koje omogućavaju pojedincu ostvarivanje vlastitih sposobnosti, potencijala i mogućnosti”, objasnila je Brlek.


Pročitajte još: Psihoterapeutkinja otkriva zašto ogovaramo te što to govori o nama!


Tako u sklopu kabineta možete saznati kako razvijati potencijale i poticati sposobnosti vašeg djeteta na području senzorike, motorike, kognicije, emocija i socijalnih interakcija. Brlek naglašava kako je pri tome usluga dijagnostike izrazito važna kako bi uočili koje su jake strane i mogućnosti vašeg djeteta te koja je područja razvoja potrebno dodatno poticati. Dijagnostika također omogućava rano uočavanje rizika mogućeg odstupanja od tipičnog razvoja. Uz pomoć psihoterapije lakše je prevladati socioemocionalne poteškoće, nositi se s izazovima i traumama, ojačati mentalno zdravlje, jačati roditeljske vještine i kompetencije, njegovati kvalitetne odnose, te naučiti kako se lakše nositi sa stresnim i frustrirajućim situacijama.

Inovacija na tržištu samopomoći – terapijske karte

U Nueva timu kontinuirano prate tržište na kojem djeluju te brzo reagiraju na njegove nedostatke. Tako su prošle godine uvidjeli kako na tržištu nedostaje alata koje bi ljudi mogli samostalno koristiti kao vid samopomoći. Tome su doskočili osmišljavanjem „terapijskih karti“ pod nazivim “Upoznaj sebe”.

“Kroz terapijske karte koje su oblikovane po principu “psihoterapijskih crtica” možete krenuti na živopisno putovanje upoznavanja sebe. One su istovremeno i alat i igra koji daju maha mašti, kreativnosti, novim uvidima i spoznajama. Karte stimuliraju maštu i fantaziju, potiču komunikaciju i introspekciju te pomažu u razvijanju svijesti o sebi, a osoba lakše dolazi u kontakt sa svojim iskustvima, sjećanjima, emocijama, mislima i asocijacijama. Birajući karte kojima ćemo opisati neku temu, osjećaj, događaj ili iskustvo dolazimo u neposredan kontakt s nesvjesnim dijelom naše ličnosti koji postaje direktan izvor informacija te točka preokreta za nas”, rekla je Brlek.

Ove terapijske karte namijenjene su individualnom, partnerskom i grupnom radu. Brlek objašnjava kako ih je preporučljivo koristiti u odgojno-obrazovnim ustanovama za poticanje komunikacijskih, socijalnih i emocionalnih kompetencija te unaprjeđenje mentalnog zdravlja. One su namijenjene svima koji žele sebe pobliže upoznati i raditi na sebi. Terapijske karte predstavljaju alat pomoću kojega ćete potaknuti osobne uvide i zakoračiti u svoje neispričane priče. One ne predstavljaju zamjenu za sam psihoterapijski proces, već su suportivna komplementarna tehnika.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -