Evo zašto su bivši sportaši najbolji kandidati za posao!

Zlatan Halilbegovć koji nam je poznat po svojoj posveti kćerki na LinkedInu je ponovno privukao našu pažnju. Ovaj put se radi o objavi u kojoj kaže da su bivši sportaši najbolji kandidati za posao. “Mali savjet recruiterima i HR menadžerima – saznajte da li se je kandidat bavio sportom. Ako je, zaokružite njegovo ime”, napisao je. Po njegovom mišljenju, upravo su bivši sportaši ti koji bi na radnom mjestu mogli biti najbolji radnici

Naime, često možemo čuti da je u poslu potreban sportski duh. Kao i u bilo kojem drugom području u životu, za karijeru i uspjeh na radnom mjestu potrebno je mnogo truda, zalaganja i volje. Ništa drugačije od sporta gdje profesionalni sportaši marljivo rade na postizanju što boljih rezultata.

“Ustrajni su, odlično raspoređuju vrijeme i uče iz poraza”

Stoga dolazimo do sljedećeg pitanja – biste li morali kandidate na razgovoru za posao pitati jesu li su se ikada bavili sportom? Zlatan Halilbegović smatra da biste trebali. Na osobnom LinkedIn profilu objavio je kako smatra da su bivši sportaši danas jedni od najboljih radnika jer posjeduju sve karakteristike koje su potrebne za uspjeh na nekom poslovnom području. Kako kaže, ljudi koji su se bavili sportom u mladosti danas su uporni, ne odustaju kad se pred njima pojave prepreke, stavljaju tim na prvo mjesto te uvijek uče iz svojih poraza. U nastavku vam donosimo njegovu objavu u cijelosti.


Pročitajte više: Sport- pravi recept za dobro zdravlje, jaču osobnost i uspjeh u poslu!


“Razlozi zašto su bivši sportaši danas najbolji radnici:

 1. Ustrajni su
 2. Ulažu isti, visok nivo napora svaki radni dan
 3. Odlično raspoređuju vrijeme
 4. Uče iz poraza
 5. Preuzimaju odgovornost i krivicu za svoje greške
 6. Stavljaju tim na prvo mjesto
 7. Konstantno su željni učenja i napredovanja
 8. Dobro podnose kritike, a pohvale ih dodatno motiviraju
 9. Vode zdrav život koji im pomaže u boljim performansama na poslu
 10. Dobri su vođe
 11. Žive da se natječu
 12. Sportaši ostvaruju ciljeve

Mali savjet recruiterima i HR menadžerima: Saznajte da li je se kandidat/uposlenik bavio sportom, i s kakvim rezultatima u mladosti (rijetko će to pisati u poslovnom CV-ju). Ako jeste, i ako je bio dobar – zaokružite nekoliko puta njegovo ime.”


Pročitajte više: Učite od sportaša kako se postižu vrhunski rezultati


Iz CV-a kandidata možete mnogo naučiti

Mnoga istraživanja provedena na ovu temu pokazala su da vrijeme koje osoba zadužena za selekciju životopisa provede čitajući svaki pojedini CV ne iznosi više od 6 sekundi. To bi značilo da svaki kandidat ima svega toliko vremena da privuče vašu pažnju, odnosno pažnju potencijalnog poslodavca. U životopisu se najčešće navodi isključivo radno iskustvo, dok hobije i slične stvari kojima su se kandidati bavili u prošlosti izostavljaju. Između ostaloga, tu je i bavljenje sportom koje bi moglo biti veliki plus prilikom zapošljavanja.

Na razgovoru za posao sve svoje kandidate trebali biste pitati jesu li se ikada bavili nekim sportom i, u slučaju da jesu, dati im veliku prednost. Zašto? Kao što smo već spomenuli, bivši sportaši (ako uzmemo u obzir da su bili uspješni u sportu kojim su se bavili) posjeduju određenu dozu discipline koja ih je i dovela do zavidnih rezultata. Upravo će takav isti trud i zalaganje najvjerojatnije pokazati na radnom mjestu zbog čega su najbolji kandidati za posao.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

tražiteljice azila

Za žene je upravo donesena povijesna odluka Suda Europske unije

Sud EU-a ovog je tjedna donio presudu po kojoj se izbjeglički status može dodijeliti ženama tražiteljicama azila koje su usvojile temeljnu vrijednost...
- Advertisment -