Ivana Krajinović, partnerica u EY-u Hrvatska: „Izazova i odricanja je puno, ali sam tijekom karijere naučila da je sve lakše kada imaš cilj“

Graditi karijeru u EY-u je velika stvar, a kad tome dodate da ste i među prvim partnericama u jednoj od najvećih konzultantsko-revizorskih tvrtki, stvarno ste napravili sve. To je pošlo za rukom Ivani Krajinović, partnerici u EY-u Hrvatska gdje se prije 17 godina našla sasvim slučajno.


Pročitajte više: Smiljana Štrbac: Profesionalna plesačica, konzultantica, HR menadžerica, a onda i pjevačica!


“Volim što u EY-u postoji jednakost prilika, uspjeh se mjeri prema tome kako i koliko radiš”

“Prijavila sam se za praksu u EY-u kada sam bila demonstratorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a kako su se tada svi demonstratori prijavljivali, odlučila sam i ja ispuniti prijavu. Nisam previše razmišljala o tome i otišla sam kući na praznike, ne očekujući da će me netko zvati.”

Uskoro su je zvali na praksu, a iako nije razmišljala o karijeri u konzultantsko-revizorskoj tvrtki, zadržale su je EY-ove vrijednosti, kao i dobri odnosi među kolegama.

“Možda će čudno zvučati za jednu korporaciju, ali mislim da u EY-u imamo zaista dobre međuljudske odnose. Isto tako, volim što postoji jednakost prilika, uspjeh se mjeri prema tome kako i koliko radiš, a apsolutno je nebitno jeste li žena ili muškarac.”

EY se i zbog svog međunarodnog okruženja i mogućnosti razvoja ističe među drugim kompanijama. “Krivulja učenja je jako velika i mislim da mnogi toga nisu svjesni. Znanje i iskustvo koje se stekne u kratkom razdoblju rada u EY-u je neusporedivo s bilo čim.”

Uz to naglašava kako je odnos prema poslu profesionalan i odgovornost konzultanta jako velika. “Ako projekt ne odradimo kako treba i klijent nije zadovoljan, tu je obično kraj naše suradnje.”

Naravno, ne treba posao u EY-u gledati kroz ružičaste naočale. “Izazova i odricanja je puno, ali sam tijekom karijere naučila da je sve lakše kada imaš cilj.”


Pročitajte više: Čak četiri nove partnerice u EY-u Hrvatska!


Put do partnerice

Na pitanje je li se na početku karijere vidjela na poziciji partnerice, Ivana odgovara: “U startu nisam imala te ambicije, ali kako sam rasla i napredovala kroz organizaciju tako je rasla i ta moja ambicija. Uvijek sam htjela biti uspješna i kako sam napredovala na više pozicije, logičan mi je korak bila i pozicija partnerice.”

Naglašava kako je važno biti svjestan da radni dan ponekad traje dulje od osam sati. “Mislim da ponekad ljudi ne shvaćaju kako funkcionira stvarni život i da na poslu provodiš puno više od tih 8 sati dnevno. Ali ako ti je stalo da si uspješan u poslu, ne gledaš to kao na teret već kao na aktivnosti koje radiš kako bi uspio.”

Ipak, i njoj ponekad bude teško jer ima dana kada radi više. “Zna biti dana kada nešto manje vremena provedem s djecom, usput viknem, posvađamo se i to je to, no to ne traje vječno jer ima ciklusa kada sam više ili manje na poslu, ali onda to obavezno nadoknadimo.”

No, unapređenja, a posebno ono na mjesto partnerice su najljepši trenuci u Ivaninoj karijeri. “Tada vidiš da se isplati to što radiš, da netko to zapravo cijeni te primjećuje tvoj trud.”

ey hrvatska
EY HRVATSKA – Ivana Krajinović

Na porodiljnom sam bila šest mjeseci jer sam tako htjela

Kao i brojnim zaposlenim ženama, trudnoća se Ivani dogodila kada joj je karijera bila u usponu. “Odgovarala sam na mailove do zadnjeg trenutka, a sat vremena nakon poroda, poslala sam mail da sam rodila”, prisjeća se kroz smijeh. Nakon šest mjeseci porodiljnog dopusta, odlučila se vratiti na posao. “Ne zato što je moj poslodavac to tražio od mene nego zato što sam ja to tako htjela.”

Priznaje i da ju je bilo strah izgubiti kolosijek na poslu. “Krenula sam raditi s 22 godine, a s 32 godine kada sam rodila prvo dijete, već sam izgradila dio karijere te imala određene odgovornosti. Nisam mogla zamisliti da ne radim toliko dugo.”

Iako ističe da je to bila njena odluka, priznaje da je joj je bilo izazovno i teško kada se vratila s porodiljnog. “Ali ne mogu reći da žalim ili da primijetim da mojoj djeci bilo što nedostaje. Nije patila moja obitelj, a ni ja, bila sam ispunjena što doprinosim nečemu i oni su to razumjeli.”

Uz to smatra da djeci treba pokazati primjerom. “Moraju znati da treba raditi, izboriti se za nešto, biti uporan i ne želim da odrastu u osobe koje misle da uspjeh dolazi serviran na pladnju.”


Pročitajte više: EY-tvrtka u kojoj žene mogu zaista imati sve


Na upravljačkim pozicijama čak 60 % žena

Ivana nije jedina partnerica u EY-u Hrvatska. Da je EY u Hrvatskoj posvećen podržavanju ravnopravnosti spolova najbolje govori činjenica da 60% zaposlenih čine upravo žene, a isti postotak ih je i na upravljačkim pozicijama. Iako je povećanje broja žena na visokim pozicijama potaknuto od strane globalnog EY-a, Ivana ističe: “Ne mogu reći da je situacija kod nas pod utjecajem globalnih ciljeva EY-a, nego splet okolnosti. Činjenica je da smo u jednom trenutku imali puno žena koje su bile spremne napraviti korak dalje.”

Ipak, Ivana smatra da bi žene trebale više raditi na umrežavanju kako bi unaprijedile karijeru. “Mislim da nam još uvijek nedostaje taj networking. Mi smo se uspjele interno povezati, ali mislim da kod žena još uvijek nedostaje umrežavanja prema potencijalnim klijentima.”

EY Poduzetnik godine

Naporan rad i trud brojnih poduzetnika EY slavi kroz EY Poduzetnik godine, globalni program nagrađivanja onih najuspješnijih. “Kroz program smo otkrili i predstavili puno uspješnih poduzetničkih priča koje su bile nepoznate javnosti te upoznali niz nezaustavljivih pojedinaca koji zapošljavaju stotine ljudi, redovno isplaćuju plaće, educiraju ljude te pružaju praksu studentima i srednjoškolcima. Smatramo da predstavljanjem ovakvih poduzetničkih priča radimo na promjeni mindseta i percepcije poduzetništva u Hrvatskoj te tako dajemo svoj doprinos izgradnji boljeg poslovnog okruženja.”

O samom značaju programa najbolje govore prethodni nositelji titule EY Poduzetnik godine. Oni su Alan Sumina i Zoran Vučinić iz Nanobita, Đuro Horvat iz Tehnixa, Marko Pipunić iz Žita, Mate Rimac iz Rimac Automobila te Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić iz Infobipa, a zadnji koji su se pridružili ovoj moćnoj postavi su Hrvoje Josip Balen, Mislav Balković i Tomislav Dominković, osnivači i suvlasnici Algebre. O EY Poduzetniku godine odluku donosi neovisni žiri kojeg čine Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe koji je ujedno i predsjednik žirija, istaknuti poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević, a svake im se godine priključuje i pobjednik prethodnog programa.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

chat gpt i virtualni sastanci

Kako će umjetna inteligencija i Chat GPT zauvijek promijeniti online sastanke?

Tek što smo prihvatili da je budućnost sastanaka u online sastancima putem platformi kao što su Zoom i MS Teams, i...
- Advertisment -