Libra: Dolazi li Facebookova kriptovaluta i na hrvatsko tržište?

Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, u lipnju ove godine najavio je pokretanje vlastite kriptovalute. Pojam kriptovaluta sigurno vam je poznat od nedavnog skoka vrijednosti bitcoina koji je mnoge usrećio. Facebookova kriptovaluta u nastajanju nosit će ime libra, a na tržište bi trebala doći u lipnju 2020. godine.

Na svojoj službenoj stranici libra se hvali kako će svojim korisnicima omogućiti pristup novcu bilo gdje u svijetu, a transakcije će biti brže i jeftinije. Pomoću aplikacije libra će biti dostupna bilo kada i bilo kome. No, unatoč lijepo upakiranoj priči koju libra nastoji stvoriti mnogo se stručnjaka i političara zapitalo što će nam donijeti ta nova valuta te koliko će promijeniti naš novčani sustav i plaćanje.

Povezano: Kako kreirati Story na poslovnom Facebook profilu?

Još nije službeno niti lansirana, a već izaziva brojne kontroverze. Stručnjaci se pribojavaju da bi libra, ako dođe na tržište, mogla potpuno promijeniti monetarni sustav. Računica je jednostavna. Ako libru počne koristiti približno 2,4 milijarde korisnika Facebooka ona bi mogla postati značajna valuta. S tolikim brojem korisnika Facebook bi zapravo podsjećao na centralnu banku, a u bankama se može štedjeti, dizati kredite ili zajmove. Tako države, po prvi puta u povijesti, ne bi imale isključivu vlast i nadzor nad svojim financijskim sustavom i valutom kojom raspolažu građani.

Zanimljivo je kod libre i što bi mogla postati takozvani stablecoin. Stablecoin je kriptovaluta čija je cijena stabilna i malo oscilira. To libru i razlikuje od ostalih kriptovaluta. Naime, kod bitcoina je vrijednost određena time koliko su ljudi spremni platiti i stalno varira. Korisnici libre, kako piše na službenoj stranici, mogu biti sigurni da će njena vrijednost ostati ista ili slična iz dana u dan. Kako je to moguće? Libra će biti vezana za američki i singapurski dolar, funtu i yen. Korisnici će svoje valute moći promijeniti u libru koju će onda koristiti za kupovinu ili transakcije prema drugim korisnicima.

Kako je nastala?

Stvorila ju je neovisna organizacija Libra Association, kao ideju velikog samoodrživog sustava. Libra Association je neovisna i neprofitna švicarska organizacija. Njihova misija je stvoriti globalnu valutu i stabilnu financijsku infrastrukturu koja će pomagati ljudima diljem svijeta. Libra Association trebala bi se sastojati od stotinu članova od kojih će svaki uložiti po deset milijuna dolara u libru. Planirano je, naime, da do lansiranja tržišna vrijednost libre bude milijardu dolara. Do nedavno je među članovima koji su uložili svoj novac bilo njih 28 no, nedavno su se, zbog brojnih kontroverzi, povukli Visa, Pay Pal, MasterCard i eBay. Rezerve o kojima ovisi stabilna vrijednost libre čuvat će Libra Reserve. Otkuda novac u rezervi koji će podupirati vrijednost libre? Iz dva izvora – od članova i korisnika libre.

Nevjerojatna je pomutnja koju je stvorila ova kriptovaluta i prije negoli smo je imali priliku vidjeti u opticaju. Jedna od stvari koje je prouzročila je i moguće stvaranje kineske kriptovalute. Kina tako planira lansirati svoju vlastitu kriptovalutu koja će imati slične osobine poput libre.

libra

Hoće li libra stići u Hrvatsku?

Čini se da u Europi libra ne nailazi na plodno tlo. Tako je francuski ministar financija, Bruno LeMaire, izjavio kako ne može poduprijeti razvoj libre u Europi jer prijeti suverenosti država. Njemačka je donijela strategiju prema kojoj se zabranjuje izdavanje bilo kakvih drugih valuta u državi, uključujući i Facebookovu libru. Europske države složne su da novoj kriptovaluti neće dopustiti širenje u svojim zemljama dok ne budu potpuno uvjereni u njenu sigurnost. Tako Hrvatska zasad neće moći iskušati ni prednosti ni mane nove kriptovalute. Europske članice G7 tvrde kako države same trebaju raditi na poboljšanju svojih bankarskih sustava i razvoju vlastitih kriptovaluta koje će biti aktivne u Europi.

Povezano: Kako pobijediti kad Facebook promijeni algoritam?

Problem privatnosti podataka

Mnoge korisnike zabrinjava privatnost njihovih financijskih podataka. Naime, u jeku nedavnih događaja Facebook nije na listi kompanija kojima korisnici vjeruju u vidu zaštite podataka. Još je više zabrinjavajuće što Facebook nije utrošio previše vremena u objašnjavanje kako će štititi privatne podatke korisnika libre.

Libra će biti povezan s aplikacijom Messenger i WhatsApp, a imat će i svoju vlastitu aplikaciju. Uz Libru dolazi i digitalni novčanik u koji će se pohranjivati novac – Calibra. Dobra stvar koju nudi je niža cijena transakcije novca koja ponekad može skupo stajati. Poslužit će i za reklame na Facebooku kada će korisnici moći kliknuti na reklamu i neki proizvod platiti librom umjesto transakcijom s kreditne kartice.

Hoće li libra zaživjeti i u Europi saznat ćemo sljedeće godine, ako ju do tada potpuno ne stopira američki Kongres u strahu od njenog utjecaja na dolar.

Foto: libra.org, Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -