Ovi filmovi davno su progovorili o ekološkim problemima, a još su aktualni

Nakon Pariškog sporazuma 2015., koji je postavio ciljeve i obveze za smanjenje emisija stakleničkih plinova i rješavanje klimatskih promjena, razgovori o klimatskim promjenama ostali su u značajnom fokusu globalnih političkih rasprava. Sve se više prepoznaje hitnost i ozbiljnost problema, a klimatske promjene su pridobile široku pozornost u medijima. Sve je više filmova, posebice dokumentaraca, koji progovaraju o održivosti i ekologiji uopće, a evo nekoliko (igranih) filmova koji su ekološka pitanja stavila na dnevni red i prije no što je svijet prepoznao važnost održivosti. Od istinitih priča, preko fikcije do futurističkih ostvarenja – za svakoga nešto.

“Erin Brockovich” (2000.)

Temeljena na istinitoj priči, ova pravna drama još 2000. godine prikazuje Juliju Roberts kao pravnu službenicu koja je pokrenula sudsku tužbu protiv energetske korporacije PG&E zbog zagađenja vode koje su prouzrokovali. Film je postao veliki hit na kino blagajnama, a zaradio je i hvalospjeve filmske kritike.

Julia Roberts za ulogu Erin Brockovich osvojila je filmske nagrade Oscar, Zlatni globus i BAFTA-u te nagradu udruženja holivudskih glumaca, a sve u kategoriji najbolje glavne glumice. Film ističe borbu za ekološku pravdu, korporativnu odgovornost i utjecaj onečišćenja na zajednice.


Pročitajte više: Plot twist filmovi čiji će vas kraj ostaviti bez daha


“Dan poslije sutra” (2004.)

Ovaj film katastrofe prikazuje posljedice klimatskih promjena, uključujući ekstremne vremenske prilike i globalno zatopljenje. Nudi izmišljen, ali poticajan prikaz mogućih utjecaja degradacije okoliša.

U filmu je glavna radnja dolazak novog ledenog doba, koje prijeti Zemlji, a znanstvenik meteorolog Jack Hall (Dennis Quaid) pokušava stići do zaleđenog New Yorka po svog sina, koji to vrijeme provodi u lokalnoj knjižnici s još nekoliko svojih kolega.

“WALL-E” (2008.)

Ovaj animirani film, kojeg vole i mali i veliki, govori o robotu skupljaču otpada po imenu WALL-E koji se zaljubljuje u drugog robota EVE dok istražuje postapokaliptičnu Zemlju prekrivenu smećem. Bavi se pitanjima konzumerizma, gospodarenja otpadom i posljedicama neodrživih ponašanja nas ‘zemljana’.

Ovaj film vođen je idejom buđenja ekološke svijesti i svijesti o posljedicama neodgovornog odnosa prema okolišu. Film naglašava važnost očuvanja okoliša, kao i odgovornog postupanja s otpadom te potrebu za održivim životnim stilovima kako bismo sačuvali planetu Zemlju za buduće generacije. Ekološka pitanja obrađena su na zabavan i emotivan način.


Pročitajte više: Ovi dokumentarni filmovi mijenjaju pogled na svijet


“Avatar” (2009.)

“Avatar” bi, da nismo filmove poredali po godini izlaska, možda čak bio i na početku liste. Ovaj kultni film upečatljiv je na mnogo načina. “Avatar” je poznat po svojim zadivljujućim vizualnim efektima i 3D tehnologiji, što je u trenutku njegovog izlaska bio revolucionaran iskorak u kinematografiji. “Avatar” je postavio nove standarde u filmskoj tehnologiji, od inovacija u 3D animaciji, specijalnim efektima, tehnici snimanja i produkcije.

Iako je poznat po svojoj vizualnoj raskoši, ovaj film obrađuje ‘duboke’ teme kao što su ekologija i iskorištavanje prirodnih resursa. U režiji Jamesa Camerona, ovaj znanstvenofantastični film smješten je u sredinu 22. stoljeća i prikazuje destruktivan utjecaj ljudske kolonizacije i eksploatacije izmišljenog planeta Pandora. Podiže svijest o uništavanju okoliša, pravima domorodačkog stanovništva i korporativnoj pohlepi.

Prošle je godine izišao i dugoočekivani nastavak “Avatar: Put vode”.

“Obećana zemlja” (2012.)

Ova drama prati Matta Damona kao korporativnog prodavača koji odlazi u ruralnu zajednicu da bi uvjerio stanovnike da prodaju svoju zemlju za bušenje prirodnog plina. Postavlja pitanja o ekološkim i društvenim utjecajima frackinga i sukobima između ekonomskih interesa i očuvanja okoliša.

Energetska industrija kritizirala je film zbog prikaza procesa ekstrakcije resursa hidrauličkim frakturiranjem, kolokvijalno poznatog kao “fracking”. Rekli su da će “Obećana zemlja” povećati neutemeljenu zabrinutost oko frackinga.


Pročitajte više: Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama


“Interstellar” (2014.)

Ovaj znanstveno-fantastični film prati tim astronauta koji kreću na put kako bi pronašli novi nastanjivi planet za čovječanstvo dok se Zemlja suočava s ekološkom krizom. Postavlja pitanja o održivosti, međuzvjezdanom putovanju i mogućim posljedicama degradacije okoliša.

Na filmu je radio teorijski fizičar s Caltecha i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2017., Kip Thorne, kao izvršni producent, on je djelovao i kao znanstveni savjetnik. Film je dobio pohvale mnogih astronoma zbog svoje znanstvene točnosti i prikaza teorijske astrofizike. Mnogi stručnjaci za znanstvenu fantastiku smatraju ga jednim od najboljih znanstveno-fantastičnih filmova svih vremena.

Foto: Canva / YouTube screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -