Kako se Dove suprotstavio filterima kao standardima ljepote

U doba globalne pandemije suočeni smo s prezentiranjem svog izgleda putem kamere. Broj aplikacija koje su nam dostupne rastu, a cilj im je da kroz distorziju fotografije potpuno promjeni izgled mladih djevojaka. Upravo distorzija kamere utječe na samopouzdanje mladih djevojaka jer fotografija ne odgovara realitetu. Dove je zato pokrenuo kampanju kako bi zaustavio ovaj masovni trend. Filteri i ljepota nova su opasnost.

Kampanja za prirodnu ljepotu

Benito Montorio za kampanju je osmislio kratak video, nazvan “Obrnuti selfie”. U pitanju je film koji prikazuje “obrnuti proces”. Pojavljuje se mlada žena bez nesavršenosti, pomno uređena, našminkana, bujne kose i zavidnih crta lica. No, kako film napreduje, odnosno kako proces gledamo unatrag, shvaćamo da osoba, koja je sve što smo opisali, u realnosti tinejdžerka čiji opis uopće ne odgovara slici koju smo dobili na početku.

Već u doba prije aplikacija na samopouzdanje je najviše utjecalo retuširanje fotografija, ali sada je to modificiranje putem kamere dostupno – svima. Najvećom prijetnjom svakako možemo smatrati navedene selfie aplikacije koje se koriste na društvenim mrežama te polako stvaraju pritisak na pojam ljepote, u pitanju su i filteri i ljepota, ispričao je Daniel Fisher, globalni ECD za Unilever Ogilvy i WPP te kazao “Kao otac dviju djevojčica, zaista se nadam da možemo nešto promijeniti.”


Pročitajte više: 4 stvari kojima žene ruše svoje samopouzdanje


Gubitak samopouzdanja

Samopouzdanje i samopoštovanje ozbiljno su srozani, pokazuje kampanja presječenih fotografija Sophie Harris-Taylor koja nam s jedne strane prikazuje kako djevojke zaista izgledaju, dok druga strana pokazuje polovicu aplikacijski uređenu. Mlade djevojke osjećaju taj golem pritisak zbog poimanja današnje ljepote, a rastući broj aplikacija kao što su FaceApp ili Snapchat povećavaju razdor između realiteta i virtualne prezentacije osoba.

“Sada kad su društvene mreže postale dio naše svakodnevice, digitalno iskrivljene slike preplavljuju nas više nego ikad i mladim su djevojkama alati, koji su bili dostupni samo profesionalcima, sada udaljeni samo jedan klik, bez regulacije”, kazao je Alessandro Manfredi, potpredsjednik Dove-a. “Djevojke diljem svijeta osjećaju pritisak da uređuju svoj izgled kako bi stvorile nešto ‘savršeno’, što se u stvarnom životu ne može postići”, zaključuje.


Pročitajte više: Snaga je nova ljepota – djevojčice ne moraju biti savršene da bi bile lijepe


Opasnosti aplikacija za “uljepšavanje”

Zanimljiva je i činjenica, te nam pokazuje koliko je predaleko sve otišlo, da mnoge žene idu pod kirurški nož jer žele izgledati poput verzije koju vide na Snapchatu. Very well nam prenosi i podatak da Snapchat mogu koristi i djeca mlađa od 13 godina, verzijom koja se zove SnapKidz. Tako spomenuta distorzija počinje u krhkoj mladoj dobi koji u zrcalu vide jednu, a preko aplikacije drugu osobu.

Aplikacije su doduše samo alat kroz koji modna industrija već dugo vremena funkcionira, predstavljajući i postavljajući nemoguću razinu ljepote. Ljepota počiva na nesavršenosti i, koliko god bilo klišej, ona je u oku promatrača. Filteri i ljepota nisu u suglasju.

Današnji standardi, putem marketinga, toliko su izopačeni da je nametnuta ljepota samo jedna kojoj se mlade djevojke, bez propitkivanja, podređuju. Još ne znamo kakve će biti posljedice na samopouzdanje mlađih generacija, ali sve upućuje na to da virtualni svijet uzima svoj primat te postaje konvencionalno sredstvo za stvaranje lažne, ali “savršene” slike o sebi.

Foto: Dove

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -