3 najveća financijska straha te kako izbjeći da se ostvare!

Kad govorim o financijama uvijek postoji određeni strah vezan uz njih. Financijski strahovi su drugačiji za svakog od nas, ali većina ljudi smatra pritisak kad je riječ o financijskom uspjehu ili neuspjehu. Posebice ako govorimo o samohranim roditeljima koji moraju brinuti za svaki račun. Isto tako, o poduzetnicima koji se pokušavaju probiti na tržište.

Povezano: Siromaštvo žena rezultat je cjeloživotne diskriminacije, a nova kategorija ugroženih su – mlade žene s diplomom

Financijski strahovi

Bez obzira na to kako financijski uspjeh izgleda za vas, Mortage Choice procjenjuje da je svaka druga žena sigurna na putu da ostvari svoje financijske ciljeve. Međutim, uvijek postoji ta “bubica” i većina žena je izuzetno zabrinuta zbog financijskog neuspjeha.

Ne ispunjavanje vlastitih financijskih ciljeva

43% žena ne ispunjavanje vlastitih financijskih ciljeva smatra znakom fiskalnog neuspjeha. Dobra vijest je da ovo sugerira da žene ne samo da postavljaju financijske ciljeve već pridaju značajnu važnost njihovom postizanju. Važno pitanje je, postavljamo li jasne financijske ciljeve?

Zašto je taj strah neutemeljen: 73% žena postavilo je formalne financijske ciljeve za sebe. Gotovo svaka peta ih je zapisala ili dokumentirala na neki način. Što je vrlo pametan potez. Znanost o ponašanju tvrdi da nam artikulacija ciljeva povećava vjerojatnost njihovog ostvarivanja. Stoga, zapišite svoje ciljeve ili ih podijelite sa svojim prijateljima i obitelji.

Što možete učiniti kako ne biste propustili svoje financijske ciljeve:

  • Budite realni sa svojim ciljevima. Postavljanje referentne vrijednosti koja je istinski ostvariva u određenom vremenskom okviru može vas motivirati za postizanje drugih ciljeva.
  • Neka vaši ciljevi budu specifični. Nemojte imati cilj poput “Želim uštedjeti više”. Umjesto toga, dodajte konkretni cilj kao što je “Planiram uštedjeti 500 kuna mjesečno”. To vam daje jasnu sliku o tome što trebate učiniti.
  • Poduzmite korake kako biste ostvarili svoje ciljeve. Ako vam je cilj povećati štednju, učinite to postavljanjem automatskog prijenosa sa vašeg svakodnevnog računa na štedni račun.

Bankrot

Ovo je najveći financijski strah koji ima šest od deset žena je proglašavanja bankrota.

Zašto je taj strah neutemeljen: Ideja bankrota je uznemirujuća, posebice jer nosi značajnu društvenu stigmu. Međutim, bankrot je u velikoj mjeri krajnji čin. Postoji čitav spektar radnji koje se mogu poduzeti za spašavanje osobnih financija prije nego što se bankrot razmotri.

Što možete učiniti kako biste izbjegli bankrot:

  • Redovno pratite svoje financije – 89% žena to čini. To je jednostavan način prepoznavanja ranih znakova upozorenja, poput povećanja duga.
  • Ne uzimajte više duga nego što je potrebno, posebno dug koji nije potpomognut vrijednom imovinom kao što je to slučaj s dugom kreditne kartice.
  • Razmislite o osiguranju osiguranja dohotka.

Povezano: 6 načina za učinkovito suočavanje sa strahom od siromaštvom

Izgubiti kuću ili stan

Vlasništvo kuće je velika stvar za mnoge ljude. Ne iznenađuje da je mogućnost prisiljavanja da prodaju svoj dom ili ga iznajme ono što 44% žena smatra znakom financijskog neuspjeha.

Zašto je taj strah neutemeljen: Vlasništvo nad kućama često ide ruku pod ruku s kreditom za stanovanje, a samo 7% žena navodi da imaju poteškoće u otplati duga. Financijski strahovi od gubitka imovine, neutemeljeni su posebno za žene.

Što možete učiniti da ne izgubite dom:

  • Budite realni koliko si možete priuštiti – i platiti – za vlastiti dom.
  • Poduzmite rane akcije ako se borite za plaćanje otplate. Razgovarajte sa svojim zajmodavcem prije nego što propustite isplatu. Često je moguće pregovarati o isplativijem plaćanju.
  • Budite oprezni ako ste jamac za tuđi dug (uključujući dugove punoljetnog djeteta). Ako oni ne otplaćuju svoje kredite, zajmodavac će se obratiti vama, a to može ugroziti vašu sposobnost otplate vlastitog doma.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -