8 savjeta za financijski wellness – Kako mirno razmišljati o novcu?

Stres je nešto što nas svakodnevno prati. Pod stresom smo zbog posla, brojnih obaveza, nedostatka vremena… No zasigurno su mnogi pod stresom (i) zbog financija. Inflacija, niske plaće, krediti, minus na računu, uvođenje eura… Sve je to ono što mnogima ne da mirno spavati noću, a da možda nisu ni svjesni da su financije ono što ih muči. No financijski stres nas čini emocionalno krhkim.

Što je financijski wellness?

Financijski wellness je sveobuhvatno financijsko zdravlje pojedinca. To je način na koji upravljate svojim ekonomskim životom, piše BetterUp.

Kako se vaš financijski wellness povećava, tako bi trebala i vaša kvaliteta života. Primjerice, financijski wellness donosi vam mir kad razmišljate o svojim financijskim obavezama i budućnosti.

Naime, tu nije riječ samo o planu trošenja i štednji za mirovinu, već i načinu razmišljanja o novcu i emocijama koje pritom osjećate. Primjerice, anksioznost zbog povećanja cijena.


Pročitajte više: Uz sve stresove, ne treba vam i financijski: naučite kontrolirati financije kroz ova četiri koraka


Financije uzrok brojnih problema

Prema nekim istraživanjima financije su jedan od najčešćih uzroka razvoda i brojnih bolesti.

Nekima je izbjegavanje suočavanja s problemom nošenje sa stresom, ali treba se uhvatiti u koštac s problemom.

Plaćanje računa „zatvorenih“ očiju i svakodnevno peglanje kartice bez razmišljanja sigurno nije način upravljanja financijama. Da, to se ionako mora obaviti, ali bitno je to raditi svjesno. Brinuti gdje odlazi naš novac i koliko trošimo, briga je o sebi i svom mentalnom zdravlju.

Iako se u užurbanom svijetu izdvojiti vrijeme za razmišljanje o financijama čini nemoguće, to je vrijedno truda jer će vam donijeti toliko potreban mir.

Financijska sigurnost svima nam je potrebna. To je osjećaj da imate dovoljno novaca da radite što hoćete i ne brinete stalno zbog njega. Taj osjećaj sigurnosti znatno pridonosi općenito boljem stanju i našem blagostanju.

Kako postići financijski wellness?

Želite li se bolje osjećati kad razmišljate o novcu i samim time osjećati se bolje, isprobajte neki od sljedećih savjeta koje donosi Kozel.


Pročitajte više: Osobne financije: Sloboda žena počinje ekonomskom slobodom!


1. Vodite evidenciju troškova

Napravite popis svih tekućih troškova – za hranu, režije, kredit… I ne zaboravite uračunati nenadane troškove poput kupnje odjeće ili rođendanskih darova za vaše najbliže.

2. Napravite plan trošenja

Kad imate plan za trošenje novca to je najbolji način brige o sebi i financijski napredak. Valja, dakako, znati i gdje je sav vaš novac i koje su vam financijske obaveze te znati koliko zarađujete i koliko vaš novac vrijedi.

3. Eliminirajte dug

Živimo u doba kad mnogi imaju dug. Ako ne kredit, onda dug na kartici, minus u banci… Potrudite se eliminirati bar nešto od toga što je prije moguće jer je to put ka financijskoj stabilnosti i miru.

5. Štedite

Uvriježeno je mišljenje da morate imati tri do šest mjeseci štednje u banci da biste bili na miru. Taj je cilj vrlo nedostižan, pa ga mnogi ni ne pokušavaju dostići. Istina je da samo nekoliko stotina eura ili par tisuća kuna ušteđevine poboljšava vaš financijski mir. Vaše pravilo može biti ušteđevina za jedan mjesec troškova.

6. Odvajajte za budućnost

Svakako bi trebalo misliti na budućnost, koliko god ona daleka bila. Pokušajte od svojih mjesečnih troškova odvojiti barem 10-15 posto za mirovinski fond. To je vrlo važan i neophodan dugoročni cilj.

7. Donirajte

Iako nismo često u prilici, ponekad je dobro odvojiti za one manje sretne od nas i donirati koju kunu za djecu bez roditelja, izbjeglice iz Ukrajine, stradale u potresu i sl. Donirajte u skladu s vašim vrijednostima i svakako ćete osjetiti mentalno blagostanje.

8. Trošite u skladu sa svojom osobnošću i vrijednostima

Neka su istraživanja pokazala da ljude više veseli ako troše u skladu s njihovom psihološkom prilagodbom (poznatim kao naš identitet). Prije su ekonomisti mislili da sav novac vrijedi isto, što znači da je novac potrošen na knjigu isti kao novac potrošen na koncert. Ali nije tako! Ako ste knjiški moljac, kupnjom knjige dobit ćete više koristi. To znači da možete imati veću dobit od svog novca ako trošite na ono što volite i što vas veseli. Dakako, umjereno.

Iako se možda čini nemoguće, krenite korak po korak i pomirite sadašnje i buduće troškove, platite dugove, razmislite o štednji i donosite odluke koje će vam pomoći da uživate u životu, umjesto da morite vječne brige zbog financija.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -