Zdravlje mišićno-koštanog sustava tijela = kvaliteta života

Moje ime je Marina Kovačević. Osnivačica sam zdravstvene djelatnosti za fizikalnu terapiju koja je nastala kao rezultat dugogodišnjeg obrazovanja, iskustva, izvrsnosti i postignuća, a čiji je zlatni standard personalizirana terapija usmjerena ka rješavanju uzroka simptoma, pozitivnoj promjeni životnog stila te prevenciji daljnjih oštećenja i ozljeda.

Personalizirana fizikalna terapija

Personalizirana terapija podrazumijeva kreiranje kliničkog protokola za svakog pojedinca prema njegovom stanju tijela i stilu života. Uz terapijski tretman fokus se stavlja na kontinuiranu edukaciju osobe kako bi osvijestila svoje tijelo, način na koji ono funkcionira, što mu je potrebno kako bi ublažavalo ili poništavalo negativne utjecaje modernog načina života te održavalo homeostazu i stanje zdravlja. Svakoj osobi pristupa se kao važnom projektu, uzmajući u obzir sve jedinstvene karakteristike pojedinca.

Fizikalna terapija Marina Kovačević, mag. physioth. nastala je s ciljem da pruži jedinstven sustav vrijednosti unutar stručnog područja, koje omogućuju optimalno rješenje problema i potreba. Osnovana je za osobe kojima je zdravlje važno u životu, koje žele u rješavanju problema koristiti znanje zdravstvenog stručnjaka kojem je to područje ekspertize te imati dugoročno održive rezultate. Najvažnije osobne i profesionalne vrijednosti koje su temelj mog rada s klijentima su: osobni integritet, autentičnost, stručnost, poštovanje, dostojanstvo, savjesnost i povjerenje.  

Moderni način života i poslovanja ostavlja trag na ljudskom tijelu u cjelini, a posebice na mišićno-koštano-zglobnom sustavu. Cilj je učiniti život kvalitetnijim svakoj osobi koja želi unaprijediti zdravlje svog tijela ili ga ponovno uspostaviti, stoga postoje tri razine djelovanja na zdravlje:

1. Preventivni program ublažavanja i poništavanja štetnih utjecaja modernog načina života i rada na mišićno-koštano-živčani sustav

2. Terapijski program uslijed nastalog oštećenja ili ozljede struktura

3. Program održavanja i prevencije progresije postojećeg ili pojave novih oštećenja/ozljeda


Pročitajte više: Fizioterapeut otkriva zašto je važna prevencija bolova u kralježnici


Terapijski koncepti s obzirom na ciljanu problematiku

1. SPINALNA TRAKCIJA – dekompresijska terapija kralježnice: terapijski i prevencijski program

Dekompresijska trakcija kralježnice primjenjuje se kod bolova i/ili trnaca u vratu ili leđima (cervikalnom, torakalnom i lumbalnom segmentu kralježnice), koji su uzrokovani degenerativnim promjenama intervertebralnog diska (različiti stupnjevi hernije-oštećenja diska), sa ili bez širenja duž ruke ili noge.

Kontrolirana spinalna trakcija – dekompresijska terapija stvara negativni tlak unutar diska koji potiče retrakciju i repoziciju hernije diska („povlačenje diska u njegovo ležište“). Smanjuje se pritisak u disku, potiče se izmjena hranjivih tvari u disku, što stimulira regenerativne procese.

fizikalna terapija

2. MANUALNA TERAPIJA u kombinaciji s tradicionalnom kineskom medicinom: ciljano djelovanje na mišiće, tetive, ligamente, koštane i zglobne strukture te vezivne strukture, a u okviru tradicionalne kineske medicine vrši se obrada akupunkturnih točaka i meridijana.

Manualna terapija obuhvaća dva dijela:

  • detekciju strukture koja je uzrok ili posljedica uzroka simptoma, definiranje njezinog trenutnog stanja i biomehaničkog obrasca te utjecaja na okolne strukture, tjelesni segment te na tijelo u cjelini;
  • tretman struktura, promjena biomehaničkih odnosa te motoričkog obrasca mišića i mišićno-tetivnih jedinica.
fizikalna terapija

3. FUNKCIONALNO/TERAPIJSKO VJEŽBANJE – REDIZAJN BIOMEHANIKE TIJELA: fokus je promjena ili optimizacija biomehaničkih odnosa i motoričkih obrazaca tijela, „mind muscle connection“, svjesnost tijela i pokreta, kinestezija, kontrola disanja i stabilizacije trupa te svih komponenti izvedbe pojedine vježbe. S obzirom na cilj i problematiku dizajnirani su posebni programi:

  • Funkcionalno vježbanje za održavanje ili unapređenje zdravlja te prevenciju ozljeda i oštećenja
  • Funkcionalno/terapijsko vježbanje kod bolova u zglobovima ili kralježnici
  • Funkcionalno vježbanje za izgradnju tijela – morfologije i arhitekture mišića

Pročitajte više: Muči li vas bol u leđima? Evo kako si pomoći


fizikalna terapija

„O razini tvog zdravlja ovisi kvaliteta tvog života. Vi ste svoj najvažniji životni projekt. Radite na svom tijelu i umu svaki dan i živjet ćete zdrav i kvalitetan život.”

Autorica: Marina Kovačević, mag. physioth.
Fizikalna terapija Marina Kovačević, mag. physioth.

Foto: Canva / Marina Kovačević privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -