Engleska glumica muškoj smjelosti: “Toliko puno vas mi je agresivno htjelo dati do znanja koliko ste razočarani mojim ‘malim cicama'”

Florence Pugh engleska je glumica koja je postala meta kritika nakon što se  na nedavnoj reviji Maison Valentino u Italiji pojavila u haljini s prozirnim gornjim dijelom koji je otkrivao njene grudi. Oštro je uzvratila ‘zlim jezicima’ u objavi na svojem Instagram profilu.

Nevjerojatna haljina kao pokretač svega

Poznata po ulogama snažnih ženskih likova u filmovima poput Male žene i Crna udovica, Pugh je izgleda inspiraciju za igranje crpila iz vlastita života. Svoje je obraćanje javnosti započela priznanjem da je nošenjem te, kako je opisuje, nevjerojatne Valentino haljine, znala da će izazvati komentare; bili oni pozitivni ili negativni. „Bila sam je uzbuđena nositi, ni dio mene nije bio nervozan,“ napisala je pokazavši da je ponosna na svoje tijelo. No, lavina komentara na izgled njena tijela ostavio ju je zapanjenu.

Instagram will load in the frontend.

„Ono što je bilo zanimljivo gledati i svjedočiti je kako je lagano muškarcima potpuno uništiti ženino tijelo, javno, ponosno, naočigled svih. Činite to čak sa svojim radnim titulama i poslovnim e-mailovima u bio…?“


Pročitajte više: Je li toksična muškost dosegnula svoj vrhunac ili je Will Smith ipak heroj?


Razočarani njenim malim grudima

Nevjerojatna lakoća kojom muškarci čak i u 2022. daju sebi pravo komentirati izgled žene, isključivo na temelju toga što je javna ličnost, zapanjujuća je.

„Ovo nije prvi a definitivno ni posljednji put da žena čuje što nije u redu s njenim tijelom od gomile stranaca. Ono što zabrinjava je kako vulgarni neki od vas muškaraca možete biti. Toliko vas mi je agresivno htjelo dati do znanja koliko ste razočarani mojim ‘malim cicama’, ili kako bi se trebala sramiti što sam ‘tako ravna’.“


Pročitajte više: Zašto društvo još uvijek, u 2021. godini, pokušava ženama nametnuti kako će se oblačiti?


Veličina grudi mjerilo vrijednosti?

Čak i ako ima male grudi, što Pugh zbog toga čini manje vrijednom? Daje li ta činjenica pravo muškom rodu da je degradira, etiketira kao nedovoljno privlačnom ili ženstvenom? Mora li ona zato što je glumica svoje tijelo oblikovati po nekom normativu, kalupirati se kako bi bila ‘ugodnija oku’ i time još podložnija ‘male gazeu’?

„Jako sam zahvalna što sam odrasla u kućanstvu sa jako snažnim, moćnim, ženama s oblinama. Odgojene smo da moć nađemo u naborima svog tijela. Da budemo glasne oko komocije. Uvijek mi je bila misija u ovoj industriji reći ‘fuck it and fuck that’ kad god bi bilo tko očekivao da se moje tijelo preoblikuje u opciju onog što je hot ili seksualno privlačno.“

Na primjeru situacije koju je proživjela Pugh, može se polemizirati što je ovdje moda, a što vulgarno. Model koji je vjerojatno u istoj kreaciji prošetao pistom, nije dobio takve komentare. Da glumica ima veće grudi, bi li njihovo pokazivanje ispod prozirne haljine bilo vulgarno? Koja je veličina grudi optimalna kako ne bismo uvrijedile muški rod i je li to uopće moguće? Od kud ljudima pravo ikome pisati da bi se trebali sramiti tijela u kojem su rođeni?

Foto: Florence Pugh Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -