Je li toksična muškost dosegnula svoj vrhunac ili je Will Smith ipak heroj?

Robert Pattinson se iživljava na pticama. U Ukrajini bijesni rat, na Bliskom istoku da i ne govorimo. A na Oscarima je postalo normalno probleme rješavati šakama.

U sceni iz filma “Lighthouse” iz 2019. Pattinson nemilice udara galebom o cisternu za vodu, sve dok ga ne ubije. Riječ je o kombinaciji trilera i horora pa su ovakve scene za očekivati. S druge strane, Robert Pattinson je Diorovo zaštitno ime već godinama pa je logično da će promovirati najnovije Diorove proizvode. No, zašto je Dior odlučio staviti ovu scenu u produženu verziju reklame za njihovu kolonjsku vodu, nikome nije jasno.

Ono što je još manje jasno je činjenica da nekome ova scena može biti smiješna. Naime, ispod reklame koja je na YouTube postavljena prije mjesec dana neki su korisnici komentirali kako ih je ova scena nasmijala do suza pa čak i do histerije. Drugi su opravdali ovu scenu činjenicom da se radi o gumenom galebu. No niti jedan korisnik YouTubea nije izrazio zgražanje nad istom. Kao da smo postali imuni na nasilje.

Jesmo li postali imuni na nasilje?

Jesmo li postali imuni na nasilje, pitanje je koje postavljamo i zadnja tri dana, odnosno od trenutka u kojem je Will Smith udario Chrisa Rocka na dodjeli Oscara.

Podsjetimo, Chris se našalio na račun obrijane glave Jade Pinkett Smith. Na ovo su se i Jada i Will nasmijali, doduše s kiselim smiješkom. Jada je potom okrenula očima, a Will se naglo ustao te je nasred pozornice opalio Chrisa šakom. Svi su pomislili kako se radi o skeču ili šali. No nakon što je Will u dva navrata zaurlao: “Ne spominji ime moje žene” kada se vratio na svoje mjesto, svima je postalo jasno da je situacija ozbiljna.


Pročitajte više: Redateljica i scenaristica filma “CODA” Sian Heder – borkinja za ljudska prava koja se ne boji teških tema


Zar je u redu šaliti se na račun bolesne žene?

Supruga Willa Smitha otvoreno govori o svojoj borbi s alopecijom još od 2018. K tome je istaknula da je obrijala glavu upravo zbog ove bolesti. Također je objasnila da je riječ o bolesti zbog koje na tijelu prestaju rasti dlačice. Isto biste lako mogli saznati i jednim klikom na Google.

No, Chris se svejedno odlučio našaliti na račun bolesne žene. Čak i da nije znao za njezinu bolest, postavlja se pitanje zašto se nije informirao o Jadinom životu. Isti ga očito intrigira jer ovo nije prvi put da se našalio na njezin račun na Oscarima.

Isto tako postavlja se pitanje je li Will muškarac koji brani čast svoje žene ili je divljak kojeg je trebalo ukloniti s dodjele ovako prestižne nagrade. I ako je ovo drugo točno, je li činjenica da nitko nije reagirao na njegovo ponašanje dokaz da uistinu jesmo postali imuni na nasilje? I ne samo to! Je li Smithovo ponašanje dokaz da je toksična muškost uzela maha?


Pročitajte više: Dugogodišnja borba s alopecijom Jade Pinkett Smith u pozadini incidenta na Oscarima


Je li toksična muškost uzela maha?

Willova je reakcije podijelila svijet. Jedni smatraju da je imao svako pravo reagirati na način na koji je reagirao. Drugi smatraju da nasilje nikad nije rješenje.
Prvi polaze od toga da je javno ismijavanje ravno nasilju te da je Jada trebala biti obranjena od istog. Ne zato što je nemoćna, već zato što bi u takvoj situaciji svaki “pravi muškarac” stao u obranu svoje žene. Čak i šakama ako treba. Ovi prvi, Willa vide kao heroja, ali i kao muškarca kakvog bi svaka žena trebala imati pored sebe. Bi li trebala?

Drugi ga pak smatraju primitivcem. Njegovo ponašanje osudili su ne samo kolege glumci, već i organizatori Oscara. Mnogi tvrde da ga je trebalo momentalno udaljiti s dodjele i uhititi ga te da bi Chris trebao uložiti tužbu protiv Willa. Glumac se doduše kasnije ispričao te je čak i zaplakao. Kada je primao svoj kipić za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu “Kralj Richard” ispričao se Akademiji, rekavši kako je Richard lik koji bi stao u obranu svoje obitelji te je on, po uzoru na Richarda, učinio isto.

Međutim, i dalje se postavlja pitanje, je li u redu stati u obranu svoje obitelji na ovaj način. Ne pokazuje li to koliko smo licemjerni ako vlastitu djecu učimo da nasilje nije način, a onda pribjegavamo istom i pritom počinitelje nasilja uzdižemo u status heroja?


Pročitajte više: U šali je pola istine – što je bilo na meti ovogodišnjih voditeljica Oscara?


Will Smith ipak nije muškarac koji glorificira nasilje

Will je na kraju ipak uvidio da je pogriješio te se javno ispričao Chrisu.

“Nasilje u svim njegovim oblicima je otrovno i destruktivno. Moje ponašanje na sinoćnjoj dodjeli Oscara bilo je neprihvatljivo i neoprostivo. Šale na moj račun dio su posla, ali šala o Jadinom zdravstvenom stanju bila je previše za mene i emotivno sam reagirao. Želio bih ti se javno ispričati, Chris. Moje ponašanje nije bilo u redu, pogriješio sam. Neugodno mi je i moji postupci ne ukazuju na muškarca kakav želim biti. Nema mjesta nasilju u svijetu ljubavi i dobrote”, poručio je Smith Rocku putem svog Instagram profila.

Još jednom se ispričao Akademiji, ali i svojim kolegama iz filma “Kralj Richard”. Međutim, živimo li mi zaista u svijetu ljubavi i dobrote o kakvom Smith priča? Scena u kojoj se fizički obračunava s Rockom već je zabilježena u našoj kolektivnoj svijesti, a k tome će zauvijek ostati na YouTube i ostalim platformama.

Osim toga svi su stručnjaci, od psihologa do komunikacijskih eksperata, jednoglasni u zaključku da je do nasilja na Oscarima definitivno došlo, kako verbalnog s Rockove strane, tako i fizičkog sa Smithove strane. Suglasni su i u tome da Smith nije trebao reagirati na način na koji je reagirao te da činjenica da mnogi odobravaju njegov čin ukazuje na primitivizam u društvu i jačanje takozvane toksične muškosti.

Živimo li zaista u svijetu ljubavi i dobrote?

Uostalom, možemo li reći da živimo u svijetu ljubavi i dobrote dok u Ukrajini i na Bliskom istoku bukti rat, dok glasamo za ljude koji nas vode u rat? Ne pokazujemo li zapravo brigom za Ukrajinu, a ignoriranjem situacije na Bliskom istoku, da smo licemjerni, da mi u biti odobravamo nasilje?

Građani Europe duboko su pogođeni ukrajinskim izbjeglicama, a europske vlade bore se oko toga koja će ih primiti više. Iste te vlade ne natječu se u tome koja će primiti više izbjeglica s Bliskog istoka, sjeverne Afrike ili južne Azije. Dapače, ove izbjeglice na europskim granicama dočekuju žičane ograde i pendreci, a ne tople europske ruke koje će im pružiti dom i bolje sutra.

“Dok su EU zemlje pohvalno otvorile svoja vrata za dobrodošlicu ukrajinskim izbjeglicama, ljudi s Bliskog istoka, Afrike i južne Azije koji pokušavaju potražiti utočište u Europi i dalje trpe posljedice politike osmišljene da ih zadrže van…Oštra razlika u tretmanu tužan je i snažan podsjetnik da je odgovor na ljude koji traže utočište oblikovan rasizmom”, ističe čak i medijska organizacija za izbjeglička pitanja New Humanitarian, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Nasilje nije rješenje

No bez obzira na to o kojem ratu govorimo, o ratu u Ukrajini, o ratu na Bliskom istoku, o ratu koji Will Smith vodi sam sa sobom, o šaci koju je poslao svom kolegi, o nasilju kao formi umjetnosti, kao što je slučaj s Pattinsonovim iživljavanjem na galebu, jedno je sigurno – nasilje nam nikada nije donijelo ništa dobro. Koliko još domovinskih i svjetskih ratova se mora dogoditi, koliko još muškaraca se mora javno fizički obračunati, koliko još žena moramo verbalno i fizički napasti, da ne kažemo silovati, kako bismo shvatili da nasilje ne donosi ništa dobro, i bitnije od toga, da ono nije odraz muškosti.

Foto:YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -