Zašto društvo još uvijek, u 2021. godini, pokušava ženama nametnuti kako će se oblačiti?

U našim mikrokozmosima može nam se učiniti da živimo u naprednoj budućnosti. Neke od nas čak žive u svom mjehuriću u kojem se mogu osjećati potpuno ravnopravno s muškarcima, odbaciti bilo kakve navode o diskriminaciji, jer ju nisu osjetile, i prozvati feminizam kao pokret suvišnim. No, tu i tamo, ali odviše često, javljaju se situacije koje imaju potencijal probušiti i najtvrdokorniji takav mjehurić. Na to su nedavno ukazale i sportašice, trend koji su započele norveške rukometašice sada su nastavile njemačke gimnastičarke.


Pročitajte još: Najbolja svjetska judašica Barbara Matić kaže da je judo sport u kojem se ravnopravnost zaista vidi


Početak trenda – njemačke gimnastičarke pobunile se nakon norveških rukometašica

Vijest koja je nedavno odjeknula medijima, ona o Norvežankama koje su odbile nositi bikini gaćice na rukometnom natjecanju, zgrozila je publiku jer je ukazala na činjenicu da u svijetu sporta još uvijek postoje objektivizirajući, seksistički i diskriminatorni standardi. Ove pridjeve opravdava činjenica da se muški igrači u rukometu na pijesku natječu u kratkim hlačicama. Zašto onda žene, pobogu, moraju nositi gaćice za koje je strogo propisana širina i dužina? I zašto su zbog odabira udobne odjeće kažnjene novčanom kaznom?

Slučaj je u kratkom vremenu postao toliko popularan da je kaznu koju su zaradile norveške rukometašice ponudila platiti pjevačica Pink. Mnogi iz svijeta sporta komentirali su taj slučaj, a čelnik Norveške odbojkaške federacije ustvrdio je kako u 2021. godini uopće ne bi trebali o tome ni pričati.

Pa ipak pričamo na veliko i čini se da 2021. godina označava svojevrsnu prekretnicu u kojoj su žene u profesionalnom sportu konačno odlučile reći dosta i progovoriti o problemu odijevanja na sportskim natjecanjima. Problemu za koji nismo bili ni svjesni da postoji jer, kome bi palo na pamet da se vrhunske gimnastičarke ipak ne osjećaju ugodno u uskim, visoko izrezanim, prekrasnim i svjetlucavim trikoima?

Nije nam palo na pamet, ali izgleda da ne, ne osjećaju se ugodno i žele promjene. O ovome su prve progovorile njemačke gimnastičarke. Najprije je Sarah Voss prekinula dugačku tradiciju trikoa i za prošlotjedno natjecanje na Olimpijskim igrama u Tokiju odjenula dres koji pokriva cijelo tijelo. Njoj su se zatim pridružile i druge dvije njemačke gimnastičarke, koje su za finale odabrale iste kostime. Jedna od njih, Elisabeth Seitz, izjavila je kako se sada osjeća mnogo ugodnije jer se ne treba bojati da će slučajno otkriti određene dijelove tijela prilikom natjecanja.


Pročitajte još: Mary Cain: Kako me ugovor s Nikeom doveo do suicidalnih misli!


“Sve se mi žene želimo osjećati dobro u svojoj koži. U gimnastici postaje sve teže i teže kada izrastete iz svog dječjeg tijela. Kao mala djevojčica nisam vidjela uske gimnastičke trikoe kao neki problem. No kada je krenuo pubertet, kada sam dobila mjesečnicu, počela sam se osjećati sve više nelagodno”, izjavila je Sarah Voss za njemačku televizijsku kuću ZDF.

Slučaj tinejdžerke iz Indije zgrozio je svijet

I ovo su samo problemi s kojima se žene suočavaju na Zapadu. Svijet je jučer šokirala vijest o tinejdžerki u Indiji koju su na smrt prebili članovi šire obitelji jer je odabrala nositi hlače. Incident se dogodio prošlog tjedna, no ovih je dana vijest odjeknula u svim globalnim medijima i još jednom skrenula pažnju na problem izbora načina odijevanja.

Dok se sportašice na Zapadu nepotrebno seksualiziraju, u ostatku se svijeta jednako nepotrebno isti problem pokušava riješiti iz drugog kuta. Djevojčicama nije dozvoljeno nositi hlače jer bi njihova figura kod muškaraca mogla pobuditi seksualne aluzije. Možemo misliti da smo u našoj kulturi pobijedili takve primitivne prakse, no nećemo biti u potpunosti u pravu.

Koliko je Zapad zaista bolji?

U našem društvu vjerojatno nećete biti na smrt prebijene zbog toga što ste se odjenule protivno nametnutim društvenim standardima, no ako vas netko siluje zbog prekratke suknje mnogi će ustvrditi ste si vjerojatno ‘same krive’. Ova rečenica koja prkosi svakoj instanci ljudskog razuma prečesto se može pročitati na društvenim mrežama i to najčešće od strane samih žena. Toliko smo duboko zaglibili u patrijarhatu unatoč dalekoj budućnosti u kojoj živimo.


Pročitajte još: Slabiji spol? Pogledajte kako je nogometašica sama namjestila dislociranu čašicu koljena i nastavila s igrom!


Na puno bezazlenijoj razini, onoj svakodnevnog govora, uglavnom ćete čuti ogovaranja kolegice zbog odjevne kombinacije koju je izabrala za posao, ili pročitati ružne komentare o odijevanju poznatih žena u rubrikama tračeva. Reći da se o muškarcima tako ne priča bio bi zaista veliki klišej, no česte izjave iz usta žena kako seksizam i diskriminacija više nisu problem, kako se one ne smatraju feministicama i kako je feminizam danas nepotreban još je veći klišej, i opasniji. Ovo je posebno opasno u eri rastućih mentalnih problema, u vremenu kada se sve više ljudi, pogotovo žena, a najviše djevojčica, suočava s depresijom, anksioznošću i ostalim psihičkim poremećajima uzrokovanima upravo idealima i normama koje im društvo pokušava nametnuti. Iako na Zapadu odjevni izbor žene neće biti fizički kažnjen, psihičke boli i posljedice potpuno su nepravedno zanemarene, a mogu imati jednako drastične ishode.

Kada sljedeći puta pomislite da živimo u potpuno ravnopravnom svijetu, u kojem su načela patrijarhata stvar neugodne povijesti i folklora, sjetite se ovih slučajeva. Možda počnete primjećivati slične koji se odvijaju na svakodnevnoj razini, čak i u kuloarima vašeg mikrokozmosa. Kada osvijestimo ove male svakodnevne jezične ‘zločestoće’, kada svoju djecu osvijestimo o štetnosti takvog govora i mišljenja, tek tada možemo početi tjerati društvo van iz naših ormara.

Foto: Instagram/@sarah.vossi, @seitzeli, @norwaybeachhandballwomen

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -