Rosalind Bewer je jedina izvršna direktorica crne rase na listi Fortune 500

Nakon što je Rosalind ‘Roz’ Brewer napustila ulogu voditeljice Walmart’s Sam’s Cluba 2017. godine, ponuđena joj je pozicija izvršne direktorice u privatnoj vlasničkoj tvrtki – uloga za koju je rekla da ju smatra lakom. Međutim, tu je ponudu odbila te je došla na nižu poziciju u Starbucksu kao glavna operativna direktorica i šefica Amerike u “divu kave” vrijednom 23,5 milijardi dolara. Sada je dospjela na listu Fortune 500 kao jedina crnkinja i treća u povijesti na mjestu izvršne direktorice!


Pročitajte više: Fortune je objavio listu najmoćnijih žena u svijetu biznisa!


Jedina crnkinja na Fortune 500

15. ožujka, Rosalind će, naime, postati izvršna direktorica Walgreens Boots Alliancea – lanca ljekarni u vrijednosti oko 140 milijardi dolara koji zauzima 19. mjesto na listi Fortune 500. Dionice su porasle za gotovo 8% u trgovanju izvan radnog vremena, što je osnažilo povjerenje Wall Streeta u Rosalind.

Kada prihvati poziciju, bit će jedna od 40 žena koje vode tvrtku s liste Fortune 500, kao i jedina crnkinja na listi i treća u povijesti. Ursula Burns bila je prva crnkinja čija je tvrtka bila na listi Fortune 500 kada je 2009. godine postala izvršna direktorica Xeroxa. Mary Winston, koja je kratko vodila Bed Bath & Beyond kao privremena izvršna direktorica 2019., bila je druga.

Hrabro stupa na izvršnu poziciju tvrtke u nezahvalno vrijeme

Rosalind će u preuzeti mjesto izvršnog direktora Walgreensa u nezahvalno vrijeme, s obzirom na to da je lanac ljekarni partner američkoj saveznoj vladi za primjenu cjepiva COVID-19. Tvrtka je 22. siječnja rekla da je dovršila milijun cijepljenja, no Walgreens i suparnički CVS naišli su na meti kritike zbog birokratskih kašnjenja, kako kažu državni zdravstveni djelatnici. Sredinom siječnja Walgreens je objavio da podržava planove uprave Bidena da ubrza uvođenje cjepiva.


Pročitajte više: Kako je žensko vodstvo spasilo marku Gap usred koronakrize?


Rosalind se pridružila Walgreensu nakon trogodišnjeg rada u izvršnom timu Starbucksa, gdje je u velikoj mjeri zaslužna za čišćenje broja trgovina tvrtke i uvođenje nove razine discipline u poslovanje. To je vještina koju je usavršila tijekom desetljeća provedenog u Walmartu.

“Roz je neuništiva”, rekla je Indra Nooyi, bivša izvršna direktorica PepsiCo-a, za Fortune kada je časopis profilirao Brewer 2019. Nooyi je poslovala s Roz dok je radila u Walmartu, u odboru Amazona.

“Ulazi u detalje, nije neozbiljna”, rekla je Nooyi. “Ona obavi što treba.”

Nakon odlaska iz Walmarta, Rosalind se pridružila odboru Starbucksa početkom 2017. godine, a samo nekoliko mjeseci kasnije izvršni direktor Kevin Johnson regrutirao ju je da se pridruži i njegovom izvršnom timu.

Rosalind je odrasla u Detroitu, gdje su joj oba roditelja radila za General Motors. Ni jedan ni drugi nisu završili srednju školu, ali su inzistirali na tome da njihovih petero djece ide na fakultet. U jednom je trenutku njezin otac radio čak tri posla da školuje djecu. “Jednostavno sam znala da ne mogu pogriješiti”, rekla je za Fortune. Pohađala je Spelman College, gdje danas predsjedava upravnim odborom.

Borila se protiv rasizma i nejednakosti

Poznata je po tome što je iskreno govorila o svom iskustvu kao jedna od rijetkih crnkinja i rukovoditeljica koja je dostigla ovu poslovnu razinu, a za vrijeme svog rada u Starbucksu predvodila je neke od inicijativa tvrtke za raznolikost. 2018. godine, kada se tvrtka suočila s optužbama za rasizam nakon što je menadžer pozvao policiju zbog dvojice crnaca u jednoj od svojih prodavaonica u Philadelphiji, Rosalind je imala ključnu ulogu u provođenju edukacija o rasizmu za 175 000 svojih zaposlenika.


Pročitajte više: Zašto su pregovori o plaći ženama neugodni i kako prevladati razliku u plaćama!


U listopadu je tvrtka izjavila da će plaću izvršnih djelatnika uskladiti s ciljevima raznolikosti.

Foto: Starbucks STORIES & News

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Ingemark Barbara Meden

IT-evka Barbara Meden: „Odlično mi je u IT-u. Muškarci su jednostavni,...

Barbara Meden je Senior Project Manager u Ingemarku, hrvatskoj agenciji za razvoj softvera koja surađuje s brojnim tvrtkama u jugoistočnoj i...
- Advertisment -