Fortune je objavio listu najmoćnijih žena u svijetu biznisa!

Najmoćnije žene u svijetu biznisa je lista koju Fortune kreira više od 20 godina, točnije od 1998. godine. Na listi se naravno nalaze neka od najjačih imena kao što su Jane Fraser, Sheryl Sandberg i Gwynne Shotwell, ali nijedna od njih ove godine nije zasjela na prvo mjesto.

Rangiranje se provedi koristeći četiri kriterija: veličina i važnost kompanije svake žene u globalnoj ekonomiji, stanje i smjer biznisa, njezin karijerni put te njezin društveni i kulturni utjecaj. Ova godina je do donijela novu dimenziju svim kompanijama pa je tako Fortune u rangiranju ovogodišnjih kandidatkinja dodao novu dimenziju – način na koje rukovode svojom moći. U ovoj krizi proučavali su i: Koriste li svoj utjecaj za poboljšanje tvrtke, ali i društva u cjelini?


Pročitajte više: Broj izvršnih direktorica nikad veći! Od 500 najvećih američkih 37 ih vode žene!


Tko su najmoćnije žene u svijetu biznisa?

Prvo mjesto je zauzela Julie Sweet koja je izvršna direktorica tvrtke Accenture punih godinu dana. Nadgledala je prihod od 44,3 milijarde dolara, dobit od 5,1 milijarde dolara (7% više u odnosu na prethodnu godinu) te tržišnu kapitalizaciju u kojoj je nadmašila sve izvršne direktorice Fortuneove liste.

Tvrtka ima pola milijuna zaposlenika u 51 zemlji, a tijekom krize vješto su upravljali poslovanjem. Uz uspješno poslovanje, odlučili su svoje cloud, digitalno i sigurnosno poslovanje (što čini 70% njihovih prihoda) koristiti za dobrobit društva. Stoga su 1,2 milijuna zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji povezali na daljinu koristeći svoje tehnologije.

Sebe opisuje kao ženu strastvenu po pitanju obitelji, posla i jednakosti. Uz sve to, ističe važnost zaposlenika tvrtke pa je tako po objavi Fortunea da je zauzela mjesto broj jedan na listi napisala. “Hvala ti, Fortune. Čast mi je biti imenovana među ovom skupinom izvrsnih liderica. I hvala našim ljudima iz Accenturea širom svijeta jer ovo priznanje odražava vašu predanost, domišljatost i izvanredan rad svaki dan.”


Pročitajte više: 9 najbogatijih žena koje su same stekle bogatstvo


Samo jedan pogled na listu za najmoćnije žene u svijetu biznisa otkriva koliko su žene zapravo uspješne, moćne te da im je nebo granica. Ovo su imena top 10 žena:

  1. Julie Sweet
  2. Mary Barra
  3. Abigail Johnson
  4. Gail Boudreaux
  5. Carol Tome
  6. Jane Fraser
  7. Ruth Porat
  8. Sheryl Sandberg
  9. Corie Barry
  10. Judith McKenna

Foto: Facebook Accenture

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -