Kazna od 3,8 milijuna dolara čeka Google zbog diskriminacije u plaćama i pri zapošljavanju!

Diskriminacija i seksizam toliko su se ukorijenili u našem društvu i toliko se smatraju uobičajenim da je ponekad potrebno dvaput razmisliti o nečijem ponašanju da bi ga vidjeli kao problematično. U tom smjeru, mnogi su uvjereni da si najveće i najuspješnije svjetske tvrtke neće dopustiti gafove koje smo odavno kao društvo trebali prerasti. Mnogi će se začuditi kada saznaju da će nakon četverogodišnje istrage američkog Ministarstva rada Google dočekati kazna od više od 3,8 milijuna dolara ženama i Azijcima koji traže posao zbog diskriminacije u isplati plaća i kod zapošljavanja.


Pročitajte više: Zahvaljujući ženskoj snazi u Citi grupi, smanjuje se razlika u plaćama!


Kazna koju će Google platiti zbog diskriminacije

Prema Women’s Agenda, isplata će uključivati ​​do 2,6 milijuna dolara zaostalih plaća više od 5500 trenutnih Googleovih zaposlenica i kandidata za posao iz državnih ureda tvrtke u Kaliforniji i Washingtonu – u kojima je smješteno i do polovice njezinih inženjera.

U ponedjeljak navečer je, naime, Ministarstvo rada objavilo da je Google od 2014. do 2017. godine inženjerke plaćao manje od muškaraca na sličnim radnim mjestima, a otkrivene su i “razlike u stopama zapošljavanja” zbog kojih su kandidatkinje i Azijci bili u nepovoljnom položaju kad su se prijavljivali za radno mjesto softverskog inženjerstva.


Pročitajte više: Neravnopravnost žena na poslu je prisutna, iako je ne vidimo uvijek!


“Tijekom rutinske analize, Ured Ministarstva za rad saveznih programa za poštivanje ugovora utvrdio je razlike u plaćama koje ugrožavaju zaposlenice na radnim mjestima u softverskom inženjerstvu u pogonima u Mountain Viewu i u Seattleu i Kirklandu u Washingtonu”, otkriva se u izjavi.

“Agencija je također identificirala razlike u stopama zapošljavanja koje su dovele u nepovoljan položaj žene i azijske kandidate za pozicije softverskog inženjerstva.”

Google ne priznaje nepravdu

Otkriveno je pritom i da je tehnološki div negirao sve navode o kršenju zakona i propise te nije priznao nijednu nepravdu.

Naplata Googlea uključivat će više od 1,3 milijuna američkih dolara koje će tijekom sljedećih pet godina biti isplaćeno 2.565 zaposlenica na inženjerskim pozicijama, a koje su navodno bile izložene diskriminaciji u plaćama te preko 1,2 milijuna američkih dolara za 1.757 žena i 1.219 azijskih kandidata za radna mjesta softverskog inženjerstva, koji nisu zaposleni.

Nejednakost u plaćama i dalje ostaje problem

Jenny Yang, direktorica programa u Uredu za savezne programe za poštivanje ugovora, izjavila je da diskriminacija, odnosno nejednakost u plaćama i dalje ostaje sistemski problem.

“Poslodavci moraju redovito provoditi revizije kapitala kako bi osigurali promicanje jednake mogućnosti kod sustava naknada”, rekla je.

“Vjerujemo da bi svi trebali biti plaćeni na temelju posla koji obavljaju, a ne na temelju toga tko su te da bi isto tako trebali ulagati velika sredstva kako bi naši procesi zapošljavanja i kompenzacija bili pošteni i nepristrani”, rekao je glasnogovornik Googlea. “Drago nam je što smo riješili ovo pitanje vezano uz navode iz revizija 2014-2017 te ostajemo predani raznolikosti i pravednosti i pružanju podrške našim ljudima na način koji im omogućava da rade najbolje što mogu.”


Pročitajte više: Jednaka plaća muškaraca i žena na pomolu? Prijedlog direktive o jačanju primjene načela jednakosti kroz mjere transparentnosti!


U nagodbi se također zahtijeva da Google ulaže 250 000 američkih dolara svake godine u narednih pet godina u svrhu rješavanja problema koji su još uvijek prisutni.

Prošle je godine Google objavio svoje sedmo izvješće o raznolikosti, otkrivajući da je zapošljavanje žena na globalnoj razini s 33,2 posto u 2018. godini palo na 32,5 posto godinu dana kasnije te da je prema tome tek svaka četvrta žena zaposlena na tehničkim radnim pozicijama.

Foto: Pixabay/422737

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -