Zahvaljujući ženskoj snazi u Citi grupi, smanjuje se razlika u plaćama!

O stanju u svakoj većoj tvrtki, postoje mnoge glasine i nagađanja kojima ćemo vjerovati ovisno od koga one dolaze. Mnoge tvrtke dobro skrivaju nepravilnosti vezane uz financije ili, konkretno, razliku u plaćama ovisno o spolu zaposlenika. Citi grupa jedna je od rijetkih tvrtki koja je ponudila iskrenu procjenu i uvid u razlike u plaćama koje se isplaćuju muškim i ženskim djelatnicima. Zahvaljujući tome, postepeno se smanjuje razlika, piše Bloomberg.


Pročitajte više: Financijske direktorice tvrtkama donose rast!


Zaposlenica u Citi grupi tako trenutno ima 26% manju plaću u odnosu na zaposlenika, a što je poboljšanje u odnosu na 27% prije godinu dana, kaže Sara Wechter, voditeljica ljudskih resursa. Među radnom snagom banke u SAD-u, manjine i dalje zarađuju 6% manje, slično prošlogodišnjem stanju.

Pod ženskim vodstvom Citi grupa ide naprijed

Čini se da se stvari u velikoj banci brzo mijenjaju. Na odmaku prošle godine, Jane Fraser probila je stakleni strop postavši izvršna direktorica Citi grupe i prva žena na čelu velike banke na Wall Streetu, a u banci, čini se, sve ide na bolje zahvaljujući ženskoj snazi. Nije ni čudno s obzirom na to da Jane spada među najsposobnije žene na Wall Streetu, a prošle godine je bila proglašena jednom od Barronovih 100 najutjecajnijih financijašica u SAD-u.


Pročitajte više: Jane Fraser postala je prva izvršna direktorica Citi grupe, a time i prva žena na čelu velike banke na Wall Streetu!


Često je Jane govorila o rodnim izazovima s kojima se suočavala kao bankarska direktorica, priznajući da je bila izložena seksizmu i stereotipima, a 2018. je izjavila, ne znajući što će postići, da se raduje “vidjeti ženu koja će biti prva izvršna direktorica tvrtke s Wall Streeta, ma tko god to bio”.

“Noću me budnom drži činjenica da takve promjene zahtijevaju puno posla, ali moramo se boriti protiv ovakvih stvari”, rekla je Sara Wechter u intervjuu. “Proći će godine dok se stvari ne poprave, ali ako ne krenemo tim putem, bit će potrebno i duže.”

Kao dio napora Citi grupe da se smanji jaz u plaćama, Sara je rekla da će banka nastaviti promicati jednaku zastupljenost spolova na mjestu pomoćnika potpredsjednika tako da najmanje 40% čine žene na globalnoj razini i 8% zaposlenika crne rase u SAD-u do kraja godine.

“Kako god će godina završiti, nastavit ćemo smanjivati razliku. Smatram izuzetno važnim da ljudima neprestano pokazujemo brojeve – poboljšanje, pogreške, stagnaciju, ma kakvi god oni bili, kako bi se što prije riješio problem.”

U tom smjeru, Citi grupa zahtjeva od menadžera da provode više razgovora s više profila ljudi za otvorene pozicije, nego da priliku daju samo jednom. Ovaj je korak već pokazao napredak u smanjenju jaza.

Citi grupa je i dalje jedna od rijetkih tvrtki koja je javno otkrila problem razlike u plaćama. Mnogi konkurenti, za razliku od Citi grupe nude prilagođene podatke radnog mjesta i uloge zaposlenika.

Mnogi investitori i kupci pokušavali su primorati najveće svjetske tvrtke da obznane i riješe probleme razlike u plaćama. U SAD-u, primjerice, žene u prosjeku zarađuju 82 centa naspram dolara koji zarade muškarci.

Uvid u podatke kao prvi korak promjene

Kako bi se riješili ovi problemi, Citi grupa je najavila udruženje s Female Quotientom, poduzećem koje unapređuje jednakost na radnom mjestu kako bi stvorili besplatan alat i omogućili drugim tvrtkama da naprave analizu plaća i pomognu u nadilaženju razlika.


Pročitajte više: Jednaka plaća muškaraca i žena na pomolu? Prijedlog direktive o jačanju primjene načela jednakosti kroz mjere transparentnosti!


“Potrebno je zaista samo nekoliko brojeva, da bi se dobila šira slika”, rekla je Shelley Zalis, izvršna direktorica Female Quotienta. Prvi korak napretku je objektivan uvid u podatke.

Foto: Pexels/Sora Shimazaki

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -