SDP i HGK predložili gospodarske mjere za ublažavanje krize koja prijeti zbog koronavirusa!

Dok se čekaju upute Vlade RH o daljnjim postupcima u vezi koronavirusa, prijedlozi stižu od drugih političara i institucija. Oglasili su se i SDP i Hrvatska gospodarska komora, čiji su čelnici predložili gospodarske mjere za ublažavanje krize koja prijeti zbog koronavirusa.

Povezano:

Treba osigurati plaćeni dopust barem jednom roditelju

“Mi u SDP-u već neko vrijeme pratimo razvoj situacije i stalno zasjedamo o temi koronavirusa s našim zdravstvenim i gospodarskim savjetom. Danas predstavljamo set mjera za ublažavanje negativnih posljedica koji će ova pandemija ostaviti na građane i gospodarstvo”, rekao je Bernardić na konferenciji za medije organiziranoj kako bi se predstavile gospodarske mjere za ublažavanje krize koja prijeti zbog koronavirusa.

Dodao je i da apelira na građane da vode računa o starijim sugrađanima, a zahvalio se i svima uključenima u borbu protiv epidemije. Kazao je i kako nema razloga da se škole ne zatvore već od sutra te da bi trebalo čim prije zatvoriti i vrtiće i fakultete kako bi se osigurala preventivna karantena. Bernardić je predložio i da se barem jednom roditelju osigura plaćeni dopust kako bi se osigurala skrb o djeci.

“Evidentan je pad u zadnjih 15 dana u turizmu, ako se takav trend nastavi bit će to itekakav udar na državni proračun. No pad se ne očekuje samo u turizmu, već nažalost možemo očekivati pad proizvodnje, pad izvoza i pad potrošnje”, istaknuo je Bernardić te dodao kako će velike posljedice imati poduzetnici.

gospodarske mjere za ublažavanje krize

Bernardić je rekao da se trebaju osigurati prava za radnike koji su u samoizolaciji ili karanteni te da uobičajena naknada od 2,000 kuna ne može biti adekvatna. Također je pozvao na sprječavanje otkaza uvjetovanih krizom koronavirusa, rad od kuće kad god je moguće te oslobađanje od plaćanja režijskih troškova u slučaju da radnici ostanu bez posla.

Potrebne su brze antirecesijske mjere

“Ono što je nužno, pokrenuti kroz hrvatsko predsjedanje EU inicijativu da se propozicije korištenja Fonda solidarnosti EU prilagode novonastaloj situaciji te da se omogući saniranja direktnih gospodarskih šteta uzrokovanih koronavirusom”, poručuju iz SDP-a.

Ova je stranka također predstavila svoj prijedlog mjera za likvidnost i održanje radnih mjesta. Predlažu garancije za kredite za obrtna sredstva, moratorij na otplatu već ugovorenih kreditnih obveza poduzeća i građana, obustavu i/ili prolongaciju uplata akontacija za porez na dobit te revidiranje obveze plaćanja paušalnog poreza na dohodak i paušalne turističke pristojbe za privatne iznajmljivače. U okviru antirecesijskih mjera, SDP predlaže planiranje intenziviranja javnih ulaganja – osobito iz EU fondova, kontrolu rashodne strane proračuna prema neproduktivnim rashodima i nezapočetim reformama, smanjenje stope PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu na 10% te povećanje kreditne aktivnosti HBOR-a.

HGK je ministru Mariću presložio mjere za pomoć tvrtkama i gospodarstvu

Ggospodarske mjere za ublažavanje krize poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno koronavirusom predložio je i predsjednik HGK, Luka Burilović, u posjetu ministru financija Zdravku Mariću.

“HGK svakodnevno osluškuje probleme svojih članica, pa i ove mjere koje predlažemo dolaze upravo od njih. Usmjerene su ponajprije na produktivne i izvozno orijentirane sektore ekonomije, a njihovom ćemo što skorijom implementacijom nastaviti djelovati preventivno i tako u maksimalnoj mjeri kontrolirati situaciju. Cilj je jasan, pomoći tvrtkama i gospodarstvu da prebrode ovu krizu, uz minimalan utjecaj na državni proračun”, rekao je Burilović.

Mjere koje predlaže HGK uključuju “kreiranje HBOR-ova kreditnog programa s minimalnim kamatnim stopama kojim bi se svim ugroženim poslovnim subjektima osiguralo reprogramiranje kredita s mogućnošću odgode plaćanja (poček). Osnivanje državnog fonda iz kojeg bi se sufinancirale plaće radnika tvrtki koje trpe posljedice zbog koronavirusa kako bi se sačuvala likvidnost. Fleksibilniji pristup u stupanju potraživanja u status loših kredita (NPL-ova), čime bi se osiguralo da kratkoročna kriza ne dovede trenutno zadužena poduzeća do bankrota. Predlaže se i obročna otplata poreza na dobit iz financijske 2019. godine u šest mjeseci (obroka) te hitno skraćivanje procedure uvoza radne snage i poreznog rasterećenja sezonaca radi lakšeg zapošljavanja nakon što se situacija smiri.”

Također su predložili i posebne mjere koje se tiču koordinacije s Europskom komisijom, poput izmijenjenih i ciljano korištenih sredstava EU fondova, odnosno lobiranja za interventna sredstva.

“Preusmjeravanje tih sredstava u sektore i tvrtke najugroženije krizom jamčilo bi stabilnost gospodarstvu bez većih financijskih udaraca na državni proračun. Moramo pokazati svojim poduzetnicima da nisu prepušteni sami sebi u ovoj teškoj situaciji”, rekao je Burilović.

Foto: SDP/screenshot, HGK

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Officebox

Kako na jednostavan način osigurati internet i telefon u svom uredu?

Trenutna epidemija zvana koronavirus primorala je brojna poslovanja na 'nasilnu' digitalizaciju i promjenu mjesta poslovanja. Naravno, u takvim situacijama može doći...
- Advertisment -