Koronavirus i turizam: Naše poduzetnice već osjećaju utjecaj

Iznenadna pojava korona virusa šokirala je svijet, a polako proizvodi šokove i u svjetskoj ekonomiji. Stručnjaci nagađaju da bi nas uskoro mogla zaskočiti nova ekonomska kriza, diljem svijeta mahnito se otkazuju sva veća okupljanja poput koncerata, konferencija, festivala i sajmova. Koronavirus utječe i na turizam. I naše su poduzetnice u području turizma počele osjećati posljedice epidemije koronavirusa na svoje poslovanje. Njihovi su nam odgovori korisni jer iz njih možemo pretpostaviti kako će se ova situacija odraziti na hrvatski turizam općenito.

Povezano:

“Oprezni smo kod nabave nove robe”

Poduzetnica koja se bavi prodajom kamperske opreme, Zrnka Nikolić, rekla je da, iako još uvijek ne osjećaju utjecaj koronavirusa na poslovanje, postoji veći oprez prilikom nabave sezonske robe – pogotovo outdoor opreme i opreme za kampiranje.

“Primjetno je opreznije punjenje velikih centara i potraga za novim asortimanom koji bi mogao nadomjestiti zastoj u plasmanu postojećeg. U svakom slučaju, fokusiramo se na puno oprezniji i taktički provjeren plasman sezonskih artikala bez prevelikog ulaganja”, kaže Zrnka i svima savjetuje manje panike i više optimizma te orijentaciju na domaće tržište.

“Roba iz Italije nam skoro nije stigla”

Dizajnerica vanjskih prostora, Iva Tominović Matas, već osjeća posljedice pojave koronavirusa. “Roba iz Italije skoro nije došla, vozači ne voze, a i klijenti kojima radim dizajn okoliša, a rade kuće za odmor, su prilično zabrinuti zbog sezone. Trenutno to nije neki zastoj, ali osjeća se da se odražava na mnogo toga. Trenutno nemamo daljnji plan, vidjet ćemo što će se dogoditi pa ćemo reagirati.”

Koronavirus i turizam

“Gosti se raspituju o otkazivanju rezervacija”

Nina Vida managerica je u Adria Yachting-u pa ima jasan uvid na utjecaje u turizmu. Kaže da je ova tvrtka koja se bavi uslugom smještaja na plovnim objektima (charter plovilima) zabilježila značajan pad broja upita i fiksnih potvrda rezervacija.

“Za rezervacije koje su prethodno potvrđene kontaktiraju nas korisnici usluge/gosti s ciljem informiranja o mogućnosti otkaza rezervacija. Neki od gostiju žele odmah raskinuti rezervacije zbog straha od koronavirusa dok se druga kategorija gostiju informira što u slučaju ako se područje Hrvatske i Splita proglasi službeno područjem visokog rizika kao što je sada slučaj s pokrajinama sjeverne Italije.

U tom smislu HGK je u suradnji s Udrugom pružatelja usluga smještaja na plovilima osigurala korisne informacije koje su preporuka dana od strane ECIAA (THE EUROPEAN TRAVEL AGENTS’ AND TOUR OPERATORS’ ASSOTIATIONS) za postupanje ovisno o okolnostima.

U slučaju da klijent želi otkazati korištenje prethodno plaćene rezervacije u postojećim okolnostima koje podrazumijevaju da područje nije proglašeno visokorizičnim korisnik usluge (gost) može otkazati uslugu temeljem Općih uvjeta najma, dakle postupanje kao kod redovnog otkaza. Najčešće je riječ o strahu od daljnjeg širenja i zaraze koronavirusom.

No, situacija se značajno mijenja u slučaju da se naša regija proglasi visokorizičnom. U tom slučaju obje strane mogu zatražiti otkaz ugovora/rezervacije uz obavezu povrata punog iznosa usluge. S druge strane, savjeti o putovanjima Ministarstava vanjskih poslova bitan su alat za procjenu je li otkaz/repatrijacija usluge opravdan.

Daljini plan s ciljem ublažavanja posljedica je svakako aktivno praćenje tržišta i konkurencije kako bi dodatnim promocijama naša usluga bila konkurentna te kako bi ublažili pad broja rezervacija i potaknuli krajnje korisnike naših usluga na pozitivno promišljanje i potvrdu rezervacije kao konačnu odluku za planiranje aktivnog odmora (jedrenje)”, detaljno je objasnila, a informacije su posebno korisne za sve druge poduzetnike koji se bave najmom smještaja, pa i ljude koji su planirali odmor ili putovanje.

“Ova bi situacije trebala Vladi ukazati na krhkost turizma i pokazati da on ne može biti primarni izvor prihoda!”

Vlasnica turističke agencije Travelatico, Darija Čelić Trajčeski kaže da je koronavirus munjevito utjecao te izazvao strašne gubitke i promjene u industrijama vezanim uz turizam.

“Promjene se događaju preko noći i iz tog razloga je teško pratiti ili predvidjeti i utjecati na razvoj događaja. Možemo se samo pokušati prilagoditi najbolje što znamo, ili kako je rekla jedna kolegica ‘skutriti se i čekati da prođe'”, rekla je.

Kao vlasnica agencije koja se bavi prodajom avio karata, Darija osjeća pad prodaje. Kaže da su se poslovna putovanja svela na minimum, a u nekim su kompanijama izričito i zaustavljena do daljnjega. Osim poslovnih putovanja, već sada je vidljivo da će trpjeti i turizam predsezone.

Koronavirus i turizam

“Individualna putovanja su također u padu jer se ljudi u većini slučajeva boje i ne žele riskirati. Imala sam i slučaj jedne grupe kada su svi bili voljni putovati, ali su im otkazali jedan događaj kojeg su trebali posjetiti pa smo iz tog razloga morali odustati.

Kao turistički vodič, zajedno s kolegama, vrlo sam zabrinuta za predsezonu iz razloga što smo imali jako puno azijskih grupa kojih, po svemu sudeći, ove godine neće biti, ali i zbog ostalih otkazivanja.

Nadam se da će ova situacija osvijestiti našu vladu te da će uvidjeti krhkost turizma i besmislenost oslanjanja na turizam kao na glavni izvor prihoda i zamjenu industrije u korist turizma. Imali smo već neke primjere prijašnjih virusa, erupcije vulkana, terorizma i sličnih situacija kada se poslovi i planovi u turizmu sruše kao kula od karata.

Također, bilo bi dobro da se uzme u obzir pogođenost agencija ovom situacijom, pritom mislim najviše na male agencije i paušalne obrte, koji će morati nastaviti plaćati davanja, a prihod im je gotovo u potpunosti izgubljen”, zabrinuta je Darija.

Foto:

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -