Što o kriznom menadžmentu u trenutnoj situaciji koronavirusa možemo naučiti od staračkih domova?

Koliko je ovih dana koronavirus prisutan među nama možemo slobodno reći kako polako ali sigurno zauzima našu svakodnevnicu. Zapravo iako još nije u potpunosti tu, on je zapravo dio našeg života i to još od kada je bio nastanjen samo u Kini. Kako se nositi s vijestima, pripremama, kratkim i brzim edukacijama, izbjegavanjem obmana i zdravim selektiranjem korisnih informacija u moru vijesti o bolesti zvanoj korona, postala je prava umjetnost. Umjetnost zvana krizni menadžment.

Povezano:

Pravo je čudo da do sada nije zabilježen niti jedan slučaj o korona bolesti u domu za starije i nemoćne osobe s obzirom na to da bolest najviše napada kronično oboljele starije osobe. Većina je domova privremeno zatvorila svoja vrata i po preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva ograničila ili čak u potpunosti ukinula posjete.

Ako govorimo o većim domovima s više od 50 korisnika, taj korak Upravi doma može biti problematičan i oduzimati puno energije objašnjavajući jednako tolikom broju članova obitelji zašto su se odlučili na taj korak.

Na sami spomen koronavirusa u domovima za starije osobe prisiljeni smo podignuti razinu sigurnosti na crveno, ali na način da se borimo protiv njega ne samo raznim dezinficijensima nego i kvalitetnim kriznim menadžmentom. Krizni menadžment jednog doma za starije osobe treba biti sastavljen od predstavnika doma, odnosno ravnatelja, socijalnog radnika i predstavnika stručnog osoblja, najčešće je to glavna medicinska sestra.

Svaka ustanova može definirati članove kriznog menadžmenta koji će odrediti protokol u slučaju bilo kakve krizne situacije. Definiranje takvog protokola odnosi se na standardiziranje postupaka koji će pratiti članovi kriznog menadžmenta u izvanrednim okolnostima. Što je protokol kvalitetnije definiran, to je komunikacija prema ostalim djelatnicima, korisnicima, članovima obitelji ili medijima stručnije odrađena.

Kriznom komunikacijom zapravo pronalazimo način kako informirati našu okolinu o izvanrednim situacijama ili mjerama na način koji će biti potpuno jasan i što je jednako važno prihvaćen. Krizni menadžment je tijelo svake institucije ili korporacijske firme koje ima zadatak da djeluje proaktivno i da predlaže mjere uz koje će efekti krize imati najniži mogući negativni utjecaj na poslovanje.

U nastavku donosimo nekoliko osnovnih koraka kod standardiziranja protokola kriznog menadžmenta:

1 . Određivanje mjera

Kod izvanrednih situacija vrlo je važno pratiti i redovito se informirati o trenutnom stanju u vašoj okolini. Izvori informacija neka budu pouzdani. Npr. u primjeru doma za starije osobe svakako se prate informacije o preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva.

Izbjegavajte osobne stavove vaše okoline, vodite se stručnim preporukama na koje se uostalom uvijek možete pozvati.

2. Informiranje

Nakon što odredite mjere prije same realizacije vrlo je važno informirati djelatnike, korisnike, članove obitelji zatim poslovne partnere. Koliko kog zvučalo nemoguće vrlo je važno da informacija dođe do svakog tko čini vašu poslovnu okolinu. Ukoliko to odradite kvalitetno, stvorit ćete dojam ozbiljne društveno odgovorne ustanove. Svoj budući potez dobro argumentirajte i nikako se nemojte vremenski obvezati. Krizne situacije su nepredvidive i zaista nitko ne može znati njihov rok trajanja.  

3. Edukacija djelatnika i dosljednost

Osvijestili ste se za problem, odredili ste mjere, informirali ste sve potrebne i sada vam još samo preostaje da pokrenete svoje mjere i budete dosljedni u njima. Uz to vrlo je važno kratko educirati djelatnike o samom uzroku krizne situacije i osvijestiti ih za problem.

Ova tri koraka su osnova krizne komunikacije. Svaki od njih može se razgranati na više cjelina i što je detaljniji to će utjecaj izvanrednih mjera na vaše poslovanje ostaviti minimalni trag. Mogu se primijeniti u raznim ustanovama socijalne skrbi, privatnim bolnicama i korporacijskim firmama. U današnje vrijeme nije dovoljno samo zalijepiti obavijest i pustiti da vijest traži svoj kanale. Zato postoje razni načini komunikacije i ukoliko se pripremite kvalitetno svaka iduća situacija neće vas dočekati nespremne. I da, koristite krizni menadžment kao glavno sredstvo protiv bilo kakvih izvanrednih okolnosti, u ovom slučaju korona virusa.

Autor: mag. soc. gerontologije i menadžerice u zdravstvu Suzana Mavrinac

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -