Je li Annalena Baerbock nasljednica Angele Merkel?

Njemačka Zelena stranka ima velike ambicije. U svom planu da postanu stranka koja će privlačiti različite skupine glasača objavili su povijesnu odluku: njihova kandidatkinja za nasljednicu Angele Merkel je Annalena Baerbock, dosadašnja supredsjedateljica Zelene stranke. Nekad slabo poznata regionalna političarka, smatraju stručnjaci, posjeduje talent i čvrstinu koji su potrebni kako bi postala nova kancelarka Njemačke.


Pročitajte više: Angela Merkel deset godina najmoćnija žena na svijetu, a na listu je dospjela i Kamala Harris!


Uspon do čela Zelene stranke

Annalena Baerbock oblikovala je svoj politički profil i istaknula se kao stručnjakinja za zaštitu okoliša i borbu s klimatskim promjenama. Rođena je 1980. godine u Hanoveru, a studirala je političke znanosti na Sveučilištu u Hamburgu. Radila je kao voditeljica ureda za Elisabeth Schroedter, nekadašnju predstavnicu Zelene stranke u Europskom parlamentu. Nastavila je karijeru u Zelenoj stranci, radeći kao glasnogovornica klimatske politike Zelene stranke, a 2018. je s Robertom Habeckom izabrana za čelnu poziciju.

Annaleni Baerbock pripisuje se važna zasluga pomirenja različitih ideoloških frakcija unutar Zelene stranke. Raskol između fundamentalista i realista uspjela je pomiriti s Habeckom. Oboje su se istakli kao centralisti koji su uspjeli pomiriti razlike između članova i osnažiti Zelenu stranku kao konkurentnu političku opciju. Međutim, upravo zbog umjerenih stavova dobili su kritike brojnih udruga za zaštitu okoliša, koje ističu da je stanje alarmantno i da nema vremena za bilo što osim beskompromisnog pristupa.


Pročitajte više: Žene u Njemačkoj imaju veće šanse postati kancelarke nego izvršne direktorice!


Privatni život kao baza političkog pristupa

Osim što je ambiciozna političarka, Annalena Baerbock je i majka. Sa suprugom, političkim savjetnikom Danielom Holefleischom ima dvije kćeri i u svojim govorima povlači paralele između svoj privatnog života i borbe protiv klimatskih promjena. U govoru prilikom najave kandidature otkrila je kako je bila sa svojom novorođenom kćeri kada je prihvaćen Pariški sporazum. “Ova konferencija je za svoje ciljeve predvidjela 2050. godinu, godinu kada će moja kći imati 35 godina koliko sam ja imala kada je donesen Pariški sporazum. Možda će ona tada imati svoju djecu i ja ću biti baka. Do tada moramo ostvariti ciljeve borbe protiv klimatskih promjena i zelenog prosperiteta.”

I dok Zelena stranka pod njezinim suvodstvom ostvaruje dobre rezultate u većem dijelu Njemačke, glasači istočnog dijela zemlje nisu toliko uvjereni. Ključ njezinog uspjeha ondje mogla bi biti geografska pripadnost. Naime, Annalena sa suprugom i kćerima već godinama živi u Potsdamu, gradu koji se nalazi neposredno pored Berlina.


Pročitajte više: Političarke na listama za parlamentarne izbore, napredak ili nazadovanje?


Borba protiv statusa quo

Kako bi lakše dospjela u politički mainstream, Zelena je stranka morala poraditi na omekšavanju nekih politika kako bi se lakše približili široj populaciji. Upravo zahvaljujući tome uspjeli su podići svoju popularnost, ali ostaju beskompromisni po pitanju očuvanja okoliša. Plan Annalene Baerbock uključuje potpuno napuštanje energije dobivene iz fosilnih goriva prije 2038. godine. Protiv je trošenja velike količine novca za obranu, a zalaže se i za ograničavanje brzine na autocestama na maksimalnih 130 km/h. Riječ je o mjerama koje ju čine nepopularnom velikom broju konzervativnih glasača.

Ankete predviđaju veliki uspjeh za Annalene Baerbock, ali protivnici joj zamjeraju nedostatak iskustva na vlasti i ministarskim pozicijama. Ipak, status quo nemoguće je rušiti ako na ključne pozicije uvijek budu birani oni koji su uvijek imali priliku steći više iskustva. Annalena Baerbock kao žena se morala nositi s brojnim preprekama koje nisu sprječavale njezine kolege. Upravo zbog toga zaslužuje šansu, jer se nečija vrijednost ne odražava samo u prethodnom iskustvu, već i u spremnosti za učenje na novoj poziciji. Njezina autentičnost, pozivanje na vlastito iskustvo i sposobnost pomirenja razlika mogu biti značajni za budućnost Njemačke.

Foto: Annalena Baerbock Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

joga u Istri

Što kažete na joga reset u Istri? Mi kažemo jedno veliko...

Svi ponekad osjetimo mali zamor, umor, zasićenje svim informacijama, obvezama, našim ulogama, možda i odnosima, svim onim moranjima i trebanjima. Poželimo...
- Advertisment -