Davor Nađi želi ukinuti prirez u Zagrebu i tako dati zraka poduzetnicima i građanima, a ima i poseban plan za poduzetnice!

Bliže se lokalni izbori i građani razmišljaju kome dati svoj glas. To je važno i za poduzetnike kojima je važno odabrati politiku opciju koja će im olakšati poslovanje i razvoj. Davor Nađi, kandidat stranke Fokus za Zagreb otkrio nam je svoje planove za poduzetništvo.


Pročitajte više: Mostov kandidat za Zagreb, Zvonimir Troskot, smatra da grad treba biti prijatelj poduzetnika


Promjena poduzetničke klime

Davor Nađi namjerava u potpunosti promijeniti poduzetničku klimu u Zagrebu. Prvi korak bio bi paket poreznih rasterećenja od milijardu kuna koje bi poduzetnici i građani mogli ponovo trošiti na proizvode i usluge poduzetnika. Taj paket bi uključivao potpuno ukidanje prireza što bi značilo veće neto plaće i samim time bi poduzetnicima bilo lakše zadržati najbolje zaposlenike.

Za male poduzetnike Davor Nađi planira smanjiti komunalnu naknadu za 25%, a za poduzetnike početnike u potpunosti ukinuti plaćanje komunalne naknade prve dvije godine poslovanja. Komunalni doprinos za investicije planira smanjiti od 30% do 70%, ovisno o vrsti djelatnosti, gdje bi najveće smanjenje bilo upravo za djelatnosti koje svoje poslovanje temelje na znanju.


Pročitajte više: Vesna Škare-Ožbolt smatra da poduzetnice trebaju biti zaštitni znak Zagreba!


Veća transparentnost

Smanjenje komunalnih naknada pratile bi i druge politike gradske uprave povoljne za poduzetnike, poput ubrzanja procesa izdavanja građevinskih i drugih dozvola, veće transparentnosti te prodaje gradskih poduzeća poput Zagrebplakata koja se ne bave osnovnim komunalnim uslugama, kako ne bi činila nelojalnu konkurenciju privatnom sektoru. “Potrebno je skinuti administraciju s grbače poduzetnika, a gradska uprava mora biti partner svim poduzetnicima, a ne samo odabranima.”

davor-nađi

Davor Nađi smatra da je za razvoj poduzetništva važno ostvariti transparentnu javnu nabavu gdje će svi poduzetnici imati jednaku priliku. Ističe važnost olakšavanja poslovanja osobito poduzetnicima početnicima koju je moguće postići kroz pojednostavljivanje administracije. Kao jedan od prijedloga ističe javne online aukcije za najam gradskih prostora i štandova na manifestacijama, te naglašava da su politike prostornog planiranja i obrazovanja vrlo bitne za investicije.

Nađi s poduzetnicima planira surađivati na neposredan način. “Kao što sam to već dokazao dok sam bio zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, poduzetnici će mi biti glavni partner u razvoju gospodarstva grada Zagreba. Jedan dan u tjednu ću izdvojiti isključivo za sastanke s poduzetnicima gdje će udruge poduzetnika i obrtnika, ali i pojedinačni zainteresirani investitori moći osobno doći predstaviti svoje prijedloge unapređenja gospodarske situacije u Zagrebu ili se požaliti na probleme koje možda imaju. Iako mi je cilj da administracija bude sama po sebi efikasna, i osobno ću stajati poduzetnicima na raspolaganju u slučaju potrebe.”


Pročitajte više: Joško Klisović, SDP-ov kandidat za Zagreb, otkrio nam je planove za poduzetništvo!


Plan za žene poduzetnice

Nađi je svjestan izazova s kojima su suočene žene poduzetnice. “Žene u nepovoljnijem položaju na tržištu rada, manje zastupljene na upravljačkim pozicijama, a od strane nositelja javnih politika ne uživaju potrebno uvažavanje.” Smatra da Zagreb ima uvjete za provođenje Strategije razvoja ženskog poduzetništva u djelo. To je moguće ostvariti samo uz bolji pristup znanjima i vještinama, umrežavanjem i kvalitetnijim korištenjem resursa, smatra Nađi.

Poseban plan ima za poduzetnice koje su ujedno i majke. Svaka majka poduzetnica u prve dvije godine poslovanja imala bi pravo na besplatni boravak djece u vrtiću. “Vjerujem da bi ta mjera, koja je u financijskom smislu za grad minorna, mnogim ženama bila vrlo važna jer bi imale više vremena i financijskih resursa za uložiti u svoje poduzeće.”

Nađi ističe kako bi mjere za majke poduzetnice u kombinaciji s ostalim mjerama i uz postojeće programe za samozapošljavanje na nacionalnoj razini znatno ženama olakšale ulazak u poduzetništvo i stabilizirale poslovanje. Bez olakšavanja pristupa ženama poduzetnicama nemoguće je promijeniti poduzetničku klimu u Zagrebu.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Za svaku je pohvalu što sve kandidatkinje*ti za svetu stolicu metropole kapitalističke države svoj enorman intelektualni potencijal koriste u funkciji stvaranja adekvatnih uvjeta rada i života privatnih poduzetnika.
    Za očekivati je da će ti isti privatni poduzetnici na isti način stvoriti adekvatne uvjete rada i života za svoje ne-poduzetne najamne radnice i radnike.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -