Koje su najčešće greške u božićnim i novogodišnjim čestitkama?

Sretan Božić, svi Božićni praznici i Nova Godina, puno sreče, zdravlja i blagostanja! Jesu li vas zaboljele oči na ovu čestitku? Nadamo se da jesu… I nas su. Nemamo statističkih podataka kojima bi potvrdili ovu tvrdnju, ali dali bismo se kladiti da upravo u ovo praznično vrijeme ljudi napišu najviše pravopisnih i gramatičkih pogrešaka. Da bi vaše božićne i novogodišnje čestitke bile besprijekorne zavirili smo u hrvatski pravopis, a donosimo i nekoliko savjeta za blagdansko pravopisanje koje izdvajaju Barbara Tolić i Željka Jeličanin iz Književnih kritičarija i HJ za sve.

Vječita boljka: velika i mala slova

Za početak, što u onoj našoj početnoj rečenici nije ispravno (iako bi bolje pitanje bilo, a što je)? Božićni praznici pišu se malim slovom. Pridjev ‘božićni’ uvijek pišemo malim slovom, a iznimka je kad se radi o nazivu manifestacije. Tako ćemo napisati božićni sajam (bilo koji sajam), ali Božićni sajam (naziv manifestacije).

Nadalje, zašto ne valja nekome čestitati Novu godinu? Pa, zato što ovako napisano znači da osobi želimo sretan tek taj jedan jedini dan u (novoj) godini, novogodišnji dan – 1. siječnja. Ako nekome želimo sretnu cijelu godinu, onda pišemo sretna nova godina. I da, uvijek ima ‘bisera’ koji će i Nova i Godina napisati velikim slovima.

Zato sada zapamtite da u hrvatskom pravopisu piše sljedeće: imena blagdana i praznika vlastita su imena i pišu se velikim početnim slovom. Ako su višerječna, onda se prva riječ piše velikim slovom, a ostale riječi malim (osim ako i one nisu vlastita imena, kao što je primjerice Dan planeta Zemlje).


Pročitajte više: Ručno pisane čestitke za Božić: Zašto posegnuti za klasikom kad je digitalno brže


Želim Vam – sretan, čestit, blagoslovljen…?

Mnoge muči i kojim pridjevima dočarati sve najbolje želje koje želi uputiti osobi kojoj šalje čestitku. Tako se mnogi “troume” između pisanja “čestit”, “blagoslovljen” ili pak “sretan” Božić. Dobra je stvar što u svakom slučaju ne možete pogriješiti. Sve je potpuno ispravno, samo je pitanje vaših preferencija. Jezikoslovci smatraju da je oblik “čestit Božić” tradicionalni izraz oživljen 90-tih godina. U modernom hrvatskom jeziku riječ “čestit” ima značenje pošten, častan, ugledan, neporočan, valjan, dobar, a nekadašnje značenje “sretan” izgubilo se razvojem jezika.

Danas ovaj oblik često susrećemo u pjesništvu i u tradicionalnim vjerskim ruralnim sredinama (čestit Božić i porođenje Isusovo), što polako nestaje i više se zamjenjuje izrazom “blagoslovljen Božić”, piše Verba.hr. Treći oblik, “sretan Božić” neutralan je oblik i smatra se najprimjerenijim kada čestitamo osobama kojima je Božić sveopći blagdan i simbolizira nadu i veselje.


Pročitajte više: Božićne čestitke kojima ćete se ove godine istaknuti


Velika greška koju mnogi, u želji da ispadnu pametniji i elokventniji, naprave je krivo pisanje riječi vam i Vam. Oblik “želim Vam sretan Božić” koristi se kada jednoj osobi iz poštovanja pišemo čestitku. Dakle veliko slovo V u riječi vam nikada se ne koristi kada mislimo na množinu već isključivo kao oblik poštovanja. Uz “Vam” kao izraz poštovanja, hrvatski pravopis među riječi iz poštovanja ubraja i osobnu i posvojnu zamjenicu za 2. lice jednine (Ti, Tvoj, Tebi).

“Čestit i blagoslovljen Božić želi Ti Petra!” – dakle veliko slovo ovdje je potpuno opravdano.

Ovaj ‘šalabahter’ odmah si negdje spremite, vjerujemo da će vam i nagodinu zatrebati. No, za sva pitanja i nedoumice, uvijek je najsigurnije zaviriti direktno u pravopis, ponekad i kad smo uvjereni da sve znamo i pišemo točno, nesvjesno griješimo. Pa evo: čestit Božić i sretna vam nova godina, sa što manje gramatičkih i pravopisnih grešaka.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -