Greta Gerwig – prva redateljica čiji je film zaradio milijardu dolara

Barbie nastavlja rušiti rekorde! Svijet trese Barbiemanija, a Greta Gerwig sada je postala prva redateljica čiji je film, kada je riječ o svjetskoj prodaji ulaznica, premašio zaradu od milijardu dolara. Film Barbie u kina je stigao prije tri tjedna, a već sada je zaradio više od 1,03 milijarde američkih dolara od prodaje ulaznica diljem svijeta, prema Box Office Mojo.

Tek 54. film kojemu je to uspjelo

Tako je Gerwig „s trona“ skinula Patty Jenkins, koja je rekord držala zahvaljujući filmu Wonder Woman iz 2017., piše Women’s Agenda. Naime, taj je film od svjetske prodaje ulaznica zaradio više od 821,8 milijuna dolara. Prije Barbie više od milijardu dolara zaradila su samo 53 filma u povijesti Hollywooda. Prva tri s najboljom zaradom su Avatar (2009.), Avengers Endgame (2019.) i Avatar: The Way of Water (2022.).

U timovima redatelja nekih od filmova koji su također prešli granicu od milijardu dolara bile su i druge uspješne žene redateljice. Jedna od uspješnijih je Jennifer Lee koja je s muškim kolegom surađivala na prvom i drugom nastavku filma Frozen. Prvi nastavak, onaj iz 2013., zaradio je 1,3 milijarde dolara, a drugi, iz 2019., 1,45 milijardi dolara. Anna Boden je s drugim redateljima surađivala na filmu Captain Marvel iz 2019., koji je zaradio 1,1 milijardu dolara u ukupnoj svjetskoj prodaji.


Pročitajte više: Barbie nam je prva poručila da možemo biti sve što poželimo!


Greta Gerwig: ‘Barbie je puna kontradikcija’

Barbie je producirala producentska tvrtka LuckyChap Entertainment, koju su osnovali Margot Robbie, glavna glumica u filmu, i njezin suprug Tom Ackerley. Film je u sva tri tjedna svog prikazivanja držao rekord filma s najvećom zaradom. Kada su ga prošli mjesec objavili, imao je najveću vikend premijeru za jednu redateljicu ikad i najveću vikend premijeru u konkurenciji svih ovogodišnjih filmova.

Gerwig je izjavila da ju je u ovom projektu privuklo to što je Barbie puna kontradikcija, piše Wbur. „Zanima me kako je život kompliciran i neuredan i ne postoji ništa što je ili dobro ili loše. Uglavnom je oboje. Može biti sve odjednom i mislim da je to bilo ‘bogato mjesto’ za započeti“, objasnila je.

Ako tražite filmove koje je režirala Greta Gerwig, a u kojima ćete uživati nakon Barbie, svakako preporučujemo Male žene. Riječ je o filmu koji je napravljen prema istoimenoj knjizi Louise May Alcott, a prati četiri sestre koje ostaju s majkom dok je njihov otac u američkom Građanskom ratu. U fokusu je osnaživanje žena, a svaki lik, svaka sestra, pokušava istaknuti svoju individualnost i slijediti svoje želje. Preporučujemo i Lady Bird, film u kojemu će se pronaći sve tinejdžerice, pa je stoga dobra ideja za film koji ćete pogledati s kćerkom. Riječ je o adolescentici koja želi pobjeći od svog uobičajenog života, ali istovremeno održava odnos s majkom. Odnos koji je, u tim godinama, pun nesuglasica, ali i ljubavi.

Foto: Canva / Wikimedia Commons

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -