Margot Robbie – žena koja je emancipirala Harley Quinn i oživjela Barbie

Zadnjih je dana najbolje znamo kao Barbie, no Margot Robbie je puno više. Ova glumica potiho svojim ulogama mijenja svijet i sitnim koracima grabi ka ravnopravnosti spolova. Ona je svojom glumačkom interpretacijom dala život dotad nevidljivoj Harley Quinn, ona je filmom “One su bombe” progovorila o seksualnom uznemiravanju, a njezina Barbie nije tek ‘lutkica’ kojom se upravlja nego prava samostalna, nezavisna žena.

Također, za ulogu Barbie plaćena je jednako koliko i Ryan Gosling za ulogu Kena. Veliki je to korak kad se uzme u obzir da su glumice već desetljećima potplaćene u odnosu na muške kolege.

Od Melbourna do Los Angelesa

Do ove uloge došla je dugogodišnjim napornim radom. Rođena je 1990. u Dalbyju u Australiji kao jedna od četvero djece. Rano je znala da se želi baviti glumom, te se već kao tinejdžerica preselila u Melbourne kako bi započela svoju karijeru.

Poznatoj australskoj sapunici Susjedi pridružila se 2008. i tamo je glumila lik Donne Freedman. Brzo se istaknula, te je bila nominirana za dvije Logie nagrade koje dodjeljuje časopis TV Week. Nekoliko godina kasnije otvorila su joj se vrata Hollywooda, te je 2013. dobila ulogu u filmu Pravi trenutak, a iste je godine oduševila u filmu Vuk s Wall Streeta u režiji Martina Scorsesea.

Ljubiteljima stripova približila se 2016. u ulozi Harley Quinn u Odredu otpisanih. Zahvaljujući toj je ulozi 2020. snimljen film Birds of Prey i emancipacija famozne Harley Quinn.


Pročitajte više: Barbie nam je prva poručila da možemo biti sve što poželimo!


Glumica i producentica u službi žena

Gluma nije jedino što Margot zna. Još 2014. je postala suosnivačica producentske kuće LuckyChap Entertainment sa sjedištem u Los Angelesu. Margot je već prije govorila kako joj je žao što nema veću kreativnu kontrolu za vrijeme snimanja, a osnivanje LCE joj je konačno pružilo priliku da se iskaže i na tom polju. Inače je jedna od suosnivačica, Sophia Kerr, njezina prijateljica iz djetinjstva, a ostalo dvoje – Tom Ackerley i Josey McNamara su godinama radili zajedno kao pomoćni režiseri. Na premijeri Vuka s Wall Streeta se kvartet upoznao, zajedno napio i skovao ideju o zajedničkoj producentskoj kući.

Osim biznisa, iz ovog se susreta rodila i ljubav. Margot Robbie i Tom Ackerley vjenčali su se 2016.

“Pokrenuli smo program u tvrtki kojim osiguravamo šest tjedana inicijative za žene pisce i osiguravamo im plaću za taj rad,” rekla je za Marie Claire. Općenito, vrlo je angažirana kad je u pitanju poboljšanje uvjeta rada u filmskoj industriji, naročito za žene.

Ovaj je program pokrenut 2019., a cilj mu je potaknuti razvoj novih spisateljica kojima LCE pruža iskustvo potrebno za vođenje budućih projekata.

“One mogu prodati svoj projekt i biti plaćene unutar žanra akcijskog filma, što je jako dobro plaćeno. Ovim programom utječemo na statistike o tome koliko je žena plaćeno i koliko žena zapravo piše”.

Dodala je i kako joj je uloga producentice važnija od uloge glumice zbog veće moći osnaživanja drugih. Smatra kako svi trebaju dobiti šansu bez obzira na spol.

Inače, prvi film u produkciji LuckyChap Entertainment, koji je Margot ujedno donio i prvu nominaciju za Oscara, bio je Ja, Tonya. Film prati klizačicu Tonyu Harding u njezinim nastojanjima da osvoji zlato, a u čije se planove umiješa njezin bivši muž.


Pročitajte više: Taylor Swift dostigla Beatlese. Prva je žena s ovim rekordom!


Najplaćenija hollywoodska glumica

Drugu nominaciju za Oscara Margot je zaradila filmom One su bombe. Ovaj se film bavi seksualnim uznemiravanjem koje je 2016. potreslo Fox News. Film govori o tri žene koje rade za Fox News. Jedna od njih je televizijska voditeljica koja je pokrenula tužbu zbog seksualnog uznemiravanja, a sve tri nastoje razotkriti i dokazati seksualno uznemiravanje koje se događa u medijskoj kući.

Snimajući ovaj film, Margot je shvatila da ona zapravo nije niti bila svjesna toga što seksualno zlostavljanje jest i kako izgleda.

“Dobro sam etablirana u industriji, situirana i neovisna – nisam znala što je seksualno uznemiravanje, i to je šokantno”, izjavila je za Variety ova strastvena osnaživačica žena.

Da Margot ide pravim putem dokazuje i njezin najnoviji pothvat – Barbie. Osim što nosi glavnu ulogu, ona je i jedna od producentica. Ovo je i film koji se ističe ravnopravnom plaćom glumaca. Ryan Gosling je za ulogu Kena zaradio jednak iznos kao Margot za ulogu Barbie – 12,5 milijuna dolara, prenosi Index. Zahvaljujući tomu, Margot je najplaćenija glumica u 2022., a nadmašila je njezin prethodni honorar od 10 milijuna dolara za film Birds of Prey iz 2020.

Tako Margot osobnim pobjedama radi velike korake za ravnopravnost žena. Ne samo u glumačkoj industriji nego općenito. Pomiče granice i stavlja pod povećalo likove i pitanja koje su drugi držali na marginama. Daje im novi pristup, novi život, osobnost… Jer jednostavno je: “Ako nema uloga koje želiš igrati, onda ih sama stvaraš”, poručuje glumica.

Foto: Canva / Instagram @margotrobbieofficial

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -