Koje mjere nudi HAMAG-BICRO i kakva su prilika za poduzetnike?

Pandemija COVID-19 ima izravan i značajan negativan utjecaj na gospodarstvo. Poduzeća ne rade u svojim punim kapacitetima; mnoga poduzeća uopće ne rade. Za mnoga poduzeća troškovi se nastavljaju, ali su njihovi prihodi smanjeni ili su potpuno nestali. Njihova trenutna i buduća likvidnost prvo je od mnogih pitanja koja treba riješiti. Osiguravanjem likvidnosti za blisku budućnost, poduzeća imaju mogućnost da nastave funkcionirati, da zadrže svoju radnu snagu te potencijalno da prežive ekonomsku i financijsku krizu koja je pred nama.

Povezano:

Regulativa Europskog parlamenta

Vlada Republike Hrvatske i Europski parlament prepoznali su važnost osiguranja likvidnosti poduzeća.

Dana 13. ožujka Europskom parlamentu podneseni je prijedlog regulative nazvan “Coronavirus Response Investment Initiative” usmjerena na promicanje ulaganja mobiliziranjem raspoloživih novčanih rezervi u europskim strukturnim i investicijskim fondovima, za borbu protiv krize uzrokovane COVID-19 pandemija odmah. Investicija će biti velika i brzo će doseći više od 37 milijardi eura.

Vlada Republike Hrvatske, 17. ožujka 2020., otkrila je prvi krug mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije COVID-19. Među navedenim mjerama je bila revizija postojećih financijskih instrumenata i dodavanje dodatna dva financijska instrumenata.

Šest novih mjera za pomoć gospodarstvu

Mjere pomoći gospodarstvu kroz šest novih mjera namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima, za očuvanje likvidnosti te stvaranje stabilnosti i kontinuiteta poslovanja:

1. Moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020. te produžene otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.

2. Povećanje alokacije za financijski instrument ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva namijenjena mikro i malim poduzetnicima (1.000-25.000 EUR; poček 12 mjeseci; smanjenje kamata na 0,5 % – 0,75 % – 1,0 %, ovisno o indeksu razvijenosti).

3. Smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite ESIF Mikro i Mali zajmovi, sa 30 % udjelom obrtnih sredstava, na 0,1 %-0,25 %-0,5 %.

4. Povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva sa 65 % na 80 % glavnice kredita (jamčeni krediti iznos jamstva 150.000-1.000.000 EUR) putem 17 financijskih institucija.

5. Uspostava novog financijskog instrumenta „COVID-19 zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.

6. Uspostavljanjem novog financijskog instrumenta Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva osigurava se dodatna likvidnost subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru uz bržu i jednostavniju obradu, poček i nižu kamatnu stopu.

HAMAG – BICRO zaprimio značajni broj prijava

Prve četiri mjere koje se odnose na financijske instrumente, zahtijevale su samo promjene u već postojećim strukturama financijskih instrumenata, te su isti bili dostupni s novim uvjetima već 18. ožujka, odmah nakon što je Vlada odobrila nove mjere. Oni su bili trenutačni hit. HAMAG-BICRO je morao uz postojeću online prijavu otvorili i dodatnu adresu elektroničke pošte za zaprimanje zahtjeva kako bi mogli zaprimiti značajno povećani broj prijava koje su počele stizati.

Financijski instrumenti iz pete i šeste mjere, potpuno novi financijski instrument „COVID-19 zajmovi“ i „Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva“, mogli su se pokrenuti tek nakon što je Europski Parlament odobrio „Coronavirus Response Investment Initiative“ na izvanrednoj sjednici 26. ožujka. U narednim danima usvojen je program za nove financijske instrumente, te su objavljeni 3. travnja.

Svi navedeni financijski instrumenti usmjereni su na pružanje potrebne likvidnosti našim poduzećima kako bi prevladali ovo vrijeme financijskih teškoća. Uz povoljne uvjete financijskih instrumenata, proces prijave je maksimalno pojednostavljen; prijava se vrši putem interneta, prijavni obrasci su pojednostavljeni u usporedbi s prethodnim obrascima, dodatni su dokumenti minimalni i zaposlenici HAMAG-BICRO-a dostupni su za pružanje podrške tijekom cijelog postupka.

Novi „COVID-19 zajmovi“

Postojeći financijski instrumenti dostupni su mikro i malim poduzećima, a novi financijski instrument „COVID-19 zajmovi“ dostupan je mikro, malim i srednjim poduzećima. Novi „COVID-19 zajmovi“ u stvarnosti je najveći od ovih financijskih instrumenata, dostupan je većini poslovnih aktivnosti, ima najmanje ograničenja u pogledu podnositelja zahtjeva i prihvatljivoj upotrebi sredstava, osigurava najbolje financijske uvjete.

Ovi financijski instrumenti trenutno su veliki poticaj poduzetništvu i dostupni su većini mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Jasno je da bi većina poduzetnika preferiralo bespovratna sredstava, jer ne zahtijevaju otplatu, ali velike prednosti ovih financijskih instrumenata su u tome što  se za njih može brzo i prilično jednostavno pripremiti, odobrenje je brže od odobrenja bespovratna sredstava, primjena sredstava znatno je manje ograničena od striktnih ograničenja za bespovratna sredstava, i jasno je da postoji puno manje pravila za upotrebu sredstava (manje izvješćivanja, nema postupaka nabave) što zauzvrat znači i manji rizik od financijskih posljedica nego što je to slučaj s dodijeljenim bespovratnim sredstvima.

Ovi financijski instrumenti, koje pruža HAMAG-BICRO, izvrsna su prilika za mikro, mala i srednja poduzeća kojima je trenutno potrebna podrška u osiguravanju likvidnost i sposobnost da nastave raditi u trenutnoj poslovnoj klimi.

Autor: Konzultantice iz tvrtke Projekt jednako razvoj

Foto: Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -