Hoće li zbog muža Serene Williams i hrvatski očevi češće na rodiljni dopust?

Tenisačica Serena Williams mnogo je govorila o balansiranju posla i majčinskih obveza otkad je rodila kćerkicu Olympiju, a njezin suprug Alexis Ohanian, jedan od osnivača Reddita, pokrenuo je inicijativu da se u Americi i muškarcima omogući uzimanje rodiljnog dopusta.  

Prema američkom zakonu žene imaju pravo na 12 tjedana neplaćenog dopusta godišnje ako rode ili usvoje dijete, i to u kompanijama s više od 50 zaposlenih. U manjim tvrtkama porodiljni dopust uopće nije reguliran, pa se žene često vraćaju na posao svega par tjedana nakon što rode. Amerika je po tom pitanju ispod standarda koji propisuje Svjetska zdravstvena organizacija, a to je minimalno 16 tjedana rodiljnog dopusta za žene. U Hrvatskoj i očevi imaju pravo na plaćeni rodiljni dopust, iako ga iznimno mali broj muškaraca koristi.

Već je uveo rodiljne dopuste za očeve u svojoj tvrtki

Alexis Ohanian je u rujnu 2017., kada je Serena rodila, uzeo 16 tjedana dopusta kako bi bio sa suprugom i bebom. Kao jedan od osnivača i vlasnika popularne internetske stranice Reddit, čije se bogatstvo u trenutku sklapanja braka s tenisačicom procjenjivalo na 9 milijuna dolara, Ohanian si je mogao priuštiti taj „luksuz“, a sada mu je želja to omogućiti svim očevima u Americi. Inicijativu Pledge for Paternity Leave pokrenuo u suradnji s kozmetičkim brandom Dove Men. Napisao je i članak za New York Times Parenting u kojem ohrabruje očeve da „uzmu ono što im pripada“. Ohanian ističe kako postoji društvena stigma koja odvraća muškarce od uzimanja roditeljskog dopusta čak i kada imaju priliku to učiniti, i kako je vrijeme da se to promijeni.

Povezano: Porodiljni dopust, majčinstvo i karijera u Americi

U svoju tvrtku već je uveo roditljne dopuste za očeve. „Trenutačno su mi tri zaposlenika na takvom dopustu i jako sam zadovoljan zbog toga. To je dobro i za poslovanje tvrtke. Znam da oni ne bi mogli biti posvećeni poslu u periodu dok jednostavno moraju razmišljati o tome što se događa kod kuće“ , izjavio je internetski poduzetnik za CNBC.   

Povezano: Roditeljski dopust mogu si priuštiti samo muškarci i “neambiciozne žene”?

Serena se danima borila za život

Alexis Ohanian na vlastitoj je koži iskusio koliko uloga novih očeva može biti zahtjevna jer je Serena imala problema pri porodu i dugo se morala oporavljati. „Morala je ići na hitni carski rez i bila je na rubu smrti. Dobila je i plućnu emboliju, zbog čega se danima doslovno borila za život. Kad smo došli kući iz bolnice s našom djevojčicom, Serena je imala rupu u abdomenu i svakodnevno je morala mijenjati zavoje. Bila je na lijekovima i nije mogla ni hodati“, ispričao je Ohanian.

S obzirom na to da je sam sebi šef, i s obzirom na svoje i Serenino financijsko stanje, on si je mogao dopustiti da četiri mjeseca izbiva s posla kako bi brinuo o supruzi i kćeri, no shvatio je da je to situacija koju prolaze i mnogi drugi očevi, a ne mogu uzeti tako dugi dopust ako ne žele ugroziti svoje radno mjesto i biti bez prihoda.

 „Serena i ja smo uz to bili i toliko sretni da smo imali pomoć u kući jer si to možemo priuštiti, i razne druge povlastice. No čak i uz sve to, i uz činjenicu da uopće nisam morao brinuti hoću li i dalje imati posao te sam se mogao u potpunosti fokusirati na obitelj, bio je to iznimno težak period. Zahvalan sam što nisam morao birati između posla i obitelji, jer u tim trenucima me ništa ne bi moglo odvući od kuće“, rekao je empatični milijunaš koji želi i drugim američkim očevima omogućiti da u tako važnim trenucima budu fokusirani isključivo na svoju obitelj.  

Povezano: Mark Zuckerberg uzima dva mjeseca roditeljskog dopusta

Zašto u Hrvatskoj očevi ne koriste pravo na rodiljni dopust?

Prema hrvatskom zakonu nakon 70. dana od rođenja djeteta (znači, nakon proteka obveznog rodiljnog dopusta), majka djeteta može korištenje preostalog dijela rodiljnog dopusta (tzv. dodatni rodiljni dopust) u cijelosti ili djelomično prenijeti na oca djeteta. Ovu povlasticu lani je u Hrvatskoj koristilo svega dva posto očeva.

Razloge vjerojatno treba tražiti u spolnoj neravnopravnosti, odnosno u činjenici da očevi u Hrvatskoj najčešće zarađuju bolje od majki, pa se prijenos rodiljnog dopusta jednostavno ne isplati, no na ovako niski postotak mogla je itekako utjecati i društvena stigma o kojoj je govorio Alexis Ohanian. Kampanja koju je započeo suprug jedne od najboljih tenisačica svijeta možda ipak potakne i veći broj hrvatskih očeva da „uzmu što im pripada“.

Foto: Instagram Alexis Ohanian

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -