Zašto je hodnik važan za prvi dojam o vašem domu?

Svi dobro pamtimo i privatne (od roditelja kreće, zar ne) i poslovne savjete koji se odnose na stjecanje prvog utiska. Hodnik je zapravo prvi utisak koji posjetitelj stječe o vašem domu. On je veza između vanjskog i unutarnjeg djela vašeg doma. Ako živite u kući, vjerojatno će vaš hodnik biti nešto komforniji nego što su oni u stambenim zgradama. No da se ne zavaravamo ni velik hodnik nije jednostavno urediti.


Pročitajte više: Dizajn interijera strast je Dunje Franjić Bubek, a kroz suradnju s Varteksom pokazala je kako to izgleda!


Na žalost, moderna stanogradnja vrlo često žrtvuje površine hodnika u korist nekih drugih prostorija pa zatečeno stanje i kvadrature hodnika po stanovima nas ponekad i iznenade.

Studio Karizma – hodnik

O čemu mislite kad dizajnirate hodnik?

Kada s klijentima radimo na uređenju hodnika dosta razgovaramo o njihovim navikama i životnim stilovima. Zapravo „fingiramo“ odlazak i dolazak kući. Što sve nosite u rukama, za što sve treba biti mjesta, gdje ostavljate ključeve, poštu, povodac za Flokija i sl. Često je hodnik ili ulazni prostor u dom poprilično kaotičan, upravo stoga što si niste dopustili dobro promisliti što i gdje vam sve u tom hodniku treba. Najbolji, a ujedno i najjednostavniji savjet jeste osigurati da sve ima svoje mjesto.

U savršenom svijetu, naravno vi svakodnevno mičete ta brda jakni iz hodnika na njihovo mjesto, kao i hrpe razbacanih cipela, dječje jakne s poda i ruksake koje su spustili po dolasku iz škole, vrtića. No ako im osigurate nekoliko zanimljivih vješalica prilagođenih njihovom uzrastu (i visini) možda će ih poželjeti i objesiti. Rado preporučujem zatvorene ormariće za cipele, jer naravno ne mora bezuvjetno i svakodnevno biti savršeno uredan, a omogućit će vam da skrijete nered s hodničkog poda.

Nemojte zanemariti!

Ono što većina nas vrlo često zanemari jeste zona sjedenja u hodniku. Ok, možda vaše godine nisu u skladu s tim da morate sjesti dok se obuvate, ali sasvim sigurno doći će vam roditelji u posjetu ili bilo tko drugi kome će ta zona biti od velike koristi i pomoći. Danas se sve češće taj sjedeći dio hodnika pretvara u tapecirani zid, koji ima funkciju vješalice, a dio ispod sjedećeg djela jeste upravo taj ormarić za cipele. Tako organiziran hodnik uvijek će ostavljati utisak urednosti i sklada, a ne zauzima pretjerano mnogo prostora. Naravno stilski mora biti u skladu s ostakom interijera, boje zidova i podova usklađeni, kao i svi ostali detalji.

Ako imate uzak i dugačak hodnik najčešće se radi o hodniku koji ima kontakt s većim brojem vrata koja su veza s ostalim prostorijama. Ta vrata mogu biti detalj koji će utjecati na atraktivnost hodnika (neka su što viša, zanemarite prastare standarde o visini vrata od 205 cm, već je godinama europski standard 230 cm, a još više od toga je čarobno) pa se slobodno poigrajte nekom bojom ili dio stropa i jedna vrata pobojajte u neku od kontrastnih boja.


Pročitajte više: Kako da vaš interijer odražava vas i vašu osobnost? Odgovore ima dizajnerica interijera Iva Pavičić!


Rasvjeta po zidovima u ovakvim hodnicima uglavnom će smetati pa ju pozicionirajte što bliže stropu, pronađite zanimljive i pojedinačne zidne vješalice (nema prostora za puno jakni, vodite računa o tome), dok ormarić za cipele ako stane treba biti uzak (cipele slažete vertikalno, ne horizontalno). Ogledalo će u ovakvom hodniku (i ne samo u ovakvom) proširiti prostor i ne libite se postaviti ga što višeg i površinski što većeg.

Kada počnete razmišljati o svom hodniku kao o osobnom prostoru (a ne samo o prostoru gdje ispuštate stvari) shvatit ćete kako se posjetitelj osjeća kada vam uđe na vrata. I nije zgorega zapamtiti da hodnik jednako tako šalje poruku o vama kao i ostatak vašeg doma.

Autor: Natalija Pekić, Studio Karizma

Foto: Studio Karizma

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -