Hrvatska ima 70.000 poduzetnica, mari li itko za njihove potrebe?

Hrvatska ima 70.000 poduzetnica, ali vlasti i institucije ne mare za njihove potrebe. Strategije razvoja ženskog poduzetništva samo su slovo na papiru. Povodom Svjetskog dana poduzetnica koji se diljem svijeta slavi 19. studenog Odbor za žensko poduzetništvo Udruge Glas poduzetnika i Women in Adria pripremili su analizu tvrtki i obrta u ženskom vlasništvu na 31.12.2019. godine.


Pročitatje više: Od 1.1. 2019. gotovo je sa ženskim poduzetništvom


Zašto razvoj ženskog poduzetništva država mora podržati?

U Hrvatskoj je na kraju 2019. godine bilo gotovo 70 tisuća poslovnih subjekata u ženskom vlasništvu. Točnije, 30.617 obrta, 28.100 tvrtki te 10.811 tvrtki u kojima su žene suvlasnice s muškarcima. Iz godine u godinu primjećuje se pozitivan trend sve veće sklonosti žena prema poduzetništvu.

Najviše poduzetnica je u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Istarskoj, Splitsko-Dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, gdje i inače ima najviše poduzetnika. U ostalim županijama žene su također aktivne u poduzetništvu i pokreću više tvrtki i obrta nego muškarci. Što se tiče djelatnosti, najviše se bave savjetodavnim uslugama poput prava, računovodstva, odnosa s javnošću, marketinga, arhitekture, dizajna i prevođenja. Nakon toga slijede djelatnosti u sektoru ljepote i trgovina te djelatnosti pružanja smještaja i pripreme hrane.  

Hrvatska je imala strategiju razvoja ženskog poduzetništva za period 2014.-2020. po kojoj na žalost ništa konkretno nije učinjeno. Tako niti jedna institucija ne prati subjekte u ženskom vlasništvu. Prošle godine je mreža žena u biznisu Women in Adria napravila prvu analizu i nastavila ove godine u suradnji sa Odborom za žensko poduzetništvo udruge Glas poduzetnika.

Razvoj ženskog poduzetništva
Razvoj ženskog poduzetništva – statistike

Pročitajte više: Čeka nas val zatvaranja malih tvrtki zbog štetnog Zakona o doprinosima!


Nadalje, zakonodavni okvir poduzetnicama koje su majke otežava poslovanje, prvenstveno izmijenjeni Zakon o doprinosima koji ne priznaje da žena zbog djece radi manje od punog radnog vremena te ako nije uplatila sve doprinose u 2019, dobila je rješenje za uplatu razlike kao fizička osoba. U ovoj situaciji te žene će sigurno završiti svoju poduzetničku avanturu i odustati zauvijek od poduzetništva. Glas poduzetnika je već poslao zahtjev Ministarstvu financija i rada i socijalne skrbi da se navedena rješenja storniraju i da se svi poduzetnici početnici (obrti i tvrtke) oslobode plaćanja doprinosa u prve tri godine poslovanja.


Pročitajte više: Zašto je izmjena Zakona o doprinosima nužna za poduzetništvo?


Žensko poduzetništvo – neiskorišten ekonomski potencijal

Lokalne vlasti bi trebale podržati poduzetnice na način da njihova djeca imaju sigurno mjesto u vrtiću, a za početnice bi trebalo osigurati sufinanciranje ovih troškova, ta investicija bi se vratila kroz kreirana radna mjesta i uplate u lokalni proračun.

Razvoj ženskog poduzetništva
Razvoj ženskog poduzetništva – statistike

„Poduzetnice predstavljaju neiskorišteni ekonomski potencijal koji ima direktni utjecaj na BDP i demografski i kreiranjem radnih mjesta. Naša država nema dovoljno ljudi i moramo se truditi ženama osigurati i olakšati da rade i zarađuju, a ne da se političari natječu tko će im osigurati da budu samo majke kod kuće s djecom. Tu opciju moramo zaboraviti na sljedećih 50 godina jer nemamo novaca za nju“, istaknula je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i voditeljica Odbora za žensko poduzetništvo udruge Glas poduzetnika.


Pročitajte više: Kako žive i rade “zlorabiteljice” kojima ministar Marić želi stati na kraj?


Udruga Glas poduzetnika ovim putem čestita Svjetski dan poduzetnica svim poduzetnicama u Hrvatskoj!

Foto: Privatna arhiva, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -