Christine Lagarde čestitala Hrvatskoj ulazak u eurozonu

Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke (ECB) te bivša predsjednice Međunarodnog monetarnog fonda, čestitala je Hrvatskoj ulazak u eurozonu. Obrativši se na hrvatskom jeziku, Lagarde je poručila: “Dobrodošla u obitelj, Hrvatska”.

Hrvatska ušla u eurozonu

“Posebno nam je važan ovaj novogodišnji dan jer pozdravljamo novog člana u svoju obitelj. Kao predsjednica ECB-a, tvrdim da ćemo nastaviti marljivo raditi da bismo osigurali stabilnost cijena kao i financijsku stabilnost“, poručila je u videoporuci objavljenoj na društvenim mrežama.

Hrvatska je 1. siječnja 2023. postala 20. članica eurozone, monetarne unije država članica Europske unije koje su usvojile euro kao svoju primarnu valutu i jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

“Moje pohvale Hrvatskoj narodnoj banci i guverneru Borisu Vujčiću na napornom radu u pripremama za uvođenje eura”, napisala je predsjednica ECB-a.


Pročitajte više: Računovotkinja: “Ove stvari poduzetnici moraju znati o konverziji u euro”


Hrvatski progovorio i Macron

I francuski predsjednik Emanuel Macron pridružio se čestitkama.

“S vama će eurozona biti još jača u zaštiti naših građana i promicanju naše Europe u svijetu”, poručio je Macron na hrvatskom jeziku, a iza njega su istaknute tri zastave: hrvatska, francuska i zastava EU.

Istaknuo je da se tijekom svojih prvih 20 godina postojanja, euro odupirao krizi i omogućio Europljanima da žive bolje.

“Euro zaista čini Europu jačom, otpornijom i najsnažnijom na cijelome svijetu”, naglasio je.

Povijesna 2023. godina

Tek je počela, a 2023. je za Hrvatsku već povijesna. Osim što je, nakon gotovo 30 godina, službena valuta prestala biti kuna, od 1. siječnja Hrvatska je i dio Schengena. Ulazak u šengenski prostor i eurozonu obilježen je posjetom Ursule von der Leyen Hrvatskoj.

“Vjerujem da nema drugog mjesta u Europi gdje bi se moglo bolje obilježiti novi početak i novo poglavlje nego na hrvatsko-slovenskoj granici. Danas Hrvatska stupa u šengensko područje i eurozonu. To je najmlađa članica EU-a koja je ta dva cilja postigla u isti dan. Ovo je dan za pamćenje, dan za povijest, dan radosti i ponosa za hrvatski narod i svjedoči o vašem nevjerojatnom putu odlučnosti. Slavlje je ne samo za hrvatske građane, nego za sve građane Europe”, istaknula je za vrijeme posjeta Hrvatskoj predsjednica Europske komisije, prenosi HRT.

Von der Leyen je potom u društvu premijera Andreja Plenkovića, ministra financija Marka Primorca i guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića popila kavu na glavnom zagrebačkom trgu, a premijer je kavu platio novčanicama eura čime je simbolično obilježio povijesnu činjenicu da je Hrvatska ušla u eurozonu.

Foto: Christine Lagarde, Twitter / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -