Glas poduzetnika traži smjenu ministra Horvata!

Tim analitičara inicijative GLAS PODUZETNIKA predvođen uglednim ekonomskim i političkim analitičarom dr. sc. Vukom Vukovićem proveo je detaljnu procjenu ugroženih radnih mjesta, potencijalnih otkaza i troška efikasnih mjera Vlade kojima je moguće spriječiti gospodarski kolaps. Prema procjenama analitičara, u sljedećih dva mjeseca ugroženo će biti ukupno 730.000 radnih mjesta, a broj izgubljenih radnih mjesta u tri mjeseca mogao bi dosegnuti čak 300.000. Od predsjednika Vlade RH, zbog nedovoljnih mjera za pomoć gospodarskom sektoru, zahtijevaju smjenu ministra Horvata.

Povezano:

Glas poduzetnika – Hrvatskoj prijeti 300 tisuća otkaza

Kako bi izbjegli brojne otkaze u privatnom sektoru, inicijativa je predložila Vladi mjere za spas gospodarstva čiji trošak u prva tri mjeseca iznosi 4,3 milijarde kuna, odnosno 8,6 milijardi kuna za šest mjeseci. Navedeni trošak odnosi se na odnosi na oslobađanje plaćanja poreza na dobit, doprinose i prirez te oslobađanje naplate komunalnih naknada, gradskog najma i ostalih lokalnih nameta. Također, inicijativa je predložila i jednokratno ukidanje parafiskalnih nameta u iznosu od 4,9 milijardi kuna na period od šest mjeseci.

Na subvencioniranje minimalne plaće, za koju je Vlada već donijela mjeru za dio poduzetnika i za koju prijave već traju, bilo bi potrošeno dodatnih 7,1 milijardi kuna u roku od tri mjeseca, odnosno oko 14,2 milijardi kuna na period od pola godine. Ukupni trošak navedenih mjera, i ukidanja parafiskalnih nameta bi bio oko 16,3 milijardi kuna na period od tri mjeseca, odnosno 27,7 milijarde kuna na period od šest mjeseci. Te mjere bi iznosile 4,1% udjela u BDP-u na period od tri mjeseca, odnosno 6,9% BDP-a na vjerojatniji period od šest mjeseci, što je bitno manje od postotaka BDP-a koje su predvidjele druge države.

Vladine mjere planira prihvatiti tek 6,8% poduzetnika

Kada bi Vlada odlučila intervenirati navedenim mjerama prema 185.000 najugroženijih, ukupni trošak mjera s ukidanjem parafiskalnih nameta bi bio 8,3 milijarde kuna u periodu od 3 mjeseca, što bi bilo 2,1% BDP-a ili 11,8 milijardi kuna na period od šest mjeseci, ili 2,9% BDP-a.

„S obzirom da su mnoge druge zemlje koje su u još lošijoj financijskoj situaciji i s višim zaduženjem poduzele financijski značajnije mjere, smatramo da bi ovo bio početak mjera koje bi osigurale kakav takav nastavak funkcioniranja privatnog sektora i hrvatskog gospodarstva.“, napominje dr. sc. Vuković.

Istraživanje provedeno među članovima inicijative uoči predstavljanja Vladinih mjera pokazalo je kako je Vladine dosadašnje mjere planiralo je prihvatiti i iskoristiti tek 6,8% poduzetnika. Čak 68% ispitanika istaknulo je kako čeka bolje i kvalitetnije Vladine mjere, dok će 9% ispitanika odabrati najekstremnije mjere kao što su otpuštanje radnika, obustava plaćanja prema državi/gradu, zatvaranje tvrtki ili obustava otvaranja koja su u tijeku. Aco Momčilović, koji je inicijativi zadužen za provedbu anketa, istaknuo je kako su dobiveni podaci dokaz promašenosti dosadašnjih mjera te da je potreban set puno kvalitetnijih mjera.

Povezano:

Poduzetnici će morati donijeti teške odluke

Nezadovoljstvo nakon Vladine konferencije za medije i održanog neformalnog sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem izrazio je i Hrvoje Bujas, jedan od pokretača inicijative, koji je naglasio da je Vlada sav rizik trajanja krize ostavila poduzetnicima. Donaciju plaće ministara za ožujak za sanaciju posljedica potresa u Zagrebu ocijenio je „jeftinim populizmom jer će deseci ili stotine tisuća ljudi iz privatnog sektora koji pune proračun za plaće članova Vlade RH završiti na cesti. „Poduzetnici će morati donijeti tešku odluku žele li se prijaviti za korištenje mjera ili otpuštati zaposlene i zatvarati tvrtku ili obrt koje su gradili godinama ili desetljećima.“, zaključuje Bujas.

Nezadovoljni reakcijama Vlade, a pogotovo ministra gospodarstva Darka Horvata, te nedovoljnim mjerama koje će rezultirati valom otkaza, inicijativa GLAS PODUZETNIKA od predsjednika Vlade RH zahtijeva i smjenu ministra gospodarstva.

„Ministar Horvat je donošenjem ovih mjera, odbijanjem prijedloga naše inicijative i svih relevantnih poslovnih udruga i stručnjaka o nužnosti otpisa poreza i doprinosa te neprimjerenim izjavama u javnosti pokazao da  nije kompetentan upravljati svojim resorom u kriznoj situaciji i da ne zastupa interese hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti. Trebamo ministra koji će se za gospodarstvenike zalagati na jednak način kako se ministar Beroš zalaže za zdravlje.“, istaknuli su pokretači inicijative i zatražili hitno razrješenje ministra Horvata. „Postavite sposobnog ministra gospodarstva i hitno osnujete Gospodarski krizni stožer u kojem moraju biti i predstavnici poduzetnika i ekonomske struke“, apeliraju iz inicijative.

Foto: Pexels, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -