Hyaluron Pen – opasan trend u službi ljepote

Kako su fileri u usnama sve popularnije, a strah od igle i dalje prisutan, na tražištu se pojavilo rješenje – Hyaluron Pen. U pitanju je proizvod koji je moguće koristiti i kod kuće, a sve češće ga koriste i kozmetički saloni. Uz Hyaluron Pen filer se ubrizgava bez korištenja igle, a isporuka kiseline odvija se pod visokim pritiskom. Stvaraju se mikroskopske rupice u koži kroz koje hijaluron ulazi u usne i daje im volumen, piše VIDA. Korisnicima se obećava brza i jednostavna primjena bez boli. I upravo u tome je tajna privlačnosti ove metode.

Zašto je Hyaluron Pen problematičan?

Proizvod je ovo oko kojega se vode velike polemike. Dok ga jedni nude i kunu se u njegovu učinkovitost, stručnjaci upozoravaju na opasnosti i prednost daju standardnoj igli.

“Hyaluron Pen iako popularna može biti iznimno opasna metoda aplikacije hijalurona uz brojne komplikacije,” upozorava Anđela Prolić, dr.med. iz poliklinike Dermamed. Od posljedica koje je dosad vidjela izdvaja velike podlijeve, ali i nekrozu tkiva koja je uzrokovala potpuni nestanak usnice na jednom dijelu. “Pacijentici je napravljena biopsija i veliki pritisak pod kojim je ubrizgan hijaluron je doveo do odumiranja tkiva.”

Iako ova metoda djeluje vrlo jednostavno, to je daleko od istine. Kako se ne koristi igla, već se unošenje filera oslanja na pritisak, teško je postići preciznost, piše dr. Karen M. Horton. Igla je ta koja omogućava preciznost ne samo lokacije unošenja filera, već i količine. Mnogi koji isprobaju Hyaluron Pen unesu preveliku količinu hijalurona, često na krivo mjesto, što rezultira grudicama ispod kože.

“Sigurno ova metoda izgleda bezbolnije jer nema iglu, ali to je najčešće privid jer hijaluron se pod visokim tlakom mora ubaciti unutar tkiva što uzrokuje bolnost. Trauma područja na kojem se izvodi aplikacija dovodi i do pojave upalne reakcije tkiva te brže razgradnje,” dodaje Prolić.


Pročitajte više: Kim Kardashian u potrazi za eliksirom mladosti promiče nerealan standard ljepote – “Jela bih i izmet ako od njega izgledam mlađe”


Raširen, a ilegalan

S obzirom na to da Hyaluron Pen nabavljaju fizičke osobe za osobno korištenje, naravno da ga nabavljaju i neovlašteni kozmetički saloni. Prolić tako upozorava kako ovu metodu najčešće nude osobe bez adekvatnog medicinskog visokog obrazovanja, odnosno osobe koje nisu ovlaštene za aplikaciju bilo kakvog filera.

“Hijaluronski dermalni fileri su klasa III medicinskih proizvoda jer se apliciraju u našu kožu i kao takvi se smiju prodavati samo liječnicima i koristiti u zdravstvenim ustanovama,” nastavlja Prolić. “Postavlja se pitanja kako osobe koje nisu liječnici dolaze do njih i koje je kvalitete hijaluron. Legalno se hijaluronski fileri koje koristi Hyaluron Pen ne mogu kupiti u Hrvatskoj.”

Hijaluronski fileri koje se koriste u Hyaluron Penu nisu oni provjerenih proizvođača koje koriste ovlašteni stručnjaci.

“Američka FDA je više puta izdala upozorenje o opasnosti ovih uređaja, te bi svaka osoba koja razmišlja o aplikaciji hijaluronskih dermalnih filtera trebala dobro razmisliti kome se daje u ruke.”


Pročitajte više: Hijaluronska kiselina: Hit anti-age sastojak za zdravu kožu


Igla – sigurna i precizna

Činjenica je da mnoge žene žele ‘popraviti’ nešto u svojem izgledu, kao i da će mnoge industrije jako dobro profitirati od tih nesigurnosti. No, u konačnici, nije na ikome od nas da drugima govorimo što će činiti sa svojim tijelom. Do jednom. A to je kad postanu voljni ugroziti svoje zdravlje radi izgleda.

Ako želite povećati volumen svojih usana, nemojte se povesti za ovim opasnim trendom. U pitanju je vaše zdravlje.

Konzultirajte se s liječnikom, pronađite ovlaštenu, stručnu osobu u koju imate povjerenja i prepustite se provjerenoj i preciznoj igli. To malo boli koja neminovno dolazi s iglom bez ikakve je sumnje bolja i poželjnija nego nekroza tkiva.

Ne zaboravite – ako netko nije ovlašten aplicirati filer, ne zna kako brinuti o vašim usnama nakon što se taj isti filer aplicira. Samim time, ne zna ni pomoći vam ako nešto pođe po zlu.

Ne vrijedi to samo za usne, već za bilo koji zahvat koji razmatrate. Prividna jednostavnog i bezbolnost nikad nisu vrijedni rizika.

Foto: Canva / Anđela Prolić, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -