Ured 21. stoljeća: ideje za uređenje ureda koji neće zamijeniti ni kuća ni kafić

Ured je oduvijek doživljavao razne transformacije i promjene, ali danas se one događaju mnogo brže nego ikad prije. Razvoj digitalizacije, globalizacije i automatizacije u velikoj mjeri oblikuje naše radno mjesto, a time i naše radne navike i način rada.

Pojavom pametnih mobitela početkom 21.st. svatko tko je želio mogao je svoju poslovnu dokumentaciju i e-mailove nositi u svom džepu. Odjednom se moglo raditi bilo gdje – na mjestima kao što su kafići, parkovi i zračne luke. Pandemija koronavirusa dodatno je ubrzala ovaj razvoj, čineći kućni ured i rad na daljinu danas neizostavnim elementom našeg radnog ekosustava.

Ideje za uređenje ureda: Hibridni rad doveo do redefiniranja ureda

Sve gore navedeno dovelo je do potrebe za redefiniranjem ureda u novom hibridnom radnom ekosustavu. Najnovija istraživanja njemačkog proizvođača Sedus pokazuju da uredski prostor postaje središnja točka društvene kohezije u uredu. U planiranju uredskog prostora naglasak je na koncentraciji, komunikaciji, suradnji i kontemplaciji, ali vrijeme, mjesto i način kako obavljamo svoj posao su se sada promijenili.

Nekoć gdje su tvrtke slijedile isključivo svoje vlastite ciljeve, danas filozofski i moralni pojam „smisao i svrha posla“ postaje sve važniji. Zaposleniku je svrha posla blisko povezana s osobnim blagostanjem, zadovoljstvom i predanošću poslu. Zbog toga se dizajn današnjeg ureda temelji se na holističkom pristupu i mnoge tvrtke to smatraju ključnim pokretačem organizacijskog razvoja usmjerenog na budućnost.

Zato vam donosimo ideje za uređenje ureda koji će biti prilagođen suvremenom zaposleniku.


Pročitajte više: Uredimo ured – kako ga pretvoriti u ugodno mjesto za rad?


Prostor za…

Uz utjelovljenje misije i vizije tvrtke, dizajn današnjeg ureda ima i ključnu ulogu u zaštiti zdravlja zaposlenika i pomaže u smanjenju stresa i psihičkog napora. Kod dizajna uredskog potrebno je kreirati prostor za:

  • Koncentrirani rad – mjesto gdje je lako dostupna promjena radnog mjesta koja može potaknuti nove ideje. Što je okruženje opuštenije, to su misli slobodnije.
  • Komunikaciju – mjesto gdje se manji timovi mogu se povući i održati prezentaciju bez ikakvih ometanja, čak i u „open space“ uredu. Ovdje su idealna rješenja telefonske govornice, poput Sedus se:cube sustava, kao i poluotvorene konfiguracije sofe koje pružaju vizualnu i akustičnu zaštitu. Uz to poželjno je imati i lounge prostor za spontana druženja i neometanu komunikaciju.
  • Suradnju – ova radna područja nude razmjenu ideja na iznimno opušten način. Ovdje nastaju kreativne i spontane misli. Neformalna radna područja dovode do svrsishodne i učinkovite komunikacije.
  • Kontemplaciju – mirna područja u uredu, omogućavaju zaposlenicima da se povuku, opuste i promišljaju. Na ovaj način zaposlenici mogu napuniti baterije i nastaviti s poslom.
ideje za uređenje ureda

Pročitajte više: 5 filmova o uredskom životu koje morate pogledati


Sve potrebe zadovoljava – modularni namještaj!

Modularnim namještajem koji se lako transformira i prilagođava različitim potrebama, potiču se različiti načini suradnje i komunikacije. Uz se:lab tableboard imate radni stol koji se lako može pretvoriti i u whiteboard ploču za timske sastanke. Pomoću You and me stola za stolni tenis tvrtke Plan2B, lako imate stol za opuštanje u lounge zoni, a taj isti stol se u tren oka može pretvoriti i u stol za sastanke. Uz modularne PIXEL kutije lako možete u svom uredu formirati tribine za sjedenje ili radni stol.

ideje za uređenje ureda

Današnji dobro dizajniran ured treba pruža podršku u različitim aspektima, kako organizacijskih tako i individualnih potreba. No nekadašnja tipska rješenja i uredski interijeri po principu „jedna veličina za sve“ danas nemaju smisla. Umjesto toga uredi se oblikuju prema svakoj tvrtki pojedinačno, a ekipa iz Plan2B tvrtke pomoći će vam oblikovati vaš uredski prostor po vašoj mjeri.

Pripremljeno u suradnji s Plan2B

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -