Imamo top savjete uspješnih poduzetica za sve poduzetnice početnice!

Poduzetništvo nije jednostavan način života niti karijerni put, a kao i u većini stvari u životu, početak je najteži. Stoga, savjeti za poduzetnice početnice nikada nisu na odmet. Naše dugogodišnje poduzetnice i članice dale su savjete svojim mlađim i manje iskusnim kolegicama poduzetnicama.

Povezano:

Savjeti za poduzetnice početnice

Od svakog mentora kojeg budeš imala u životu nauči koliko god možeš!

Poduzetnica Karmen Orlović Mudri, koja stoji iza tvrtke Mentor savjetovanje, svoj savjet je usmjerila na ljubav prema poslu. No, smatra da je važno biti informiran te raditi i one poslove koji su nam manje dragi.

“Najvažniji faktor je obožavati posao koji radiš, međutim poduzetnica znači baviti se svim aktivnostima koje su potrebne za upravljanje tvrtkom od sasvim običnih administrativnih stvari koje se moraju obaviti, do plasiranja proizvoda ili usluge koju nudiš. To bi značilo da u samostalni posao treba ući s bilo kakvim prethodnim iskustvom i biti dobro informirana. Stoga, stekni iskustvo. Budi slobodna pitati, promatrati, samostalno uraditi i veoma važno, pokaži volju da to zaista želiš i imat ćeš reputaciju „one“ za koju se zna da zna, može i hoće. Od svakog mentora kojeg budeš imala u životu nauči koliko god možeš. I najvažnije, ono što voliš radi punim srcem ili nemoj.”

Voljela bih da sam znala da je jedna stvar najvažnija – strpljenje

Ivana Kraljić Šoban je vlasnica tvrtke Ikigai, specijalizirane za brendove i komunikacijske strategije. Kad bi se vratila na početak poduzetništva, pokušala bi što prije shvatiti da nema uspjeha preko noći te da treba vremena kako bi se posao razvio.

“Voljela bih da mi je netko na početku poduzetništva iskreno rekao da će mi u svemu biti najvažnija jedna stvar – strpljenje. 

Biznis se ne razvija preko noći i potrebno je dugo strpljivog vremena da se razvije brend. Također, savjetovala bih poduzetnicama početnicama da ne idu u posao bez dobro promišljenog plana i financijskih zaliha. Vremena su nestabilna, takva će i ostati. Bitno je pokušati biti samoodrživ, neovisno o vanjskim utjecajima. Isto tako, odvojite dio budžeta za ulaganje u vlastito brendiranje, strategiju svoga brenda i dobar marketing. Na tržištu je svakim danom sve više proizvoda i usluga, kupci su preplavljeni izborom i morate im dati zaista dobar razlog zašto bi odabrali baš vas.”

Najjača si kad si svoja!

Serijska poduzetnica Kristina Ercegović ima nekoliko savjet za poduzetnice početnice, ali se oni svode na to da je najvažnije biti svoj te posao prilagoditi sebi i svom načinu života.

“Ti si početak i kraj svog biznisa. Prvo se i uvijek pobrini za sebe. Prilagodi posao svom životu, a ne život poslu. Vrijediš, zaslužuješ, dovoljno si dobra. Odbaci samokritičnost, perfekcionizam, sve znaš, samo kreni. Nemoj da cijena uspjeha bude prevelika. Najvažnije je biti i ostati čovjek. Ostani žena i pomozi svim ostalim ženama na putu. Zavist, usporedbe, takmičenje nemaju smisla. Najjača si kad si svoja!”

18 savjeta Ive Tominović za poduzetnice početnice

Savjeti za poduzetnice početnice ponekad se ne mogu sažeti samo u jedan ili dva, stoga je Iva Tominović Matas velikodušno odlučila podijeliti sve što zna o stvaranju poslovanja.

1. Sve što trebate znate već imate u sebi. Slušajte svoj glas.

2. Poštujte sve s kojima radite. Budite korektni u svim odnosima. Prekinite odnos kad to osjećate, nismo svi isti i to je uredu, ali ne rušite mostove.

3. Koliko god dobili savjeta nećete znati KAKO dok to same ne iskusite. Ali uvijek pitajte iskusnije i uvijek dobronamjerne. 

4. Često ćete biti same i same donositi teške odluke. Ne držite to u sebi. Uvijek postoji netko tko će vas zagrliti.

5. Bit će svakakvih situacija kad ćete se osjećati iskorišteno, prevareno i preveslano. Znajte da nije do vas. Ali imate pravo taj dan prekriti se dekicom na kauču. Sutra je novi dan. Sve se na kraju posloži.

6. Kupac nije u pravu. Niste stroj i niste sluga. Razmjena mora biti obostrana i s poštovanjem. Vi sebi dajete plaću jer znate KAKO. A oni trebaju taj KAKO.

7. Kupite si s vremena na vrijeme nešto posebno, nešto što vas veseli. Počastite se za sve što ćete putem ostvariti jer kad nakon 365 dana pogledate unatrag postoji neki rezultat vašeg rada.

8. Pazite na svoje zdravlje jer tanka je linija sagorijevanja zbog posla. Nemojte mislite da se to vama ne može desiti. I ja sam to mislila. A misliti i znati su dva različita pojma.

9. Ako već niste financijski pismene naučite pametno raspolagati novčanim sredstvima. Ne srljajte. 

10. Uvijek učite koliko možete i koliko imate vremena, ali ne prestajte se educirati. Znanje je moć, novac je sredstvo.

11. Pomalo gradite prijateljske odnose s drugim poduzetnicama. One vas najbolje razumiju. I žena ženi nije vuk nikad bila, stvar je karaktera zato pazite s kim prijateljujete.

12. Ne zaboravite na svoju obitelj. Oni su ipak najvažniji suputnici u vašem životu i nije vrijedno izgubiti najvažnije ljude. Uspjeh i novci to ne mogu nadomjestiti. Oni su iskreni kritičari. 

13. Budite poštene i prema sebi i prema drugima. Ništa na svijetu ne može nadoknaditi čistu savjest. Čista savjest je najudobniji jastuk.

14. Uvijek stremite mašti i onome o čemu sanjate koliko god neostvarivo u tom trenutku izgledalo i nemoguće. To je poticaj u naporu za dostignućem.

15. Dajte nešto i društvu, zajednici oko sebe. Svog rada, novaca, savjete kad god možete i kad stignete. Uredu je reći i NE kad te pitaju, a nemate ili ne možete.

16. Budite odgovorni prema svojem radu. Rad oplemenjuje. Ali znajte se i odmoriti.

17. Znajte da se uvijek može krenuti iz početka. Znajte da ništa ne mora biti zauvijek. Znajte da je uredu pitati se bi li bilo lakše negdje raditi od 7 do 15. I to je napredak. 

18. Kupite si dobru četku za otresti prašinu s koljena. Često se padne, ali u podizanju svaki put ste jači, pametniji i mudrija. I svaki put je sve više ruku koje ti pomognu podići se. One su poduzetnice koje su jednom bile početnice.

Nebo voli strpljive

Iz svog 37-godišnjeg iskustva u poduzetništvu Josipa Maslač Petričević uistinu ima dosta toga za reći, ali kao i Ivana smatra da je važno biti strpljiv.

“Oborožajte se strpljenjem, hrabro kročite poduzetničkim putevima kako bi realizirali svoj plan. Ključno je okružiti se ljudima koji podržavaju vaše ideje, a koji vam mogu svojim znanjem i iskustvom pomoći! Uvijek sanjajte velike snove, sreća prati hrabre, a nebo voli strpljive. Rezultati će doći i osjećaj ponosa kada uspijemo je fantastičan!”

Vjerujte svojoj intuiciji

Coachica Dijana Jurić ističe važnost slušanja savjeta drugih, ali ipak donošenje vlastiti odluka. “Poduzetnici početnici savjetovala bih da posluša mišljenja i savjete drugih čije mišljenje cijeni, no da u konačnici donese odluke na temelju onoga u što ona vjeruje i što joj intuicija govori. Ne vide svi prilike koje poduzetnik vidi i u početku je krucijalno vjerovati sebi i svojoj viziji. 

Također bih savjetovala da ne analizira puno, nego da jednostavno čini – greške se ne mogu izbjeći, a iz njih puno možemo naučiti. Ako puno analiziramo, možda ćemo neke greške izbjeći, no to će znatno usporiti rast i razvoj poslovanja.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -