Ova majka je prestala željeti “imati sve” i to joj je promijenilo život!

Čini nam se da društvo u 21. stoljeća očekuje onda nas da imamo sve. Pod sve mislimo na privatni život, uspješnu karijeru, da budemo brižni roditelji, ali uz to da imamo hrpu hobija. Je li moguće ‘imati sve’ i postoji li nešto toksično u toj potrebi?

Cherie Hoeger je suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Saalt, tvrtke za njegu starijih osoba, ali i majka pet kćeri koje smatra svojim najvećim uspjehom. Kako bi bila ispunjena, ona je prestala željeti ‘imati sve’, a za Motherly je napisala tekst zašto je to vrlo toksičan cilj.


Pročitajte više: Blogerica u jednoj rečenici objasnila zašto kompanije trebaju zapošljavati majke!


Vrijeme pandemija osvijestilo nam je kako su uravnoteženi dani u kojem je poslovno i privatno odvojeno – daleko iza nas. Stvarnost za zaposlene majke nerijetko izgleda tako da hrane svoje dijete i paralelno završavaju projekt kojem se približava rok.

“Vrijeme je da odbacite maminu krivnju i preusmjerite pozornost na ono što radite dobro. Umjesto da težite za neuhvatljivom ravnotežom poslovnog i privatnog života, preporučujem tri načina za prihvaćanje „integracije poslovnog i privatnog života“, koja spaja posao i privatni život”, istaknula je Cherie.

Vrijeme posvetite prioritetima

Ne možete sve odraditi dobro, ako pokušate raditi previše toga raditi, bit ćete razapeti između uravnoteživanja previše zahtjeva. No, možete pronaći ono što vas ispunjava i postići veliki uspjeh u nekoliko ključnih područja ako optimizirate gužvu i radni dan tako da se posvetite onome što vam je najvažnije.

Primjerice, možda ste prije obitelji i vlastitog biznisa imali vremena čitati knjige, gledati serije i provoditi više od sat vremena u teretani četiri puta tjedno. Ako i dalje pokušavate ‘imati sve’, možda je vrijeme za kompromis.

Neka vam posao i dijete budu na prvom mjestu, a umjesto svakodnevnog gledanja serija i filmova, možete jednom tjedno imati filmsku večer sa suprugom. Što se tiče vježbanja, više nego dovoljno je provesti vrijeme u aktivnoj igri s djetetom, a da ne govorimo o tome da je podizanje djeteta odličan trening snage.

Nakon što ste odredili ono najvažnije za vas i vašu obitelj, zapravo nije važno kako će proći ostatak vašeg dana jer ćete se već osjećati ispunjeno.


Pročitajte više: Savjeti najuspješnijih zaposlenih mama o balansiranju karijere i majčinstva za vrijeme pandemije


Pronađite kreativna rješenja

Iako će vam ova navika pomoći pretvoriti prosječne dane u ispunjene, to ne mora nužno ublažiti stres. Biti mama i imati uspješnu karijeru je moguće, ali morate pronalaći opipljiva, kreativna rješenja na radnom mjestu koja odbacuju zastarjele modele rada i podržavaju majke koje rade.

“Uzmite visoke troškove brige o djeci, što je jedna od najvećih prepreka majkama koje žele raditi. Sjećam se da sam neumorno radila 2016. godine kako bismo pokrenuli naš startup, istovremeno brinući o našoj velikoj obitelji. S naše dvije najmlađe kćeri koje su danju još uvijek bile kod kuće, bilo je teško naći vremena da stignem do ureda gdje sam i ja trebala našem rastućem timu. To je često značilo dovesti ih u ured gdje smo se suprug i ja isključili i zaokupljali ih aktivnostima i grickalicama kraj sebe. Motivirani da pronađemo rješenje, osnovali smo besplatnu predškolu na licu mjesta, dostupnu pet dana u tjednu za roditelje koji rade u našem timu – od kojih mnogi imaju i malu djecu”, ispričala je Cherie.


Pročitajte više: Rodila sam sina i firmu u isto vrijeme, zašto sam zbog toga nemajka?


Radite kako biste živjeli, a ne živite kako biste radili

Posao se integrira u vaš život, što znači da i u posao možete dodati svoje osobne potrebe i zdrave navike. Možete odraditi šetnju tijekom stanke, ručak s prijateljicama ili vježbe disanja za ublažavanje stresa. Za one koji imaju fleksibilno radno vrijeme, to je još lakše za odrediti. Ako vam je prioritet dječja priredba, posao organizirajte oko nje.

Ako se ne zalažemo za sebe, tko će? Bez obzira kako pristupamo svojim danima, prestanimo biti strogi prema sebi i prepoznajmo da je najvažnije dati svoje vrijeme onome što nas ispunjava.

Foto: LinkedIn, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -